Platforma chimică, la limita subzistenţei

 Breaking News

Platforma chimică, la limita subzistenţei

Platforma chimică, la limita subzistenţei
iunie 09
23:09 2020

Platforma chimică vâlceană este la limita supravieţuirii, şi tot mai mulţi vâlceni îşi pierd locurile de muncă datorită intrării acesteia în moarte clinică. Singura speranţă de redresare economică trebuie să vină acum de la autorităţile locale, sau de la capacitatea investitorilor privaţi de a-şi asigura utilităţile în regie proprie.

CET Govora a transmis în urmă cu câteva zile către Ciech Soda România o noua ofertă pentru furnizarea aburului industrial, dar polonezii au decis să o refuze, mergând pe calea de a-şi construi o centrală proprie pentru asigurarea aburului industrial, chiar dacănoua ofertă a CET Govora cuprinde o diminuare a preţului la aburul industrial. Conducerea CET Govora a făcut eforturi destul de mari pentru a scădea costurile de producţie, inclusiv prin eliminarea unui număr de 300 de salariaţi faţă de luna septembrie 2019. De asemenea, CET Govora a solicitat Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri amânarea restituirii certificatelor verzi (EUA) cu 12 luni, până la data de 30.04.2021. Din păcate, acesta nu este, însă, decât începutul sfârşitului pentru centrala termică a Vâlcii. Uzina de sodă şi-a concediat şi ea între timp angajaţii, refuzând oferta CET şi mergând pe ideea amenajării unei centrale proprii, astfel încât CET Govora rămâne în acest moment doar cu Chimcomplex Borzeşti (fosta Oltchim, sau ce a mai rămas din acesta) pe post de client principal. În mod normal, în funcţionarea iniţială a centralei, populaţia Râmnicului era introdusă pe conducta de retur a căldurii, astfel încât veniturile obţinute în acest fel nu vor fi suficiente pentru a menţine funcţionarea CET la o capacitate acceptabilă.

Din aceste considerente, fosta mare centrală termică a judeţului, unde lucra o parte însemnată a populaţiei judeţului riscă să devină o mică centrală de cartier, pentru că, în lipsa consumatorilor industriali, CET va rămâne doar furnizorul puţinelor apartamente şi case racordate la reţea, din Râmnicu Vâlcea. Totul se va termina, însă, în aprilie anul viitor, când centrala se va găsi în incapacitate de a plăti certificatele verzi şi, prin urmare, entitatea economică actuală va intra cel mai probabil în faliment, după modelul Oltchim.

Autorităţile au termen mai puţin de un an să implementeze o centrală pe gaz, aşa cum au gândit funcţionarea viitoare a CET, care poate prelua încălzirea centralizată a oraşului, probabil printr-o societate nou înfiinţată şi ar putea salva râmnicenii de la o iarnă 2021 destul de friguroasă, în lipsa unei surse de căldură.

Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean a făcut eforturi destul de mari în această perioadă pentru a rezolva problema prin intervenţii guvernamentale, dar nici Guvernul PSD şi nici cel PNL de acum nu au întins o mână de ajutor judeţului Vâlcea. Pentru preşedinţii şi prim miniştrii României, platforma chimică a existat numai în perioadele când puteau mulge contracte bănoase prin firmele de casă de aici, în schimbul semnării vreunei hârtii, dar atunci când vine vorba despre oameni şi problemele lor, judeţul Vâlcea nu mai există pe hartă pentru ei. Dacă CET şi autorităţile judeţene vor fi lăsate să se descurce singure, şi cel mai probabil aşa se va întâmpla, perspectivele economice ale judeţului sunt sumbre, iar puţinele locuri de muncă existente acum pe fosta mare platformă chimică sunt şi ele compromise. Conducerea CET Govora dă asigurări că va fi asigurată cantitatea de combustibil necesară funcţionării centralei în perioada sezonului de iarnă 2020-2021, dar viitorul nu arată deloc bine. 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...