Buget în scădere la Frânceşti

 Breaking News

Buget în scădere la Frânceşti

Buget în scădere la Frânceşti
iunie 02
17:56 2020

Pandemia a lovit inclusiv bugetul Primăriei Frânceşti. După intrarea în şomaj a oamenilor şi aprobarea stării de urgenţă, încasările au scăzut dramatic la bugetul primăriei, deoarece oamenii nu şi-au mai plătit taxele şi impozitele locale, iar cota din impozitul pe venit a scăzut dramatic. Mai mult, epidemia de coronavirus a obligat administraţia locală să aibă cheltuieli suplimentare care nu au fost bugetate, privind cumpărarea de echipamente medicale, dar şi dezinfectanţi, bani care nu erau prevăzuţi în buget. Primarul Daniel Paraschiv afirmă că, în această perioadă, a renunţat în mod automat la o parte dintre proiecte: „În primul rând am pus investiţiile sub semnul întrebării, este vorba despre investiţiile care erau planificate să continue sau a înceapă în acest an. Au fost puse sub semnul întrebării fiindcă nimeni nu ştie când vom scăpa de pandemie, nu ştim cum vom cheltui banii, suntem între ciocan şi nicovală, între a lua nişte măsuri şi a asigura nişte facilităţi pentru populaţie. Sunt importante şi investiţiile, până la urmă investiţiile reprezintă motorul economiei şi dezvoltarea unei localităţi. Sumele de bani alocate din cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit s-au diminuat, şi este corect, fiindcă traversăm o perioadă destul de dificilă. Trebuie găsite soluţii pentru asigurarea finanţării în ceea ce priveşte plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În perioada stării de urgenţă nu s-au încasat taxele şi impozitele, au fost cheltuieli nebugetate, s-au diminuat banii pe care-i primeam de la stat şi, totodată, a trebuit să plătim salarii, facturi, indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi indemnizaţiile pentru persoanele de la ajutorul social. Toate cheltuielile acestea, care sunt cheltuieli normale, curente, care apar în fiecare lună, au fost diminuate, am fost nevoiţi să tăiem de la investiţii. Până acum ne-am descurcat, dar, din luna august nu ne vom permite să asigurăm cota de 50% pentru plata privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Eu am încredere în acest Guvern, şi fac această precizare fiindcă pentru proiectele aflate în derulare prin PNDL-2 facturile emise au fost onorate”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Daniel Paraschiv „Aş vrea ca cetăţenii să nu mai meargă prin noroi”

Localitatea Frânceşti este una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri comunale de peste 200 de kilometri. Prin urare, o bună parte dintre proiectele primarului au fost şi sunt îndreptate către modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare, pentru că, din toată această reţea, în urmă cu patru ani, doar un singur drum era asfaltat, de 2,6 kilometri, restul erau drumuri pietruite sau de pământ. În opinia lui Daniel Paraschiv, pietruirea este doar o soluţie de moment. Cele nouă sate care formează comuna sunt răsfirate de-o parte şi de alta a râurilor Bistriţa si Otăsău, Frânceştiul fiind cea de-a treia aşezare rurală ca număr de locuitori din judeţul Vâlcea şi cu o reţea de drumuri destul de mare:

„În localitate sunt peste 116 drumuri de interes local, însumând peste 200 de kilometri. Când am preluat funcţia de primar abia erau asfaltaţi 2,6 kilometri. Rezultatele noastre au început să se vadă, eforturile depuse în plan investiţional se vor concretiza. Infrastructura este prioritară pentru mine şi pentru comunitatea de aici. Am făcut toate diligenţele necesare şi am depus documentaţia proiectelor care au fost declarate eligibilă, dar fără finanţare. Alimentarea cu gaze naturale şi o lucrare de asfaltare care a fost depusă pe PNDL-2 a fost declarată eligibilă, dar nebugetată. Aflat în situaţia aceasta am început proiectul de asfaltare pe o lungime de 6 kilometri, cu bani din bugetul local, fiindcă nu puteam să lăsăm oamenii să meargă prin praf şi prin noroi. Până în prezent am reuşit să turnăm primul strat pe toată suprafaţa, de 6 kilometri. Lucrul care mă bucură cel mai mult este faptul că am reuşit să asfaltăm aproximativ 15 kilometri de drumuri locale. Îmi doresc ca cetăţenii să nu mai meargă prin noroi, dar, de la dorinţă şi până la realizare este o cale destul de lungă, şi totul ţine de finanţare. Ca pondere, consider că ne-am apropiat de jumătatea procentului, unde avem densitatea mai mare a caselor. În opinia mea nu ar trebui să existe nici o casă care să nu aibă acces la utilităţi şi în primul rând la un drum asfaltat”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Primarul se ţine de cuvânt, şi va turna asfalt în toată comuna

Primarul a început un program de asfaltare în 2017 şi a început cu asfaltarea dintr-un capăt al localităţii, a trecut prin cele 9 sate şi a ajuns la capătul celălalt:

„Am început programul de asfaltare dintr-un capăt al localităţii unde nimeni nu a făcut asta niciodată şi sunt mândru, fiindcă am ajuns să finalizăm câte un drum în fiecare sat. Continuăm acest program cu acelaşi plan de asfaltare, „câte un drum în fiecare sat”, şi am asfaltat de la începutul anului până acum 7 drumuri. Ne-am propus ca, până în 2024, să finalizăm tot ce înseamnă asfaltare la Frânceşti”, spune primarul Daniel Paraschiv.

Frânceştiul va avea cel mai frumos centru civic

La Frânceşti, proiectul de modernizare a şcolii din centru s-a finalizat, dispensarul din localitate este o locaţie nouă, conform standardelor, iar noua primărie construită din temelii prinde contur. Astfel, un nou proiect al primarului privind modernizarea centrului civic se concretizează. „Pentru amenajarea centrului civic al localităţii am achiziţionat terenul din faţa locaţiei vechi. S-a finalizat iluminatul public, un lucru cerut şi benefic pentru oameni, iar în centrul localităţii vom avea inclusiv o sală de sport, dar şi o bază sportivă”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Proiectul construirii sălii de sport va avea 103 locuri şi o are o valoare de proiectare de un milion şi jumătate de euro. Investiţia se va finanţa prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul este în stadiul de evaluare a ofertei economice. Primarul afirmă că, în cursul lunii iunie, vor începe lucrările.

Un alt proiect este cel de amenajare a unui Complex Sportiv la Frânceşti, o investiţie depusă la Compania Naţională de Investiţii şi aprobată în vederea finanţării. Tot prin CNI, la Frânceşti se lucrează la căminul cultural din satul Mănăileşti, un proiect amplu de modernizare, extindere şi dotare a lăcaşului de cult, care va schimba imaginea localităţii.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...