UE ne dă bani, dar nu ne bagă şi în traistă

 Breaking News
  • No posts were found

UE ne dă bani, dar nu ne bagă şi în traistă

UE ne dă bani, dar nu ne bagă şi în traistă
iunie 16
19:06 2020

Guvernul PNL dă asigurări că România nu va duce lipsă de fonduri europene pentru repornirea economiei după criza coronavirus, pentru căalocările anunţate de Comisia Europeană se arată a fi generoase. Ele trebuie însă negociate la nivel de şefi de stat. Preşedintele a anunţat că prima rundă de discuţii va fi la următorul Consiliu European, de la jumătate lunii iunie. Prin urmare, suntem în faţa unei oportunităţi imense, prin care putem să transformăm România în bine.

România beneficiază de a şasea finanţare ca mărime, potrivit propunerii Comisiei Europene de relansare economică. Dintre cele 750 de miliarde euro ale programului Uniunii Europene, ţara noastră are alocat 33 de miliarde, din care 21 de miliarde de euro sub formă de granturi, iar 12 miliarde de euro sub formă de fonduri rambursabile pentru o perioadă lungă de timp. La această alocare bugetară de criză se adaugă şi fondurile pe care România le-ar fi primit oricum prin politica de coeziune şi cea agricolă. În total, aproape 70 de miliarde de euro sunt programate pentru perioada 2021- 2028. Banii vor putea fi accesaţi pe bază de proiecte de infrastructură şi dezvoltare începând cu anul viitor, după intrarea în vigoare a cadrului financiar multianual. „Pentru acest an, România a primit fonduri în valoare de un miliard de euro în vederea relansării economice, la care se adaugă posibilitatea de acorda ajutoare de stat şi de a majora deficitul bugetar la peste 3% din PIB”. Fondurile alocate de UE reprezintă o responsabilitate, pentru că România trebuie să absoarbă, de data aceasta, tot ce este pus la dispoziţie pentru ţara noastră şi să pună pe masă o serie de priorităţi. Este nevoie de proiecte de anvergură întocmite „ca la carte” pentru dezvoltarea infrastructurii, construirea de noi spitale dotate cu aparatură performantă, logistică industrială, modernizarea şcolilor, reînfiinţarea canalelor de irigaţii, sisteme de apă şi canalizare în toate satele şi alte multe lucrări majore de protecţie a mediului şi de amenajare a teritoriului. Se pot face investiţii în accesul la educaţie, sănătate, locuire, oportunităţi pentru copii şi tineri, precum şi pentru alte categorii vulnerabile ale societăţii cum ar fi persoanele cu dizabilităţi. Vârstnicii sunt şi ei o prioritate pentru lupta împotriva sărăciei şi excluziunii.

Dumitru Ropină: „Condiţiile impuse în programele de finanţare reprezintă problema”

Întrebat dacă este pregătit pentru absorbţia fondurilor europene puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, primarul localităţii Goleşti, Dumitru Ropină spune că este dezamăgit, pentru că în exerciţiul financiar 2014 – 2020 condiţiile impuse în programele de finanţare au fost imposibile pentru comunităţile mici şi au eliminat de la finanţare localitatea. „Condiţiile impuse în programele de finanţare reprezintă problema. Din punctul nostru de vedere, fondurile europene pentru noi s-au dovedit a fi un fiasco. Dacă se menţin condiţiile vechi, singura variantă de accesare a fondurilor europene este varianta proiectelor transfrontaliere. Prin urmare, dacă două sau mai multe comune se pot asocia au posibilitatea accesării fondurilor europene”, este de părere primarul localităţii Goleşti, Dumitru Ropină.

Planuri pentru următorul mandat

Administraţia locală din Goleşti are în plan pentru următorul mandată două probleme urgente. În primul rând, se vizează introducerea reţelei de canalizare pentru satele unde există deja sistem de apă şi a doua problemă este asfaltarea drumurilor comunale: „Nu putem demara un proiect de asfaltare până nu facem reţea de canalizare, pentru că drumurile din satele Aldeşti şi Blidari sunt foarte înguste, în aşa fel încât conducta de canalizare se va introduce pe mijlocul drumului. Apoi urmează problemele legate de dezvoltarea localităţii, care se pot rezolva doar creând facilităţi pentru investitori. În acest sens, posibilităţile pe care le are comuna ar fi ca o parte dintre izlazurile care sunt riverane cu drumurile asfaltate să fie introduse în intravilanul localităţii. Asta presupune schimbarea PUG, adică bani, fiindcă şi acest PUG depinde de o comisie de la judeţ. Prin urmare, nu este posibil să ai 100 de hectare de izlaz, unele dintre izlazuri să fie vecine cu drumul asfaltat şi ele să nu fie introduse în intravilan. Fac această precizare pentru că izlazurile sunt singurele terenuri care ar putea atrage investitori, datorită suprafeţei mari, sau să le dăm tinerilor din satele izolate câte 2500 de metri pentru casă, şi asta pentru că în zona respectivă nu se poate asigura infrastructura, apă, canalizare sau gaze”, a precizat consilierul personal al primarului Dumitru Ropină, Nicolae Ştefănescu.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...