Bălceşti, aşezarea unde au trăit personalităţi de seamă ale neamului românesc

 Breaking News
  • No posts were found

Bălceşti, aşezarea unde au trăit personalităţi de seamă ale neamului românesc

Bălceşti, aşezarea unde au trăit personalităţi de seamă ale neamului românesc
octombrie 10
19:42 2020

Aşezat pe Valea Olteţului, la răscruce de drumuri între câmpie şi munte, cunoscută de-a lungul timpului ca fiind un târguşor în esenţă bine dezvoltat social şi economic, comunitatea sătească din Bălceşti a fost puternic influenţată de evenimente istorice. În această zonă minunată au trăit şi au luptat personalităţi de seamă care, pentru faptele lor, au rămas înscrise cu litere de aur în istorie. Din mărturiile documentare ale Bălceştiului putem afla că, la data de 2 martie 1821, Tudor Vladimirescu poposeşte în pridvorul şcolii din satul Beneşti, în drumul său către Bucureşti. De o mare însemnătate este şi faptul că satul Beneşti este locul unde s-a născut marele cărturar Petrache Poenaru, cel care, în anul 1827, obţinea la Paris brevetul pentru stilou. Petrache Poenaru a fost, de asemenea, organizatorul învăţământului naţional românesc, omul de taină al lui Tudor Vladimirescu, cel care a conceput steagul naţional, steag care a fost purtat pentru prima dată de pandurii marelui revoluţionar, dar şi editorul primului ziar românesc, denumit „Foaie de propagandă”, pentru armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu. A fost, de asemenea, fondatorul colegiilor naţionale din Bucureşti şi Craiova şi membru al Academiei Române din anul 1870. O altă însemnătate a istoriei locale este numele satului Otetelişu, dat de familia Otetelişenilor, sprijinitoare a acţiunilor revoluţionarului Tudor Vladimirescu. Locurile acestea încărcate de legende şi istorie te fac să ai ambiţii, să ţinteşti la lucruri mari. Răsfoind filele cronicii Bălceştiului constaţi cu satisfacţie că, de-a lungul timpului, întâlneşti încrustate pe răbojul vremurilor nenumărate nume, onorând astfel obârşia lor vâlceană.

Bălceşti, între istorie şi turism

Bălceştiul are istorie, care trebuie pusă în valoare. În acest sens, administrația locală are în plan promovarea turistică a localităţii şi spune că în zonă există unul dinte cele mai frumoase circuite turistice ale judeţului. Bălceştiul poate atrage turiştii, aici există Conacul Otetelişenilor de la Beneşti și locul unde s-a născut marele cărturar Petrache Poenaru. Conacul în prezent este introdus în circuitul cultural-turistic al României. Aici, Institutul Cultural Român organizează frecvent tabere de pictură, vernisaje sau lansări de carte. Se poate face chiar un circuit turistic.

Există biserica-monument istoric construită în anul 1791 de Protopopul Cîrstea, fiind printre singurele biserici din judeţ care păstrează fresca originală. Tot în acel sat există trei cule ale boierilor, iar Olteţul, fiind aproape, va da plusvaloare circuitului turistic. Aici, pe Valea Olteţului, în acest punct, administraţia locală are în plan amenajarea unei tabere de vară pentru copii, iar în partea cealaltă, spre Beneşti există Conacul Otetelişenilor.

Drumul care trece pe o lungime de 3 kilometri printr-o păşune are serpentine spectaculoase, este un traseu pe care localnicii l-au numit „Micul Transfăgăraşan”, şi face legătura de la Oteteliş, unde există o altă biserică – monument istoric, care poate fi vizitată, apoi urcă pe acest traseu frumos până sus, la cel mai înalt sat al oraşului, Palei, după care coboară la Irimeşti, de unde poţi să vizitezi conacul.

Bălceştiul a fost o zonă unde se făceau schimburi comerciale între munte şi partea de sud a judeţului. Negustorii de la munte luau cereale de la cei din Bălceşti, în schimbul fructelor. Un târg al negustorilor era Bălceştiul. Oraşul şi-a căpătat acest statut pe data de 18 iunie 2002.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2020
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...