Stoeneşti, sau mica staţiune de sub munte împânzită cu izvoare sulfuroase

 Breaking News
  • No posts were found

Stoeneşti, sau mica staţiune de sub munte împânzită cu izvoare sulfuroase

Stoeneşti, sau mica staţiune de sub munte împânzită cu izvoare sulfuroase
septembrie 25
19:43 2020

În câţiva ani, Stoeneştiul ar putea rivaliza cu staţiunile Călimăneşti şi Băile-Olăneşti, şi acest lucru se va întâmpla datorită apelor minerale sulfuroase care „zac” neexploatate în subsolul satului Dobriceni, cel mai mare sat al comunei Stoeneşti. Mai mult decât atât, în adâncime, satul Stoeneşti adăposteşte rezerve de sare, asemenea celor de la Ocnele Mari.

Administraţia locală a comunei Stoeneşti, are în plan valorificarea acestei neînsemnate bogăţii. Astfel, în doar câţiva ani, localitatea Stoeneşti se va alătura staţiunilor balneoclimaterice din judeţul Vâlcea Călimăneşti, Ocnele Mari sau Olăneşti: „Am idei pe care le vom dezvolta pentru că  avem potenţial turistic. Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani şi localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic”, ne-a declarat primarul localităţii

Aşezată pe un drum împădurit extrem de pitoresc, în depresiunea Dobriceni- Zmeurăt, comuna Stoeneşti este ţinutul vâlcean cu oameni primitori, dornici de vorbă şi harnici. Truditori ai pământului, păstrători ai valorilor spirituale, apărători ai gliei străbune, oamenii de aici au un legământ trainic cu pământul. Locuitorii a trei dintre satele comunei respectiv Stoeneşti, Dobriceni şi Piscul Mare, au fost odinioară măglaşi la salinele de la Ocnele Mari. Coastele şi culmile celor 13 sate sunt ascunse de livezi, de pomi fructiferi, toate la un loc oferind aromă şi unicitate acestor locuri încântătoare. Localitatea Stoeneşti se poate lăuda, pe lângă frumuseţile naturale şi cu cel mai mare centru pomicol din judeţul Vâlcea (930 ha), după care urmează Vaideeni (630 ha), Rm. Vâlcea (584 ha) şi Horezu (401 ha). Atestată documentar la data de 6 iunie 1507, când Radu cel Mare voievod dă un hrisov în cetatea de scaun Târgovişte, localitatea are o istorie de păstrare a credinţei, datinilor şi obiceiurilor, făurindu-şi o atestare inconfundabilă.

Izvorul Tămăduirii” se află la Schitul Jgheaburi de la Piscu Mare

Dacă ar fi să vorbim despre bogăţiile localităţii Stoeneşti, Schitul Jgheaburi ocupă cu prisosinţă primul loc. Pe locul ctitoriilor lui Radu Negru şi Matei Basarab se află astăzi o bisericuţă din piatră, cu totul diferită de ctitoriile vremii, care te întâmpină într-o mare de flori. În imediata apropiere a schitului dăinuie Izvorul Tămăduirii, un izvor cu apă sulfuroasă căutat de toţi cei care au nevoie de vindecare. Locaş de maici, situat în satul Piscu Mare, schitul a fost întemeiat conform tradiţiei la 1310, la început fiind o biserică din lemn şi câteva chilii acoperite cu stuf care cu timpul s-a ruinat. Pe aceeaşi temelie, la 1640, în vremea voievodului Matei Basarab şi a Mitropolitului Teofil, a fost reconstruit. Aici se află un izvor cu apă sulfuroasă la care numeroşi credincioşi vin în pelerinaj, îndeosebi la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2020
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...