Tiberiu Costea: „Mulțumesc tuturor cetățenilor pentru felul cum s-au comportat în perioada stării de urgență”

 Breaking News

Tiberiu Costea: „Mulțumesc tuturor cetățenilor pentru felul cum s-au comportat în perioada stării de urgență”

Tiberiu Costea: „Mulțumesc tuturor cetățenilor pentru felul cum s-au comportat în perioada stării de urgență”
mai 14
15:22 2020

În data de 16 mai se împlinesc două luni de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă în România din cauza pandemiei cu noul Coronavirus. Cu această ocazie, prefectul judeţului Vâlcea, Tiberiu Costea, face un prim bilanţ local în ceea ce priveşte măsurile luate pentru protejarea populaţiei şi pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu Covid-19 pe raza judeţului.

Cât de afectată este economia judeţului în acest moment, când va ajunge primul aparat de testare şi la Vâlcea, câte testări COVID-19 s-au făcut până la această dată, dacă Poliţia şi Jandarmeria aplică în continuare „normele legislative în vigoare”, până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dar şi la ce anume să se aştepte vâlcenii în perioada următoare, aflăm în rândurile de mai jos,într-un interviu acordat Impact real.

Impact real: La două luni de la decretarea stării de urgenţă în România din cauza pandemiei Covid-19, vă rog să faceţi un bilanţ al principalelor activităţi şi măsuri dispuse de Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea.

Tiberiu Costea: La nivelul judeţului Vâlcea, primele măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus au fost adoptate încă din 24 februarie, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, deci cu aproape trei săptămâni înainte de decretarea stării de urgenţă în România, şi au vizat identificarea unor spaţii în care să fie carantinate persoanele care veneau din ţările afectate de virus. Au urmat apoi şi alte măsuri, suplimentare faţă de cele aprobate la nivel naţional, printre acestea fiind şi impunerea, începând cu data de 7 aprilie, a purtării măştilor, fie că sunt sanitare sau improvizate din eşarfe, fulare sau alte materiale, în spaţiile publice închise cum ar instituţiile publice, spaţiile comerciale, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Această măsură va deveni obligatorie în toată România, o dată cu instituirea stării de alertă în ţară, şi nu pot decât să fiu mulţumit că noi, vâlcenii, suntem deja obişnuiţi cu purtarea acestor măşti care oferă, într-o oarecare măsură, o protecţie împotriva acestui virus şi ne permite să ne desfăşurăm în siguranţă activităţile curente: cumpărăturile, activitatea la locul de muncă, deplasarea cu mijloacele de transport în comun. 

Impact real: Sunteţi mulţumit de reacţia cetăţenilor, respectiv de rezultatele măsurilor luate la nivelul judeţului Vâlcea?

Tiberiu Costea: În mare parte sunt mulţumit, dar întotdeauna este loc şi de mai bine. Viaţa noastră socială a suferit schimbări majore în această perioadă şi vă întrebaţi, desigur, dacă a meritat acest efort. Cu siguranţă că da! Vâlcea se află printre puţinele judeţe cu număr redus de persoane confirmate cu noul coronavirus, iar asta se datorează în primul rând prudenţei cetăţenilor, care au înţeles că este spre binele lor şi al celor dragi lor să respecte toate măsurile dispuse atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Le mulţumesc pe această cale tuturor cetăţenilor pentru modul în care s-au comportat în perioada stării de urgenţă.

Impact real: Dar la capitolul „nemulţumiri” ce ne puteţi spune?

Tiberiu Costea: Cum precizam şi la întrebarea anterioară, întotdeauna există loc de mai bine. Au fost, bineînţeles, şi câteva cazuri în care nu s-au respectat aceste decizii din ordonanţele militare şi din hotărârile CJSU Vâlcea, dar numărul lor a fost mic, iar faptul că cetăţenii s-au conformat şi au respectat aceste decizii ne-a permis nouă, autorităţilor, să punem la punct şi să consolidăm strategiile de prevenire şi combatere a infectării. În aceste săptămâni am putut dota personalul din prima linie cu echipamente de protecţie, am achiziţionat aparatură pentru secţiile de terapie intensivă şi celelalte secţii din unităţile sanitare din judeţ. 

Impact real: Când va ajunge primul aparat de testare şi la Vâlcea?

Tiberiu Costea: Aparatul de testare a ajuns deja la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi urmează ca, în scurt timp, să fie operaţionalizat. Se va începe, cel mai probabil, cu testarea personalului medical şi din centrele pentru persoanele vârstnice, urmând ca apoi această testare să fie extinsă pentru a cuprinde cât mai mult din populaţia judeţului. 

Impact real: Câte testări s-au făcut în judeţul Vâlcea până acum? Sunteţi mulţumit de această cifră? 

Tiberiu Costea: Din datele Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, până acum au fost realizate peste 2.000 de teste, dar sunt convins că numărul acestora va creşte simţitor după operaţionalizarea aparatului Real Time PCR de la Spitalul Judeţean. În ceea ce priveşte mulţumirea sau nemulţumirea legată de numărul acestora, menţionez că aceste testări se fac în baza unei metodologii de testare stabilită de Ministerul Sănătăţii. 

Impact real: Cum aţi caracteriza starea sistemului medical vâlcean acum, când lucrurile s-au mai aşezat, iar numărul cazurilor nu a „explodat”, aşa cum ne-am speriat cu toţii, în primele zile?

Tiberiu Costea: În primul rând, mulţumesc întregului personal medical din judeţ pentru că a respectat măsurile impuse. Este meritul cadrelor medicale care au reuşit să ţină sub control această boală, iar rata de vindecare a pacienţilor infectaţi este destul de ridicată în Vâlcea (sunt 18 persoane declarate vindecate şi externate din 27 de cazuri de persoane confirmate). Aşa cum am arătat deja, în perioada stării de urgenţă am achiziţionat echipamentele şi aparatura medicală necesară în toate unităţile spitaliceşti din judeţ, pentru a putea face faţă acestei epidemii. Sunt mulţumit că, în momentul de faţă, în toate spitalele din judeţ sunt montate corturi şi containere pentru triajul pacienţilor, iar cadrele medicale au toate cele necesare pentru a se proteja de o eventuală infectare. Mulţumesc Ministerului Sănătăţii pentru alocarea sumei necesare pentru achiziţionarea aparatului de testare de la Spitalul Judeţean, Hidroelectrica pentru sponsorizarea de 1,5 milioane de lei care a permis dotarea suplimentară a secţiei ATI de la Râmnicu Vâlcea, dar şi celorlalte firme şi ONG-uri din judeţ care au dat dovadă de o mobilizare exemplară în această perioadă dificilă şi au contribuit la dotarea unităţilor sanitare din Vâlcea. 

Impact Real: Cât de afectată vi se pare economia judeţului, în acest moment?

Tiberiu Costea: Încă nu a fost finalizată analiza pe economia judeţului Vâlcea, dar, cu siguranţă, măsurile luate de Guvern vor compensa mare parte din pierderile economice generate de starea de urgenţă. Ţin să subliniez faptul că, în Vâlcea, majoritatea firmelor de producţie au funcţionat în toată această perioadă, iar pe partea cu turismul vom încerca să găsim şi noi, la nivel local, soluţii pentru redeschiderea unităţilor de cazare în condiţii de siguranţă pentru turişti. 

Impact Real: De la Bucureşti, reprezentanţii grupului de comunicare strategică spun că, pe la jumătatea lunii mai, am putea spera la o revenire treptată la normalitate. Cum va arăta această nouă normalitate? 

Tiberiu Costea: Revenirea la o stare de normalitate va fi influenţată de modul în care vâlcenii vor înţelege să respecte, ca şi până acum, măsurile dispuse pentru protejarea lor. Atrag atenţia asupra faptului că epidemia este încă printre noi, iar revenirea la viaţa noastră cotidiană de dinainte de pandemie trebuie făcută treptat, cu responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi. 

Impact Real: La ce anume să se aştepte vâlcenii în perioada următoare? Din acest punct de vedere, care este mesajul dumneavoastră pentru cetăţenii judeţului Vâlcea? 

Tiberiu Costea: Le recomand vâlcenilor să fie în continuare prudenţi. Nu trebuie să se aştepte ca după ridicarea stării de urgenţă să fie o relaxare totală. Până la descoperirea unui vaccin împotriva acestui virus pericolul de infectare rămâne mare, iar respectarea cu stricteţe a măsurilor anunţate pentru starea de alertă este un mijloc eficient de protejare împotriva contactării acestei boli. Îi îndemn pe toţi să trateze cu maximă seriozitate aceste măsuri ale autorităţilor, să poarte măşti în locurile publice, să păstreze în continuare distanţarea socială şi să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor dragi. 

Impact real: Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat că guvernul condus de Ludovic Orban a greşit, încălcând Constituţia, atunci când a decis să legifereze prin ordonanţă de urgenţă mărirea amenzilor pentru încălcarea prevederilor legii stării de urgenţă, precum şi introducerea unor pedepse suplimentare – confiscări, interdicţii etc., care afectau drepturi fundamentale, prevăzute de Constituţie. Poliţia şi Jandarmeria au aplicat în continuare „normele legislative în vigoare”, până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale? 

Tiberiu Costea: Nu suntem în măsură să comentăm deciziile Curţii Constituţionale, deşi personal aş avea multe de spus. Cu privire la sesizarea făcută de instituţia Avocatul Poporului consider că aceasta ar fi trebuit să vină şi cu soluţii pe viitor, tocmai pentru a preîntâmpina ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări unde nu au fost respectate măsurile, destul de grele, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. Pe această cale mulţumesc Poliţiei, Jandarmeriei şi celorlalte structuri militare prezente în stradă, tocmai pentru că au vegheat la siguranţa şi ordinea publică în această perioadă. Au respectat legislaţia în vigoare şi vor continua să facă acelaşi lucru şi de acum înainte. 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...