Ciech Soda România face încă un pas în tentativa de a relua producţia de sodă la Vâlcea

 Breaking News
  • No posts were found

Ciech Soda România face încă un pas în tentativa de a relua producţia de sodă la Vâlcea

Ciech Soda România face încă un pas în tentativa de a relua producţia de sodă la Vâlcea
iulie 05
08:10 2020

Joi, 25 iunie 2020, Ciech Soda România a depus documentele oficiale pentru demararea procedurilor de obţinere a autorizaţiei de mediu necesară pentru construirea unei noi centrale în cogenerare în cadrul unităţii sale din judeţul Vâlcea. Compania lucrează în continuare la studiul de fezabilitate pentru centrală, astfel încât să poată fi luată cea mai bună decizie finală.

Grupul Ciech, proprietarul Ciech Soda România intenţionează să obţină colaborarea unui partener extern în acest proiect şi să valorifice posibilitatea utilizării unui mecanism de sprijin asigurat de Uniunea Europeană. Compania a obţinut deja prima decizie administrativă necesară, certificatul de urbanism, cu aproape o lună în urmă. În acelaşi timp, continuă lucrul la studiul de fezabilitate pentru noua centrală. Potrivit planului, acesta ar trebui finalizat până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020. Studiul de fezabilitate va viza atât aspectele operaţionale, cât şi aspectele financiare ale investiţiei. Aşa cum a anunţat anterior Grupul Ciech, această investiţie exclude posibilitatea de a suporta cheltuieli cu investiţiile care ar putea afecta bilanţul Grupului Ciech. În plus, Ciech intenţionează să colaboreze cu un partener extern care să fie responsabil pentru construirea şi mentenanţa unei noi surse de abur, precum şi cu autorităţile române, în vederea obţinerii de sprijin prin intermediul unor programe de ajutor de stat şi al mecanismelor de ajutor din partea Uniunii Europene menţionate anterior, pentru acest tip de proiect.

Grupul Ciech operează propriile centrale în Germania şi Polonia, în condiţii de înaltă eficienţă şi cu respectarea strictă a normelor de mediu ale UE. Construirea propriei surse de abur este una dintre foarte puţinele soluţii pe care compania le are pentru a îşi putea relua activitatea în România, după ce, în septembrie 2019, a fost nevoită să intre în stand-by pe termen lung din cauza condiţiilor comerciale nesustenabile impuse de unicul furnizor de abur pe plan local.

„Ne concentrăm în continuare asupra tuturor demersurilor necesare pentru a relua producţia de sodă calcinată în România. Experienţa noastră îndelungată în producţia de sodă în Vâlcea, împreună cu poziţionarea noastră unică în aprovizionarea clienţilor noştri şi cunoştinţele noastre solide în ceea ce priveşte operarea propriilor centrale, ne permit să avem o perspectivă optimistă asupra opţiunilor noastre. Am prefera să găsim o soluţie viabilă care să implice furnizorul nostru local, dar trebuie să asigurăm un rezultat economic solid. Obiectivul nostru este să obţinem volume de abur în cantitatea şi Ala calitatea necesare pentru procesele noastre industriale”, a declarat Witold Urbanowski, directorul general al Ciech Soda România.

Începând cu septembrie 2019, compania a aşteptat timp de şase luni o decizie în legătură cu diferitele soluţii posibile pentru asigurarea aprovizionării cu abur într-un mod sustenabil, după ce a prezentat tuturor autorităţilor competente la nivel local şi naţional numeroase rapoarte, analize şi adrese care atrăgeau atenţia asupra acestei probleme. Ciech Soda România a suportat toate costurile salariale şi de întreţinere aferente acestei perioade. Cu toate acestea, la finalul lui martie, din cauza presiunii suplimentare a pandemiei, compania a decis să adopte un program de disponibilizări voluntare, care a vizat 72% dintre cei 600 de angajaţi, şi o procedură de concediere colectivă, care a vizat 13% dintre angajaţi.

În timpul stării de urgenţă, în aprilie 2020, pentru a răspunde nevoilor mai multor companii locale, Ciech Soda România a închiriat un generator de abur de mici dimensiuni care să asigure aburul necesar pentru producţia de silicaţi, ajutându-şi astfel clienţii să satisfacă cererea crescută de produse de curăţenie. În prezent, în cadrul fabricii este activă o echipă relativ mică, care se ocupă de producţia de silicaţi şi de întreţinerea instalaţiilor de producţie a sodei.

Grupul Ciech, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică, fiind prezent în peste 100 de ţări şi înregistrând în 2018 venituri echivalente cu 1 miliard de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acţiuni CIECH a fost achiziţionat de KI Chemistry, o companie aparţinând celui mai mare fond de investiţii privat polonez, Kulczyk Investments.

Ciech Soda România S.A., o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată şi silicat de sodiu până în 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2016, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă. În septembrie 2019, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunţării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la preţuri şi în cantităţi sustenabile. În prezent, principalele linii de producţie a sodei ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania îşi va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală în cogenerare. Linia de producţie a silicaţilor rămâne operaţională şi a fost reluată şi producţia de silicaţi lichizi.

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...