Salina Ocnele Mari este un obiectiv turistic consacrat al oraşului

 Breaking News
  • No posts were found

Salina Ocnele Mari este un obiectiv turistic consacrat al oraşului

Salina Ocnele Mari este un obiectiv turistic consacrat al oraşului
septembrie 25
12:45 2020

Turiştii sunt încântaţi de salina de la Ocnele Mari, lucru dovedit şi de numărul tot mai mare de vizitatori, iar cifrele au tot crescut, semn că Salina Ocnele Mari este un obiectiv consacrat în zonă. Prin extinderile care au avut loc, Ocnele Mari va semăna în viitor cu un canton elveţian. Salina se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi are deja amenajat un cinematograf, o biserică, un muzeu al sării, restaurant, baruri, magazine, terenuri de fotbal, de baschet, de tenis de masă, mese de biliard, locuri de joacă pentru copii, o pistă de carting şi o cramă cu vinuri din regiunea Drăgăşani. Coborârea cu microbuzul în subteran durează 10 minute. Salina Ocnele Mari este amenajată la 225 de metri înălţime faţă de nivelul mării şi în subteran pot fi văzute şi unelte folosite în urmă cu 2.000 de ani pentru extracţia acestui minereu. Lucrările pentru amenajarea parcului situat la 100 de metri sub pământ au început în septembrie 2009, iar, de atunci, Societatea Naţională a Sării, împreună cu Primăria Ocnele Mari au investit în acest proiect. Astfel, sute de mii de turişti vizitează localitatea, parcul salin fiind unic în zona Olteniei şi unul dintre cele mai frumoase din România. Biserica subterană este cea mai mare din ţară şi preotul de aici şi-a făcut deja credincioşi permanenţi, pe lângă cei care se află flotant în vizită, din alte localităţi. În februarie 2010, ca urmare a miilor de turişti care au trecut pragul obiectivului, a început amenajarea celei de a doua galerii, lărgindu-se astfel suprafaţa locurilor de joacă pentru copii, pentru sport şi divertisment.

Filă din istoria Salinei de la Ocnele Mari

„Salina de la Ocnele Mari a fost suspusă modernizării după Primul Război Mondial. Munca în Salină se efectuat în condiţii grele în anii 1881. În bancul de sare se făceau găuri cu o daltă cu ajutorul apei, care era dată afară cu un pămătuf, apoi se turna altă apă dulce bătându-se din nou cu dalta până ajungea gaura la un metru şi jumătate; se punea praf de explozie cu fitil, sare măruntă puţin udată , se bătea asupra cartuşului cu praf și se da foc fitilului spre a face explozie să disloce sarea. La o gaură de un metru şi jumătate se întrebuinţau în medie 300 de grame de praf şi disloca 3 000- 3 500 kilograme de sare. Aprovizionarea cu unelte, ciocane de tăiat, bătătoare, pene de oţel, răngi, etc. se făceau prin licitaţii organizate de Prefectura judeţului Vâlcea la cererea Administraţiei Salinelor. Furnizorul se numea Martin Elias, fierar din Râmnicu Vâlcea, care efectua comenzile după modele cerute de conducerea salinei. O dată cu intrarea Ocnelor sub jurisdicţia Regiei Monopolului Statului, la 7 aprilie 1881, s-a trecut la exploatarea sării prin camera cu stâlp central de susţinere. La salină se găseau moară, atelier de fierărie şi lemnărie. Instalaţia pentru extracţie şi lumină era purtată cu vapori, iar cea de moară era purtată cu benzină, ulterior s-a introdus un grup de electrogaz şi motoare electrice. Pentru sporirea randamentului la tăierea sării s-a întrebuinţat explozibil, iar pentru a executa găurile mai repede s-au introdus maşini electrice de îngăurit. Sarea de la această ocnă aproviziona nu numai Oltenia, ci şi Banatul şi regiunea Sibiului. Salina a cunoscut o perioadă de progres după ce au fost încheiate noi contracte de export, mărindu-se mult cererea de sare pe piaţa internă. În Salină predomină mirosul specific de sare, deşi aerul este condiţionat prin sistemul de aerisire”, scrie în Monografia localităţii Ocnele Mari.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2020
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...