Vot favorabil al comisiei de administraţie publică a senatului privind propunerea de prelungire a mandatelor aleşilor locali

PSD, ALDE şi UDMR vor ca mandatele aleşilor locali să fie de cinci ani, în loc de patru. Propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei Juridice, după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind cameră decizională.

Propunerea de prelungire a mandatelor aleşilor locali are avantaje evidentee, dar şi dezavantaje. Există inclusiv posibilitatea teoretică a prelungirii mandatelor raportându-ne la prevederile Constituţiei. În acest sens sunt şi discuţii, afirmă social-democraţii, privind modificarea constituţiei, având în vedere că anumite modificări ar putea fi benefice, în sensul ameliorării cadrului legislativ. PSD a avut o iniţiativă similară anul trecut, prin care modifica un articol în Legea Administraţiei Publice Locale, dar aceasta a fost abrogată prin adoptarea Codului Administrativ. Aşadar, terenul era deja pregătit pentru iniţiativa UDMR, iar PSD îşi dorea acelaşi lucru. Această prevedere ar urma să fie aplicată de la următoarele alegeri. Pe mandatele actuale ale aleşilor locali au intervenit alte modificări legislative, şi anume prelungirea pentru a putea gestiona în continuare administraţiile locale. Se estimează că alegerile vor avea loc în maxim 6 luni de la încheierea stării de alertă:

Ion Streinu: „Prelungirea mandatului este binevenită, dar nu mai mult de două mandate”

În opina primarului din Şirineasa, Ion Streinu un an în plus de mandat ar permite desfăşurarea unor proiecte de anvergură şi pentru o durată de timp mai lungă, dar nu mai mult de două mandate: „Dacă ai fonduri şi faci treabă este bine. Sunt de acord cu prelungirea unui mandat de la 4 la 5 ani, dar nu mai mult de două mandate. Există şi un risc, şi anume acela al unei uzuri, fiindcă în primării, după o perioadă se formează de obicei tot felul de „găşti”, cu care te lupţi apoi să le spargi şi nu se poate, fiindcă legea este în favoarea angajatului din sistemul bugetar. Acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie, când am preluat frâiele aceste primării, mă lupt şi astăzi cu această problemă. Prin urmare, pentru a nu se mai crea atât la nivel central cât şi la nivel local aceste „găşti”, două mandate pentru aleşii locali sunt de ajuns”, a precizat primarul social-democrat Ion Streinu.

Tironel Tâmplărescu: „O durată de 5 ani permite o mai bună implementare a proiectelor pe termen lung”

Primarul localităţii Copăceni este de părere că acest proiect, de prelungire a mandatelor aleşilor locali de la 4 la 5 ani are câteva argumente pozitive. Propunerea venită din partea PSD, ALDE şi UDMR este un model care este deja implementat în alte ţări, inclusiv în Franţa, ţara la care ne raportăm cel mai mult: „Din primul an al fiecărui mandat m-am asigurat să depun proiecte, însă perioada de implementare până al finalizarea lucrărilor de multe ori depăşeşte mandatul de patru ani. Prin urmare, o durată de 5 ani permite o mai bună implementare a proiectelor pe termen lung acesta ar fi un avantaj pe care l-aş vedea. Un exemplu pe care îl dau este proiectul pentru înfiinţarea canalizării, pentru care perioada de execuţie durează minim 2 sau trei ani, la care se adaugă alte luni sau ani, pentru aprobarea avizelor. În prezent avem două proiecte foarte mari, depuse la Compania Naţională de Investiţii pe care mi le-au respins de la finanţare, un proiect de 4,5 kilometri de modernizare a drumurilor, dar şi înfiinţarea reţelei de canalizare. Un exemplu poate fi şi situaţia aceasta”, a precizat primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *