Toma Ciolacu: „A fi primar înseamnă a fi un bun administrator, un om care nu se înconjoară de oportunişti şi nu face politică la primărie”

 Breaking News
  • No posts were found

Toma Ciolacu: „A fi primar înseamnă a fi un bun administrator, un om care nu se înconjoară de oportunişti şi nu face politică la primărie”

Toma Ciolacu: „A fi primar înseamnă a fi un bun administrator, un om care nu se înconjoară de oportunişti şi nu face politică la primărie”
iunie 22
11:29 2020

Aflat la primul mandat de primar al localităţii, Toma Ciolacu tage linie şi face un bilanţ asupra activităţii desfăşurate în cei patru ani, precizând că a fost o perioadă propice investiţiilor şi întocmirii de noi proiecte, pentru atragerea de fonduri în localitate. Cu experienţă în funcţiile publice şi în administraţia locală, fiind familiarizat cu ceea ce înseamnă actul administrativ, din punct de vedere legal şi birocratic, primarul spune că, în această perioadă şi-a conturat un set de priorităţi şi necesităţi pornind de la realităţile din teren, corelate cu sursele de finanţare existente, dar, mai ales, armonizate cu nevoile cetăţenilor. Domenii precum educaţie-învăţământ, modernizarea infrastructurii prin asfaltare, reţea de apă, iluminat stradal sau atragerea de fonduri nerambursabile europene prin GAL, au fost considerate prioritare: „Sunt mulţumit de ceea ce am realizat în cei patru ani, rezultatele sunt vizibile, iar oamenii apreciază. Lucrul acesta este cel mai important. Am ocupat funcţia de primar având experienţă în administraţie, ceea ce m-a ajutat să mă implic şi să îmi asum toate responsabilităţile. Din această primărie nu pleacă nici un document necitit de mine. Împreună cu angajaţii acestei primării suntem o echipă, ceea ce este un mare câştig. Pentru mine, a fi primar înseamnă onoare, înseamnă să fii un bun administrator, un om care nu se înconjoară de oportunişti şi nu face politică la primărie. Preţuiesc competenţa şi calitatea şi nu fac lucrurile cu jumătate de măsură sau de mântuială”, spune primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu.

Proiecte şi investiţii importante

Administraţia locală din Stroeşti a atras fonduri pentru a implementa cât mai multe proiecte care să contribuie la modernizarea comunei. Se asfaltează drumurile comunale, se construiesc poduri, s-a modernizat dispensarul, primarul atrage fonduri europene prin GAL, iar şcolile din localitate pot concura cu şcolile de la oraş. Toma Ciolacu spune că, în aceşti ani, nu a existat o perioadă mai lungă de trei săptămâni când în localitate să nu existe constructor. În prezent s-au finalizat trei obiective: „Sunt deosebit de bucuros că, în această perioadă, au fost finalizate două mari proiecte ale comunei, şi anume realizarea trenului sintetic de la Şcoala Căpitan Mărăşanu, un proiect finalizat cu bani europeni atraşi prin GAL Horezu, terenul fiind amenajat astfel cu iarbă de 2 milimetri sintetică. Terenul are inclusiv două porţi de minifotbal. Şi finalizarea podului care traversează pârâul Cerna în punctul Chiosa din satul Cireşu – Măgura este o realizare importantă. De asemenea, avem în lucru încă două proiecte mari, şi anume asfaltarea unor uliţe din satul Cireşu şi satul Obroceşti pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. În cadrul proiectului sunt incluse şi amenajarea rigolelor. Am reuşit, după foarte mulţi ani, să facem un puţ de foraj în satul Dianu, ceea ce ne diminuează extrem de mult cheltuielile privind serviciul de alimentare cu apă, nemaifiind necesară pomparea apei de la staţiile de captare din centrul comunei, din cauza căreia se consuma foarte mult curent. Prin urmare, o dată cu amenajarea acestui puţ de foraj va veni apa în satul Dianu prin cădere liberă”, a precizat primarul liberal al localităţii Stroeşti, Toma Ciolacu.

Căminul Cultural va fi modernizat şi reabilitat

Administraţia locală face demersurile necesare şi în ceea ce priveşte demararea lucrărilor de reabilitare a căminului cultural din satul Pojogi, un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii, aflat în lista de sinteză, urmând, în această perioadă, predarea obiectivului la CNI pentru începerea lucrărilor: „Sunt convins că, până la finele anului, şi acest cămin cultural va fi reabilitat şi modernizat conform standardelor normale care trebuie să fie într-o localitate”, punctează primarul Ciolacu.

Accesarea fondurilor europene, în atenţia primarului

În această perioadă, Toma Ciolacu demarează şi câteva proceduri de consultanţă privind accesarea proiectelor europene, deoarece există promisiuni clare din partea Guvernului PNL că vor apărea mult mai devreme noile ghiduri privind accesarea acestor fondurilor europene: „Avem promisiuni că, de data aceasta, condiţiile impuse în programele de finanţarea vor fi mult mai accesibile pentru accesarea banilor europeni, prin diminuarea punctajului maxim care trebuie realizat de unităţile administrativ-teritoriale. Fac aceste demersuri pentru că, în viziunea mea, tot banii europeni sunt cei care pot să facă diferenţa între proiectele finanţate din bugetul local şi fonduri guvernamentale faţă de proiectele mari, care se pot finanţa din aceste programe puse la dispoziţie de Uniunea Europeană”, afirmă primarul localităţii Stroeşti.

Toma Ciolacu: „Timp de peste 5 ani am fost legaţi de mâini şi de picioare”

Toma Ciolacu este dezamăgit de faptul că localitatea Stroeşti, alături de alte zece comune din acest judeţ, a fost exclusă din „Proiectul regional de dezvoltarea a infrastructurii de apă şi apă uzată”, propus pentru finanţare prin programul POIM 2014 – 2020 şi asta fiindcă ghidul de finanţare a suferit între timp numeroase modificări, în detrimentul localităţilor cu un număr mai mic de locuitori. Acum, pentru că nu s-a realizat nimic din ceea ce şi-a propus, primarul Ciolacu se gândeşte să depună proiectul pe alte axe europene sau prin Programul Naţional de Dezvoltare: „Atunci când s-a înfiinţat ADI Apa Vâlcea, ca multe alte localităţi, şi administraţia locală din Stroeşti s-a înscris, cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizării, renunţând în schimb la investiţiile finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare. Pentru noi era necesară reabilitarea reţelelor de apă din localitate. Motivele excluderii localităţii Stroeşti din master planul judeţului au fost foarte diverse. Prin acest mare proiect al judeţului, comuna era prinsă cu înfiinţarea reţelei de canalizare pe o lungime de 44 de kilometri, o investiţie de 4 milioane de euro. Cea mai mare durere a fost faptul că, din cauza faptului că am fost membrii în ADI Apă Vâlcea şi prinşi în acest master plan al judeţului, administraţia locală nu a mai putut accesa alte fonduri privind înfiinţarea canalizării prin PNDL-2 sau O.G.28. Timp de peste 5 ani am fost legaţi de mâini şi de picioare, ceea ce nu ştiu dacă este normal. Aflaţi în situaţia aceasta, vom depune documentaţia privind înfiinţarea proiectului de canalizare cu fonduri europene sau prin alte programe guvernamentale. Dorinţa mea este ca, la finalul mandatului următor, comuna Stroeşti să beneficieze de tot ce este posibil din punct de vedere al utilităţilor”, a precizat primarul localităţii Stroeşti, Toma Ciolacu.

Proiecte în derulare

La Stroeşti, fiecare gospodărie are apă la robinet, iar sistemul este în administrarea Consiliului Local. În prezent, administraţia locală lucrează la efectuarea unui puţ de foraj în satul Dianu: „Se lucrează la definitivarea puţului, adică la tubarea şi montarea conductei de alimentare a bazinului din satul Dianu. O dată cu această lucrare vom ajunge cu costurile la zero pentru apă, fiindcă nu vom mai aduce apa de la 12 kilometri distanţă până în vârful dealului şi cu un consum mare de energie electrică. După realizarea acestui puţ vom mai face încă două puţuri de extracţie, tot în acea zonă, astfel încât vom rezolva problema apei din localitatea Stroeşti. În trecut se spunea că, în această zonă este apă sărată, dar ulterior s-a dovedit că apa este foarte bună. Nu ştiu de ce s-a luat această decizie la momentul respectiv, dar a aduce apa de la Slătioara nu este o soluţie, atâta timp cât noi avem în localitate izvoare cu apă”, a precizat primarul.

Modernizarea localităţii Stroeşti continuă

Unul dintre proiectele importante la care s-au asociat cinci primari vâlceni, printre care şi primarul localităţii Stroeşti se referă la aducţiunea de gaze în comunele Stroeşti, Oteşani, Popeşti, Cernişoara şi Copăceni. În perioada imediat următoare documentaţia necesară acestui proiect urmează să fie depusă la Ministerul Dezvoltării. Proiectul este depus în vederea finanţării deoarece se pune mare bază pe extinderea reţelei de gaze, Stroeşti fiind o localitate situată la poalele Măgurii Slătioarei, pe Valea pârăului Cerna, formată din cinci sate, cu o populaţie de aproximativ 3000 de locuitori: „Ne dorim sistemul de gaze, canalizarea şi toate drumurile asfaltate. Acestea sunt planurile şi proiectele propuse în următorul mandat. Mai mult, avem o comună curată, avem contract cu operatorul, ne străduim să colectăm gunoiul selectiv şi suntem mulţumiţi. Referitor la pandemia care a lovit o lume întreagă, vreau să spun că aici comunitatea este conştientă şi respectă normele, fiindcă se ştie că, dacă le respectăm, nu vom avea probleme. Lumea la noi în sat are credinţă în Dumnezeu şi ne ajutăm unul pe altul, iar eu cred cu tărie că vom trece cu bine şi peste această problemă”, a precizat primarul localităţii Stroeşti, Toma Ciolacu.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...