La Nicolae Bălcescu s-a amenajat un iaz decorativ, în urma unui grant european obţinut de administraţia Constantin Oprea

La Nicolae Bălcescu, autorităţile locale au finalizat proiectul pentru amenajarea zonei din centrul localităţii. Ideea îi aparţine primarului localităţii, Constantin Oprea. Comuna va avea astfel o zonă de agrement plăcută şi liniştită a întregului spaţiu, cu bani traşi prin FLAG, din fonduri europene. Astfel, în zona respectivă s-a amenajat întreg parcul pe o suprafaţă de 80 de ari. În cadrul proiectului au fost prevăzute lucrări de amenajare a aleilor pietonale pe o lungime de 790 de metri, amenajarea spaţiului verde pe o suprafaţă 4680 de metri, unde s-au construit foişoare, locuri de joacă pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi dotate cu balansoare, figurine, căţărătoare cu plasă, leagăne, măsuţe de şah pentru copii, mobilier stradal, băncuţe, lampadare, o mică scenă, pergole şi un iaz decorativ pe o suprafaţă de 40 de metri pătraţi care va fi populat cu şalău şi crap. Întreaga zonă este împrejmuită cu un gard decorativ de 170 de metri: „Valoarea proiectului de 7,7 miliarde de lei. Pe lângă acest proiect de amenajare a parcului avem în plan şi amenajarea centrului civic, începând de la intrarea în localitate, chiar de la statuie, pe întreaga zonă, spre muzeu şi până la baza sportivă. Proiectul pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării este aprobat, dar fără finanţare. Acest proiect este în agenda mea, şi se va realiza cu siguranţă. În intersecţia drumurilor vom construi un sens giratoriu unde se va monta o statuie. Sperăm să ne ajute Dumnezeu, iar proiectele noastre să fie finanţate”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea.

Nicolae Bălcescu, „retuşată” cu bani europeni

În aceeaşi zonă unde a fost amenajat iazului decorativ s-au finalizat, în vara anului trecut, şi lucrările de modernizare a căminului cultural. Primarul spune că nu a făcut inaugurarea investiţiilor fiindcă în zona respectivă vor continua lucrările de amenajare a centrului civic şi nici nu îi place să taie panglici. Aflat la al patrulea mandat, fiind ales de fiecare dată cu un procent important din voturile cetăţenilor, Constantin Oprea spune că lasă lumea să-i aprecieze munca în administraţie. „Pentru a continua lucrările de amenajare am reuşit să obţinem o alocare de fonduri pentru amenajarea primăriei prin POR 2014-2020 – fonduri europene. În prezent se lucrează la acoperiş, se va schimba instalaţia de încălzire, va fi anvelopată clădirea şi se vor monta panouri solare pentru apă”, a precizat primarul social-democrat Constantin Oprea. Mai mult, la Nicolae Bălcescu, în maxim o lună vor începe lucrările de modernizare, extindere şi dotare a căminul cultural din Valea Viei, din satul Stoiceni, cu bani europeni atraşi prin AFIR.Foto nicolae balcescu – cămin cultural

Reţea de apă şi canalizare extinsă, la Nicolae Bălcescu

În localitate continuă proiectele cu bani guvernamentali privind construirea de poduri, podeţe şi punţi pietonale. Primarul spune că, în prezent, se construieşte cel de-al patrulea podeţ, iar săptămâna aceasta va se face recepţia la proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare, urmând să fie ulterior predat în vederea administrării către Apavil: „Acest ultim proiect s-a realizat prin PNDL-2. Acum, în procent de 78% s-a finalizat proiectul de apă şi canalizare în localitate. Cu fonduri atrase prin SAPARD s-a realizat o parte din alimentarea cu apă. Prin O.G. 7 am rezolvat sistemul de canalizare, iar acum, prin PNDL-2 s-a realizat extinderea la reţeaua de apă şi canalizare. În decursul celor patru mandate extinderi de apă s-au executat şi cu bani din bugetul local. În localitate mai sunt necesare câteva extinderi de reţea, pe câteva uliţe. Reţeaua funcţionează „ceas”. Vom face extinderi de apă în satul Măzăraru, către Băneşti şi către satul Gâltofani. Din păcate, în satele acestea nu se poate extinde reţeaua de canalizare din cauza diferenţelor de nivel, chiar dacă satele sunt populate (130 de gospodării). Singura soluţie este să îşi facă fiecare fosă septică. Totodată, vreau să măresc depozitele de apă fiindcă, din cauza volumului mare de racordări, debitele s-au mărit şi a scăzut volumul. Vrem să facem un proiect în acest sens, unde să prindem extinderea reţelei de apă şi de canalizare acolo unde ne permite relieful şi să identificăm sursa de finanţare”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea.

Şcoală modernizată cu bani europeni

La Nicolae Bălcescu, administraţia locală a atras fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – fonduri europene pentru reabilitarea şcolii din centrul localităţii. Proiectul este declarat eligibil, iar în cel mai scurt timp vor începe lucrările privind anveloparea clădirii şi amenajarea grupurilor sanitare. Şcoala este dotată şi răspunde cerinţelor educative ale copiilor şi cadrelor didactice.

La Nicolae Bălcescu, 40 de copii nu au acces la cursurile online

În localitatea Nicolae Bălcescu, dintre cei 230 de copii, nu toţi au reuşit să aibă acces la şcoala online. 40 dintre elevi nu au avut acces la echipament electronic şi nu au ştiut cum să facă faţă provocărilor noului tip de şcoală, inaugurată o dată cu pandemia de coronavirus şi instituirea stării de urgenţă. Guvernul şi Ministerului Educaţiei a făgăduit că, în cel mai scurt timp, va aloca fondurile necesare pentru achiziţia de tablete conectate la internet pentru copiii din mediile defavorizate. Din păcate anul şcolar a trecut, mediile s-au încheiat, iar tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediul rural sau cele defavorizate au rămas doar la stadiul de promisiune făcută de ministrul Anisie. În continuare, sunt 40 de copii în localitatea Nicolae Bălcescu fără acces la tehnologie, care nu pot desfăşura cursuri online: „Au fost câteva probleme privind situaţia internetului. Din cauza reliefului, în unele sate îndepărtate, internetul nu are acoperire şi au fost probleme, deoarece elevii de acolo nu au putut să facă acea şcoală online. Pentru a avea acoperire şi în respectivele zone, am luat legătura urgent cu o altă companie de telefonie, care ne-a promis că întreaga localitate va fi conectată la internet. 40 de copii nu au reuşit să facă şcoală online deoarece, cel mai grav lucru a fost faptul că nu au avut calculatoare, iar pentru acest lucru, împreună cu directorul şcolii, am trimis adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, prin care solicitam tablete sau calculatoare”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *