Dumitru Blejan: „PSD are oameni cu un bun caracter, iar succesul este garantat”

Dumitru Blejan, primar al comunei Scundu din anul 2000, reales la fiecare rundă de alegeri fără să facă promisiuni în „alb” cetăţenilor, lansează un pronostic electoral: victoria PSD va fi categorică în judeţ. Astăzi, după cinci mandate, Dumitru Blejan, unul dintre cei mai prolifici primari ai judeţului are cu ce se lăuda atunci când vine vorba despre inventarul realizărilor. Spune că a luat cele mai bune decizii în privinţa cheltuirii banului public, în beneficiul comunităţii, afirmând că, în toţi aceşti ani, priorităţile au fost învăţământul, o infrastructură modernă, grija faţă cei în vârstă şi siguranţa cetăţeanului. Un bilanţ impresionant, care demonstrează respect atât faţă de el cât şi de comunitatea care l-a propulsat de fiecare dată să conducă destinele localităţii din punct de vedere administrativ.

Ce îl determină să continue munca în administrație, care sunt principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă destul de critică administraţia locală, dar şi de ce consideră că traseismul politic este un gest de critică, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact Real: Mai sunt doar câteva de zile până la alegerile locale. Ce promisiuni în „alb” le faceţi cetăţenilor, pentru următorul mandat?

Dumitru Blejan: Ofertele electorale dacă nu au susţinere, nu au nici o însemnătate. Aşa am fost educat, să nu fac promisiuni. A promite este un angajament pe care trebuie să-l onorezi. Însă în administraţie, din motivele independente de voinţa ta, nu le poți realiza pe toate. Prin urmare eu nu promit, chiar dacă există planuri şi proiecte. Ce am putut să realizez se vede, dar ca să promit ceva şi să nu aibă finalitate nu voi face, pentru că mă simt vinovat. De cele mai multe ori mă consult cu cetăţenii, fiindcă foarte multe proiecte au fost promovate chiar de comunitatea acestei localităţi, călită de evenimentele vieţii. Astfel, analizând mai multe păreri, a fost trasă o concluzie, iar proiectele, de cele mai multe ori, au prins contur. A nu lua de „jos” informaţia, a nu o discuta şi a nu purta un dialog cu cetăţeanul este cea mai gravă problemă a oricărui primar, pentru că nu nimeni nu le ştie pe toate. Nevoile într-o comunitate le cunoşti doar dacă te implici.

Impact real: Ce vă determină să continuaţi munca în administrație?

Dumitru Blejan: Dragostea şi ataşamentul pe care-l am faţă de aceşti oameni, proiectele şi planurile. Înainte de a luat această decizie am consultat cetăţenii. Prin urmare, faptul că mă aflu în competiţie pentru un nou mandat se datorează acestei comunităţi. Dacă răspunsurile din partea comunităţii erau negative, nu mai candidam. Prin urmare, mă simt obligat faţă aceşti oameni, fiindcă din nou mi-au dat girul încrederii. În această perioadă au existat inclusiv zvonuri că voi trece la PNL, ca să destabilizez partidul. Nu fac afirmaţii fără suport, dar sunt pentru partid un pion de încredere. Partidul acesta m-a promovat şi, indiferent ce se va întâmpla, tot alături de social-democraţi voi fi. Nu pot să fiu laş, nu vreau să fiu trădător, au fost alţii şi au câştigat pe termen scurt. Sunt în acest partid de la început, mă regăsesc aici într-o oarecare măsură, dar eu fac politica omului de la Scundu. Iubesc foarte mult oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect. Ca dovadă este faptul că sunt singurul primar care nu are program electoral în campanii, şi nici nu îmi voi face.

Impact real: Aveți un stagiu impresionant la cârma primăriei, ceea ce înseamnă că ați cucerit încrederea oamenilor. Cum trebuie să fie un primar bun?

Dumitru Blejan: Nu am o definiţie, însă cred că, încrederea şi dragostea faţă de oamenii, dar faptul că avem realizări. Astăzi localitatea are sistem de apă şi canalizare, iluminat stradal, drumuri asfaltate, şcoli moderne şi a un cămin de bătrâni, singurul din judeţ, aflat în administraţia unei primării. Vreau să menţionez că aici, la Scundu s-a respectat legea, legislaţia în vigoare şi disciplina, astfel nu am avut cazuri de infectare cu coronavirus. Angajaţii respectă cu sfinţenie măsurile, periodic se fac teste. Căminul de bătrâni este proiectul meu de suflet. Este adevărat, ne descurcăm greu. Statul nu sprijină astfel de instituţii în care sunt îngrijiţi bătrânii şi aflate în administraţia primăriilor. Noi am primit 7 mii de lei, în condiţiile în care alte localităţi au primit 4 miliarde de lei. Cu toate acestea, Căminul de Bătrâni de la Scundu, cât voi fi primar, va avea viaţă. Asta este o promisiune. Preţul lunar al acestor servicii este de 1500 de lei, aşa cum a fost stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local, iar diferenţa până la 2137 de lei o suportăm din bugetul local. Cu toate acestea trebuie să subliniez că staul trebuie să vină în sprijinul acestor instituţii. Acestor bătrâni singuri şi bolnavi, care au o amărâtă de pensie, statul le întoarce spatele. Consider că Guvernul trebuia să facă mai mult pentru această categorie socială, însă dă neputincios din umeri, lucru grav.  Mai mult, Guvernul trimite responsabilităţi din ce în ce mai grele pe umerii administraţiilor locale.

Impact real: Care sunt principalele probleme cu care v-aţi confruntat în această perioadă?

Dumitru Blejan: Se ştie că bugetul unei primării este mic, de rectificare bugetară nu se aude nimic, iar noi, ca şi multe administraţii locale, suntem restanţieri la plata persoanelor cu dizabilităţi, o altă categorie lăsată de stat de izbelişte. Dacă primăriile nu au bani, oamenii aceştia bolnavi trăiesc de la o zi la alta. O altă obligaţie pe care Guvernul o pune pe umerii administraţiilor locale este deschiderea anului şcolar, prin respectarea unor măsuri impuse, obligatorii, dar fără niciun leu alocat. Oricum, viitorul este sumbru din cauza acestui virus, iar economia este la pământ. Economia a înregistrat o scădere considerabilă, specialiştii spun că suntem într-un declin de trei ori mai mare decât în timpul crizei financiare din perioada 2008-2009, și care se accentuează. Din păcate, acest Guvern nu are oameni pregătiţi și cu experienţă. Cu toate acestea, copiii din Scundu vor începe anul şcolar în condiţiile impuse, pe care le vom respecta. Sunt copiii noştri, avem nevoie ca ei să crească sănătos, prin urmare, vom face tot ce este necesar.

Impact real: Care sunt priorităţile pentru noul mandat?

Dumitru Blejan: Asfaltarea drumurilor pe o lungime de 8,5 kilometri, un proiect pentru care s-a desemnat constructorul, s-a semnat contractul de finanţare, și pentru care trebuia să primesc în maxim 10 zile suma de 1.170 de mii de lei pentru proiectare şi execuţie, dar s-a întâmplat şi a căzut Guvernul. Au intervenit mai mulţi primari, fiindcă aveam în plan să dăm în judecată Guvernul. Ulterior s-a decis ca toate proiectele depuse la FDI să fie finanţare printr-un PNDL-3. Fiindcă avem şi un proiect de apă şi canalizare, acestea vor primi fonduri prin CNI. Pentru următorul mandat avem inclusiv înfiinţarea reţelei de gaze. Un alt proiect este şi amenajarea unui târg la intrarea în localitate.

Impact real: Ce fel de campanie vă aşteptaţi să fie de data aceasta, la Scundu?

Dumitru Blejan: Toţi candidaţii în această campanie plecăm cu şanse egale, aşa consider. Cum vor influențează electoratul, este treaba lor. Îi rog să îşi facă o campanie corectă, cinstită, fără atacuri la persoană, fără cuvinte grele şi fără incidente, pentru că acestea nu fac cinste, iar oamenii de la Scundu sunt oameni educaţi şi cinstiţi, nu au nevoie de aşa ceva. Le transmit tuturor candidaţilor să îşi facă o campanie corectă și civilizată. Nu m-am dus la nimeni să-l influenţez cu ceva, eu le spun cetăţenilor să voteze pe cine consideră că merită, deoarece este interesul comunităţii, iar comunitatea are de câştigat.

Impact real: Sunteţi unul dintre primarii social-democrat cu ştate vechi. Cum vedeţi PSD- ul astăzi, dar şi după campania care va urma?

Dumitru Blejan: PSD a crescut în procente, şi asta pentru că oamenii fac acea comparaţie cu ce a făcut acest partid pentru partea socială. În judeţ, PSD la Consiliul Judeţean va avea majoritate cu PER, iar preşedintele Consiliului Judeţean va fi Constantin Rădulescu. Ceea ce s-a realizat în această perioadă în privinţa infrastructurii rutiere nu a realizat nici un preşedinte de consiliu judeţean. Nu este propagandă, sunt lucruri concrete, iar ceea ce s-a realizat în această perioadă pentru spitalul din judeţ, îl face să devină printre cele mai bine dotate spitale cu aparatură din ţară. Constantin Rădulescu confirmă prin fapte, iar procentul va fi de 65% pentru PSD. Mai mult, social-democraţii de la Vâlcea au rămas uniţi, asta în contextul în care, la nivel naţional, aproximativ 100 de primari au trecut în barca liberalilor. Din punctul meu de vedere, traseismul politic este un gest de criticat. La Vâlcea s-a dovedit că există oameni cu un bun caracter în acest partid, iar succesul este garantat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *