Prefectura a câştigat prima fază a procesului cu Consiliului Judeţean, urmează recursul

 Breaking News

Prefectura a câştigat prima fază a procesului cu Consiliului Judeţean, urmează recursul

Prefectura a câştigat prima fază a procesului cu Consiliului Judeţean, urmează recursul
mai 15
17:35 2020

Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea a câştigat procesul intentat de prefectul Tiberiu Costea în luna februarie, prin care acesta a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliul Judeţean, de repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venitul estimat. Hotărârea prin care s-a dat câştig de cauză a fost publicată vineri, 15.05.2020 de Tribunalul Vâlcea şi nu este definitivă.

Reamintim faptul că Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea a atacat la instanţa de contencios administrativ Hotărârea nr. 46/18.02.2020 a Consiliului Judeţean Vâlcea, care priveşte repartizarea pe unităţi administrativ –teritoriale a sumei de 27.316 mii de lei din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean, pe motiv că aceasta prezintă o serie de elemente de ilegalitate. Banii sau fost repartizaţi din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Vâlcea, constituit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, destinat programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care primăriile din judeţ nu le pot finanţa din veniturile proprii.

Pe această temă au existat controverse în şedinţa de Consiliu Judeţean de la finalul lunii februarie, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea considerând că fondurile au fost alocate în mod corect, în timp ce prefectul de Vâlcea a solicitat reanalizarea hotărârii de consiliu prin care anumite primării aveau alocaţi prea puţini bani, sau deloc.

Consiliul Judeţean Vâlcea face recurs

Consiliul judeţean Vâlcea a transmis că va face recurs la această hotărâre: „Prefectul Judeţului Vâlcea a solicitat Tribunalului Vâlcea anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 46 din data de 18 februarie 2020, privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art.6 alin.(1), lit. c) din Legea nr.5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020. În data de 15.05.2020 Tribunalul Vâlcea a admis cererea şi a dispus anularea actului administrativ atacat. Motivul principal pentru care s-a formulat cererea a fost acela că actul administrativ adoptat a fost insuficient motivat, prin nedetalierea criteriilor aplicate în distribuirea sumelor de bani repartizate. Aşa cum am arătat pe larg şi în apărările formulate în această cauză, suntem în situaţia în care Legea bugetului de stat pentru anul 2020 nu prevede criterii sau formule de calcul de urmat pentru repartizarea sumei care a făcut obiectul acestui act administrativ. Prin urmare, modalitatea de repartizare a rămas la aprecierea consiliilor judeţene, care deţin un drept constituţional de apreciere administrativă autonomă asupra oportunităţii luării deciziilor. Raportat la soluţia pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 859/90/2020, Consiliul Judeţean Vâlcea va declara şi formula recurs împotriva hotărârii judecătoreşti. Recursul suspendă executarea acesteia şi se va judeca de urgenţă”, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Instanţa s-a pronunţat: „Admite cererea formulată de reclamanta Instituţia Prefectului judeţul Vâlcea, prin prefect, cu sediul în municipiul Rm. Vâlcea, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, jud. Vâlcea, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Vâlcea cu sediul în mun. Rm. Vâlcea, str. General Praporgescu nr. 1, jud. Vâlcea. Anulează Hotărârea nr. 46 din 18.02.2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art. 6 alin. 1 lit. c din Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 2/2020, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit si din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020, adoptată de pârâtul Consiliul Judeţean Vâlcea”.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...