Realizările administraţiei locale din Mălaia

 Breaking News

Realizările administraţiei locale din Mălaia

Realizările administraţiei locale din Mălaia
august 17
17:19 2020

Administraţia locală din comuna Mălaia şi-a pus mare încredere în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca infrastructura din localitate să fie modernizată. Astfel, primarul Gabriel Ţolea a întocmit în acest mandat proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri. Extinderi de alimentare cu apă, canalizare, asfaltări de drumuri, dar şi modernizarea iluminatului public au fost proiectele depuse. Reprezentanţii Guvernului au considerat însă că la Mălaia este prioritar un singur proiect, care cuprinde modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere şi edilitare în satele Săliştea, Mălaia şi Ciunget, pentru care au alocat aproape 57 de miliarde de lei vechi. Pentru celelalte proiecte, primarul Gabriel Ţolea va trebui să găsească o altă sursă de finanţare, dacă vrea să le realizeze în următorii ani:

„Prin Ministerul Dezvoltării, am prins finanţare doar pentru un singur proiect la Mălaia, restul ne-au fost tăiate. Cum fondurile europene au fost de neatins, doar accesarea fondurilor guvernamentale a fost în atenţia noastră. În acest sens am reuşit, în acest mandat, să pun la punct infrastructura în procent destul de mare. Prin acest proiect s-a rezolvat situaţia apei potabile şi a drumurilor comunale. În satul Sălişte se schimbă întreaga reţea de distribuţie a apei, se reface captarea. În satul Ciunget este în derulare proiectul prin care se realizează o captare nouă la sistemul de apă şi se construieşte un nou rezervor de distribuţie. Prin urmare, tot satul Ciunget va avea apă, nu vor mai fi probleme. În timpul derulării acestui proiect, pot spune că, deşi iniţial în proiect era prinsă captarea din pârul Peştera Laptelui, monitorizându-l, am observat că atunci când sunt precipitaţii este tulbure apa, şi am stabilit cu proiectantul şi constructorul că schimbăm captarea din alt punct. Sper ca, până la finele anului, să finalizăm proiectul. Acest proiect include modernizarea sistemului de apă. Satele Sălişte, Ciunget şi Mălaia aveau apă, doar că, în satul Sălişte, sistemul de apă era făcut în anii 1970 şi era foarte veche aducţiunea, iar una nouă era necesară, pentru că era colmatată aducţiunea veche. În satul Mălaia este necesară continuarea sistemului de alimentare cu apă, iar în satul Ciunget aveam apă în procent de 60%. Prin urmare, extinderea sistemului de apă s-a datorat acestui proiect şi vreau să spun că mi-aş fi dorit mult mai mult. Pentru satul Mălaia îmi doresc asfaltarea tuturor drumurilor comunale, însumând 7,6 kilometri. În prima fază aveam proiect şi pentru celelalte tronsoane, dar şi pentru sistemul de canalizare, dar ne-au fost tăiate de la finanţare”, este de părere primarul liberal al localităţii Mălaia, Gabriel Ţolea.

Mălaia se numără printre comunele mici, iar finanţarea prin proiecte cu fonduri guvernamentale a fost, în acest mandat, singura cale de dezvoltare a localităţii. Uniunea Europeană nu finanţează proiecte pentru localităţile mici şi foarte mici. Cu toate acestea, Gabriel Ţolea, primarul din Mălaia a încercat să depună câteva proiecte esenţiale pentru localitate, dar nu a avut şansa să i se aprobe. Mai mult, pentru că bugetul localităţii este mic, administraţia locală nu poate face investiţii de anvergură, pentru că ele sunt prea scumpe. Aşadar, comunităţile mici si izolate nu au avut în exerciţiul financiar 2914 – 2020 şansa de accesare a proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă, pentru că respectivele comune nu sunt legate de drumuri naţionale sau europene, nu sunt aproape de o cale de ferată, nu au gară, nu sunt în apropierea unui centru urban şi au un număr mic de locuitori. Fără toate aceste atuuri de poziţionare geografică şi de infrastructură, şansa ca un proiect depus cu fonduri europene să fie eligibil au fost foarte mici.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2020
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...