Tironel Tâmplărescu: „Acest Guvern PNL aruncă ţara într-o criză profundă”

 Breaking News

Tironel Tâmplărescu: „Acest Guvern PNL aruncă ţara într-o criză profundă”

Tironel Tâmplărescu: „Acest Guvern PNL aruncă ţara într-o criză profundă”
iunie 28
17:41 2020

Primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor, dar şi care sunt principalele probleme cu care s-a confruntat, privind absorbţia fondurilor pentru dezvoltarea comunei. Dacă măsurile anunţate până acum reuşesc să salveze de la „apus” satele româneşti, care sunt efectele crizei în contextul pandemiei şi impactul acesteia asupra bugetului local, dar şi ultimele măsuri luate pentru dezvoltarea localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cât de grav este impactul crizei în contextul pandemiei, asupra bugetului local?

Tironel Tâmplărescu: În lipsa unor masuri clare, eficiente, vom intra în colaps financiar. Nu mai avem bani în visteria primăriei, iar Guvernul României nu alocă fondurile necesare pentru plata la timp pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora. Nu este doar Primăria Copăceni în situaţia aceasta. Oamenii aceştia, care sunt încadraţi ca persoane cu handicap, au nevoie de bani urgent pentru medicamente şi pentru traiul lor de zi cu zi. Consider că este nevoie de o rectificare de buget urgentă, în care să se prevadă alocarea privind funcţionarea aparatului administrativ, a fondurilor pentru persoanele cu handicap şi a însoţitorilor acestora. Avem nevoie de o rectificare de buget în care să se stipuleze decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de Covid-19, avem nevoie de noi programe pentru investiţii. După aprobarea stării de urgenţă încasările privind taxele şi impozitele au scăzut dramatic, iar epidemia de coronavirus ne-a obligat să facem cheltuieli suplimentare care nu erau bugetate. Prin urmare, situaţia financiară este la limită, avem nevoie de bani.

Impact real: Problema accesului la educaţia online s-a rezolvat simplu, la Copăceni? Elevii au avut calculatoare acasă?

Tironel Tâmplărescu: Referitor la cursurile online, toţi copiii din localitate nu au întâmpinat nici o problemă. Mai mult, biblioteca din localitate este dotată cu calculatoare şi dispune de spaţiu privind menţinerea distanţării sociale. Aşadar, copiii puteau să vină la bibliotecă dacă nu aveau acasă calculator sau internet. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, această şcoală online, nu este şcoală, chiar dacă noi avem acoperit internetul în întreaga localitate.

Impact real: Efectele crizei pandemice şi-au pus amprenta şi asupra dezvoltării localităţii?

Tironel Tâmplărescu: Acest Guvern PNL aruncă ţara în criză profundă. Fac această precizare fiindcă, la Copăceni, de teama pandemiei s-au întors într-un procent foarte mare tinerii care lucrau în străinătate. Timp de o lună mi-a fost drag să văd din nou satul populat. Însă, aşa cum au venit, tot atât de repede au şi plecat. Guvernul nu le-a întins nici o mână de ajutor, mai mult, le-a făcut culoar, în plină pandemie, să plece mai repede din ţară, să salveze agricultura Germaniei, în timp ce la noi terenurile zac pârloagă. Aşa cum am spus, Guvernul PNL ne împinge spre o criză profundă, iar transporturile, agricultura, turismul şi industria horeca se îndreaptă spre colaps. Oamenii se plâng, se fac concedieri, mulţi intră în şomaj, iar dacă mai există vreo ofertă de muncă şi aceea este prost plătită. Este doar o chestiune de timp până când toate acestea se vor reflecta şi în statisticile oficiale, iar presiunile vor continua. Dacă în localităţi nu se realizează investiţii, nu se fac lucrări, nu se deschid programe de finanţare, satele, dar şi constructorii vor avea de suferit. Fac această precizare fiindcă cel mai bun program guvernamental, privind alocările de fonduri pentru investiţii a fost PNDL, iar Guvernul PNL a stopat acest program. Au desfiinţat inclusiv programul FDI, unde Primăria Copăceni avea depuse proiecte de asfaltare a drumurilor comunale şi pentru dezvoltarea localităţii. Multe primării s-au trezit cu proiectele în aer prin acest program, şi cel mai grav este faptul că o parte dintre administraţiile locale începuseră lucrările, iar constructorii au fost nevoiţi să îşi închidă şantierele. Din păcate, nu există o decizie clară în privinţa resuscitării proiectelor depuse prin acest program, proiecte care ar fi avut o destinaţie clară: dezvoltarea comunităţilor. Nu există o alternativă la aceste programe. Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice a anunţat că are în vedere înfiinţarea unui program-pilot privind extinderea reţelei de gaz, finanţat din fonduri europene, dar vorbim doar despre promisiuni.

Impact real: Măsurile anunţate până acum reuşesc să salveze de la colaps satele româneşti?

Tironel Tâmplărescu: Măsurile luate de Guvernul PNL sunt doar bâlbâieli, dacă privim direcţia altor ţări vecine, cum este Bulgaria, care are o politică economică sănătoasă, faptul că ei au înţeles criza şi că avem de-a face cu o criză economică, nu o criză financiară. Eu sunt primar, nu sunt specialist în economie, dar o criză economică se tratează cu bani lansaţi, aşa spun economiştii. Se pun bani în economie, care să lucreze şi să putem trece cu bine peste criza economică. Bulgarii paraşutează bani prin dobânzi mici şi se împrumută, ca stat, de 20 de ori mai puţin decât România. Mai mult, specialiştii din economie spun că România are un rezervor important în buget pe care nu-l vede Guvernul PNL, şi acest rezervor se numeşte reducerea cheltuirilor cu dobânzile. Mai mult, am sentimentul că s-a exagerat cu nişte măsuri, în contextul pandemiei. Sunt de acord, este foarte important să avem grijă de noi şi să nu ne punem singuri în postura de a fi îmbolnăviţi, dar sunt măsuri luate de alte ţări, mult mai afectate decât România, şi pe care ar trebui să le preluăm: s-au deschis şcolile din 15 mai, iar noi încă ne gândim dacă să facem învăţământul online din septembrie. Lucrurile ar trebui ţinute sub control prin testare, prin conştiinţa fiecăruia dintre noi, şi să ne întoarcem la viaţa normală cât de curând, deoarece cel care ne va pedepsi cel mai mult, nu este acest virus, va fi scăderea economică. În acest sens, PSD a venit cu un pachet de măsuri pe care l-a anunţat recent, pentru a reporni economia.

Impact real: Care sunt cele mai importante măsuri economice propuse de PSD?

Tironel Tâmplărescu: În primul rând PSD susţine agricultura, care este foarte afectată. Plafonul maxim al schemei de stat ar trebui să fie de 500 de milioane de lei pentru a susţine fermierii afectaţi de secetă sau de această pandemie. Programul beneficiază de alocarea unui miliard de euro pentru o durată de 10 ani pentru staţiunile balneare şi pentru diverse ajutoare sociale. Programul PSD cuprinde 28 de măsuri, printre în care sunt prinse inclusiv înlesniri de la plata unor taxe şi impozite, pachete de măsuri pentru angajatori pentru reintegrarea în muncă a celor care au fost afectaţi de criză şi a celor care şi-au pierdut locul de muncă.

Impact real: Ce investiţii noi se realizează în localitate, dar şi care sunt principalele probleme cu care v-aţi confruntat privind absorbţia fondurilor în acest sens?

Tironel Tâmplărescu: Pregătim documentaţia proiectului pentru introducerea sistemului de gaze în localitate, fiindcă aşa a promis Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice. Avem un proiect întocmit pentru înfiinţarea reţelei de canalizare, fiindcă în localitate nu avem reţea de canalizare. Iniţial proiectul a fost inclus în master planul judeţului, însă am fost scoşi din acest proiect al judeţului, unde am rămas doar cu o extindere de reţea de apă pe o lungime de 500 de metri. Ulterior, proiectul de canalizare a fost depus la FDI, împreună cu alte proiecte privind dezvoltarea infrastructurii în localitate, program pe care PNL a ştiut doar să-l oprească, nepunând nimic în loc, stopând în felul acesta dezvoltarea comunelor. Pe linia investiţiilor, în această perioadă, la Copăceni s-a asfaltat drumul judeţean care traversează localitatea pe o lungime de 2 kilometri, la iniţiativa preşedintelui social-democrat al Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. Dacă se dezvoltă localităţile prin alocări de fonduri pentru investiţii, se grăbeşte cadastrarea şi intabularea terenurilor şi se sprijină la modul serios agricultura, sunt şanse ca satele româneşti să fie salvate de la apus. Dar, atâta timp cât noi nu avem canalizare, apă curentă sau drumuri asfaltate, nu sunt bani pentru investiţii, iar fondurile europene sunt la stadiul de vis din cauza condiţiilor draconice impuse în ghidurile de finanţare, ne rămâne doar speranţa. 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...