Vasile Cocoș: Guvernul Orban trebuie să caute soluții pentru respectarea legii privind pensiile și alocațiile copiilor

Creşterea pensiilor cu 40% şi dublarea alocațiilor sunt, fără îndoială, cele mai dezbătute subiecte de pe scena politică în ultimele luni. În acest sens, deputatul social-democrat Vasile Cocoș atrage atenţia asupra  ambiguităţii pe care Guvernul liberal o lasă să planeze asupra acestui subiect atât de sensibil şi subliniază lipsa de claritate în discursurile ministrului Florin Cîţu şi premierului Ludovic Orban, care spulberă  speranţele bătrânilor. Afirmă că legile în România sunt obligatorii, nu facultative. Prin urmare, în opinia deputatului Vasile Cocoș, Guvernul Orban nu trebuie să își permită anularea unui drept legal al pensionarilor români, şi anume acela de majorare a punctului de pensie cu 40% începând cu 1 septembrie 2020:   

„Românii au auzit în ultimele 7 luni o avalanșă de bâlbe ale premierului  Ludovic Orban, ale lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor și ale Violetei Alexandru, ministrul Muncii, care se întrec în minciuni și în a deruta românii, afirmând că nu au bani pentru creșterea pensiilor, sau că s-ar putea să acorde o creștere mic[, începând cu 1 septembrie 2020. De altfel, Florin Cîțu a afirmat la un post TV că această creștere a pensiilor nu avea o sursă de finanțare. Chiar și dacă am fi avut o creștere economică, tot ar fi fost o bombă pentru buget. Florin Cîțu consideră acest fapt un lucru populist şi nu poate discuta despre pensii fără să vorbească despre investiții, iar acel 10 la sută înseamnă un punct procentual la buget, care este enorm. Aș vrea să reamintesc vâlcenilor şi declaraţia premierului Ludovic Orban, înainte de a prelua Guvernul, în toamna anului 2019, când spunea că legea pensiilor este o lege în vigoare, o lege promulgată de președintele Iohannis, o lege promisă, pe care o va aplica din luna septembrie 2020 şi că majorarea pensiilor cu 40% nu va fi nici eliminată, nici amânată, dacă aceasta trece de votul Parlamentului. Legea a trecut de votul Parlamentului, dar, astăzi premierul Ludovic Orban spune că majorarea pensiilor este greu de suportat. Totodată, vreau să reamintesc românilor ca Guvernul Orban nu a dorit să vină pentru dezbatere și avizare cu bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pentru anul 2020 în comisiile de specialitate ale Parlamentului și în plenul acestuia, asumându-și răspunderea și spunând ca sunt bani în buget pentru pensii”, ne-a declarat deputatul Vasile Cocoș.

Legea pensiilor lăsată de PSD, care a intrat în vigoare parțial din toamna anului 2019 prevede creșteri de 40% a punctului de pensie doar în 2020 și cu încă 5,6% în 2021: 

„Guvernul Orban nu trebuie să-și permită anularea unui drept legal al pensionarilor români, şi anume acela de majorare a punctului de pensie cu 40% începând cu 1 septembrie 2020, deoarece ar crea premiza unor nemulțumiri și ieșirea în strada a pensionarilor”, a precizat deputatul Vasile Cocoș.

Vasile Cocoş: „Guvernul Orban spune că nu sunt bani și caută soluții să crească sau să nu crească alocațiile”

Referitor la dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 august 2020, trebuie să fie în următoarele nivele: 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap: „Sunt aproape 3,66 de milioane de copii care trebuie să primească alocaţie de stat. Aș vrea să fac o precizare, să știe vâlcenii, că anul trecut, când PSD era la guvernare, la legea bugetului a fost adoptat un amendament al celor din Opoziţie, PNL +USR +PMP și alții, care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii şi cereau ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care la vremea respectivă nu exista. PSD a analizat și a găsit rapid soluția și resursa bugetară. Anul acesta este aceeaşi situaţie, de data aceasta PSD propune o lege care prevede dublarea alocaţiilor, dar puterea actuală, prin Guvernul Orban spune că nu sunt bani, și tot caută și analizează soluții să crească sau să nu crească alocațiile. PSD a indicat actualului guvern și a solicitat ca cei 3,2 miliarde de lei să-i ia din capitolul Bunuri și servicii din bugetul de stat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *