Robert Schell: „Reuşim să menţinem pentru Brezoi blazonul de capitală a muzicii de calitate”

Open Air Blues Festival Brezoi s-a reprogramat pentru 2021. Cu toate acestea, primarul Robert Schell menţine imaginea oraşului la un nivel înalt. „Brezoiul lumii” continuă să promoveze atât muzica de calitate, dar şi zona ca destinaţie montană atractivă. Cum reuşeşte să-i menţină Brezoiului blazonul de „capitală a muzicii de calitate” în plină pandemie, care este barometrul gradului de ocupare al pensiunilor de pe Valea Lotrului şi dacă anul 2020 este anul când, în sfârşit, va fi semnat contractul de apă şi canalizare al judeţului, aflăm în rândurile de mai jos, dintr-un interviu acordat cititorilor ziarului Impact real de primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Impact real: Care sunt noile proiecte pentru dezvoltarea oraşului Brezoi?

Robert Schell: Am reuşit să facem o asociaţie de dezvoltare intracomunitară împreună cu toate localităţile din partea de nord a judeţului. În primul rând am fost încântat că iniţiativa a venit de la primarul localităţii Perişani care, în urma unei intervenţii medicale a fost internat la spitalul din Brezoi şi a fost foarte încântat de serviciile de care a beneficiat aici. Prin urmare, la iniţiativa primarului Ion Sandu, toţi primarii au fost de acord să contribuie cu 10 mii de lei anual la bugetul spitalului. Această asociere are şi scopul de a coordona activitatea spitalului împreună şi să finanţăm anumite cheltuieli. Se vor strânge 60 de mii lei, sumă cu care se pot achita lemnele pentru perioada de iarnă, ceea ce este un lucru foarte bun. Apreciez că este această deschidere pentru că, pe viitor, se pot implementa mai multe proiecte şi pot fi sprijinite toate localităţile, dar scopul este acela de a derula programe împreună. Vom încerca să facem inclusiv un sistem de transport local în comun. Printr-un proiect european vom achiziţiona autobuze electrice, cu care vom putea face curse spre şi dinspre celelalte localităţi înscrise în această asociaţie, dar mai sunt şi alte proiecte care se pot derula împreună prin acest ADI, inclusiv proiectul de introducere a reţelei de gaze naturale şi toate programele, fiindcă aşteptăm ghidurile de finanţare pentru 2021, care vor fi pliabile pentru aşa ceva. De exemplu, pista de biciclete pe care o facem noi acum la Brezoi, dacă am fi avut această asociere mai dinainte puteam face proiectul extins pentru toată Valea Lotrului. Nu este târziu nici acum. Pe viitor putem gândi lucrurile în acest sens. Acesta a fost şi scopul, şi mă bucur că primarul localităţii Perişani, Ion Sandu a avut iniţiativa, iar eu şi toţi ceilalţi primari am fost alături de el.

Impact real: Care sunt efectele crizei asupra bugetului local?

Robert Schell: Este adevărat că au fost cheltuieli neprevăzute, iar la rectificarea din luna aprilie am primit suma de 75 de mii lei, sumă care pentru mine a fost acoperitoare pentru cheltuielile făcute în perioada stării de urgenţă. Nu am cheltuit mai mult de 50 de mii de lei pentru că măştile şi tot ce s-a asigurat, la şcoală în special, au fost necesare când s-au derulat cursurile la clasa a VIII-a, în perioada când au fost asigurate concursurile de admitere la bacalaureat şi capacitate şi am realizat în plus dezinsecţia scărilor de bloc şi a zonelor comune din oraş. Singura problemă care se simte este scăderea veniturilor, pentru că acele cote din TVA sunt mai mici. Sunt câteva solicitări ale unor societăţi comerciale care sunt închise, şi care au cerut micşorarea de impozit pentru această perioadă, de trei luni. Noi am aprobat acest lucru pentru că mi s-a părut firesc, deşi are impact asupra veniturilor bugetului local. Ne-a deranjat faptul că s-a prelungit termenul de plată al taxelor şi impozitelor până la 30 iunie dar, în timp, lucrurile se reglează într-un fel sau altul. 

Impact real: Turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de coronavirus, hotelurile, pensiunile, barurile şi restaurantele fiind printre primele închise de autorităţi atât în România, cât şi în lume, ca măsură pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Ce şanse sunt privind reluarea turismului pe Valea Lotrului?

Robert Schell: În privinţa turismului la noi se întâmplă un lucru paradoxal: Brezoiul nu a fost o destinaţie turistică cotată în anii trecuţi, doar la un nivel mic, dar de acum înainte se dezvoltă, şi constat că în perioada de acum lucrurile stau mai bine decât în anii trecuţi, pentru că se întâmplă acele spectacole pe care le avem în fiecare week-end. Spectacole sunt făcute cu respectarea tuturor normelor, cu maxim 500 de participanţi, dar acei 500 de oameni sunt săptămânal în Brezoi, şi vin din toată ţara. Asta mă bucură foarte mult, pentru că gradul de ocupare în pensiuni este mulţumitor, chiar dacă regulile sunt stricte.

Impact real: Open Air Blues Festival Brezoi s-a reprogramat pentru anul 2021. Cu toate acestea, „Brezoiul lumii” continuă să promoveze atât muzica de calitate, dar şi zona ca destinaţie turistică montană atractivă. Cum reuşiţi să-i menţineţi Brezoiului blazonul de capitală a muzicii de calitate, în plină pandemie?

Robert Schell: Este un concept: Live Music Summer Camp Brezoi 2020, care se desfăşoară la baza sportivă. S-a pus la dispoziţie de către primărie terenul de sport al oraşului unde sunt amenajate duşuri, grupuri sanitare şi tot ce este necesarul pentru zona de campare, fiindcă sunt foarte mulţi oameni care vin cu corturile şi stau acolo la final de săptămână, când sunt şi aceste spectacole. Activitatea este privată şi mă bucur, este un nou concept, care atrage foarte multă lume, un eveniment de bun gust, de muzică bună, fiindcă la Brezoi se cântă muzică de calitate. Nu lăsăm ştacheta jos, tocmai pentru că aşezarea s-a făcut cunoscută în întreaga lume, până în America, ca fiind „Brezoiul lumii”. Am fost recunoscuţi în lume că aici, la Brezoi se cântă bluess, şi în general muzică bună. Tabăra va dura până la data de 15 septembrie.

Impact real: Se menţine şcoala brezoiană şi anul acesta în topul învăţământului judeţean?

Robert Schell: Mereu m-am lăudat, şi o voi face în continuare, cu rezultatele copiilor noştri. Avem unul dintre cele mai bune licee din judeţ, Liceul „Gheorghe Surdu”, unde procentul de promovabilitate a fost de 92%. Este un rezultat foarte bun, în condiţiile în care 56% este procentul de promovabilitate din ţară. Ne menţinem sus, şi mă aşteptam, pentru că ştiu ce generaţie de copii sunt. Probabil că anul viitor va fi şi mai bine, pentru că avem o generaţie şi mai bună. Anul acesta, şi în situaţia în care de trei luni nu se mai face şcoală eu sunt mulţumit, ne menţinem poziţia. Copiii au avut acces la şcoala online, chiar dacă la un moment dat nu toţi aveau posibilitatea să acceseze tehnologia, dar primăria, împreună cu liceul, au pus la dispoziţie echipamentul necesar. Liceul a avut un proiect finanţat cu fonduri europene prin care a achiziţionat 80 de laptopuri, şi acestea au fost date copiilor sub formă de împrumut în perioada aceasta, iar diferenţa a fost achiziţionată de primărie: 120 de tablete care au fost date liceului.

Impact real: Care sunt proiectele pe care le are administraţia locală în prezent, pentru modernizarea infrastructurii şcolare din Brezoi?

Robert Schell: Cu bani de la Ministerul Dezvoltării s-a finalizat proiectul privind modernizarea şcolii din satul Valea lui Stan şi construirea unei grădiniţe cu program prelungit care va funcţiona din toamnă. Copii sunt, din păcate nu aşa cum mi-aş fi dorit eu dar, din septembrie, dacă ni se va permite, vom funcţiona cu două grupe în program normal şi o singură grupă cu program prelungit. Pentru modernizarea liceului avem un nou proiect cu fonduri europene, finanţat prin Axa 13 – POR, pentru care am avut săptămâna trecută vizita în teren. Această axă are o componentă urbanistică şi una educaţională. Prin urmare, cele două proiecte pe care le avem depuse sunt în evaluare, şi urmează să fie semnate. Unul dintre ele presupune construirea unei clădiri unde vor fi amenajate 6 laboratoare, sală de festivităţi, sală de sport la liceu şi amenajarea parcărilor din zonă. Proiectul este foarte generos, va rezolva toate necesităţile liceului de nu mai avea copiii înghesuiţi în clase şi de a nu mai avea copii care să îşi desfăşoare activitatea în două schimburi. Vom eficientiza foarte mult învăţământul şi, în momentul acesta pot spune că tot ce înseamnă infrastructură educaţională este pusă la punct în oraş, fără nici un fel de probleme. Al doilea proiect are ca obiectiv amenajarea parcului central unde se ţine festivalul de blues, în valoare de 1,2 milioane de euro. În cadrul proiectului se vor amenaja arene pentru o capacitate de peste 400 de persoane, aleile pe malul Lotrului, se construieşte o faleză cu pistă de biciclete care se continuă cu pista de biciclete pe care o facem noi acum, cu fântâni arteziene, mobilier urban şi sistem de irigaţii. A treia componentă priveşte construirea unui bazin de înot acoperit, o lucrare foarte mare, în valoare de 3,7 milioane de euro, iar din alte fonduri, prin alte programe, vrem să facem în zonă şi un bazin de înot exterior. Atunci se va crea o zonă de agrement destul de atractivă. În total, anul acesta şi anul viitor, împreună cu proiectele care se vor demara, s-au atras 19 milioane de euro, la care am adăugat şi cei 6 milioane care vor fi semnaţi prin ADI Apa Vâlcea.

Impact real. Anul 2020 este anul decisiv, când va fi semnat contractul de apă şi canalizare al judeţului?

Robert Schell: Vizita ministrului fondurilor europene la Vâlcea este o promisiune fermă privind demararea proiectului de apă şi canalizare, iar semnarea contractului la finele lunii august este o certitudine. Domnul ministru a fost foarte aplicat şi a venit foarte bine pregătit la Vâlcea. Cunoştea în detaliu proiectul, ştia unde sunt problemele de care ne-am lovit la minister şi blocajele care s-au creat datorită evaluatorilor din partea ministerului, nu din partea noastră. Poate au fost şi câteva mici întârzieri ale consultantului, dar au fost reglate pe parcurs, s-au cerut mai multe revizii ale proiectului şi schimbarea unor reguli în timpul jocului care nu au fost fair play, dar aceste lucruri ţin de Comisia Europeană. De exemplu ne-a nemulţumit faptul că 10 localităţi a trebuit să fie scoase anul trecut din acest master plan.

Impact real: Brezoiul este o destinaţie care şi-a câştigat deja notorietate în rândul turiştilor?

Robert Schell: Brezoiul este „vama de la munte”, fiindcă se ştie că, pe Valea Lotrului se cântă muzică de calitate, este un oraş al tineretului, fiindcă am reuşit să pun oraşul pe harta lumii. Este bine spus faptul că aşezarea este „Brezoiul lumii”. În maxim o lună, Brezoiul va fi declarat staţiune de interes local. Documentaţia a fost depusă la Ministerul Turismului, lucrurile stau bine, îndeplinim toate condiţiile cerute şi cred că, în următorul an, vom putea chiar ajunge la nivelul de staţiune de interes naţional.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *