Lungeşti poate deveni o comună „ca afară”

La Lungeşti există reţea de apă şi canalizare, drumurile comunale sunt ca-n palmă, iar iluminatul public este asigurat permanent în toate satele. Administraţia locală se mândreşte cu poduri noi, cu şcoli moderne, cu un dispensar uman dotat cu aparatură de ultimă generaţie, cu aşezăminte culturale modernizate, cu un centru civic amenajat, dar şi cu o primărie curată şi renovată. Cetăţenii din Lungeşti sunt mândri de comuna lor, comparând-o cu altele asemănătoare. Aici există o bază sportivă, iar copiii beneficiază de o sală de sport ultramodernă – prototip, în timp ce familiile sărace au fost susţinute permanent de administraţia locală. Pe timp de iarnă, în sate, deszăpezirea nu mai este nici ea o problemă, cum nici întreţinerea drumurilor din localitate nu mai reprezintă o bătaie de cap pentru administraţia locală condusă de Tiberiu Costea, primarul care a pus localitatea pe harta celor mai dezvoltate comune din judeţ, în doar 8 ani.

Proiect în implementare: construcţia unui centru de zi pentru bătrâni

Şi în celelalte două mandate, dar şi în cel prezent, primarul vrea dezvoltarea comunei, astfel încât locuitorii din Lungeşti să beneficieze de tot confortul necesar. Pe lângă proiectele finalizate, la Lungeşti au început lucrările pentru construirea unui centru de zi pentru bătrâni, un proiect în valoare de un milion de euro, accesat prin AFIR. Centrul se construieşte pe amplasamentul unei şcoli dezafectate din satul Fumureni şi vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea construcţiei, precum şi asigurarea infrastructurii necesare înfiinţării Centrului de zi dedicat persoanelor vârstnice. Clădirea are un etaj, dar se va mai construi un nivel unde se va monta un lift interior din sticlă. Seniorii vor avea parte de tratament, de consiliere psihologică şi socială, fizioterapie, ba chiar de tratament la o salină artificială. Centrul va fi dotat cu SPA, jacuzzi și se va putea face fizioterapie cu ultrasunete. Căminul va avea capacitatea de aproximativ 300 de persoane. Aici se va putea servi inclusiv masa în sistem catering şi vârstnicii vor beneficia de tratament pe baza aparatelor existente. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv o sală de evenimente, unde se vor organiza spectacole, se vor susţine piese de teatru şi aniversări: „ Am accesat fonduri şi pe această linie, în mod special pentru a sprijini persoanele vârstnice. Niciodată nu am lăsat de-o parte aceste persoane, fiindcă în această categorie sunt şi părinţii mei, şi trebuie să avem grijă de toată lumea”, a punctat primarul Tiberiu Costea, care a câştigat cel ce-al treilea mandat cu un procent covârșitor în faţa contracandidaţilor.

Vor urma noi proiecte importante

La Lungeşti, în maxim o săptămână se vor finaliza lucrările proiectului de construire a grădiniţei cu program normal. Primarul ne informează că este în aşteptarea unor răspunsuri pentru proiectele depuse atât la Compania Națională de Investiții, dar şi la celelalte instituţii pentru începerea lucrărilor pentru grădiniţa cu program prelungit, un proiect depus la Ministerul Educaţiei. Un alt proiect pentru care se aşteptă începerea lucrărilor este bazinul de înot, dar şi construirea complexului sportiv.  

Se construiesc podurile distruse de ploi

La Lungeşti sunt în lucru două poduri cu valori diferite, dar de o importanţă strategică deosebită, ne informează primarul Tiberiu Costea, şi asta fiindcă unul dintre poduri este la intrarea în cele trei sate aflate în partea de nord a localităţii, şi anume: Măgureni, Dumbrava şi Carcadieşti, iar celălalt pod este la intrarea în localitate, dinspre comuna Mădulari. „Sunt două poduri care, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor din lunile mai şi iunie 2020 au cedat efectiv, având culeele suspendate, chesoanele rupte, fiind într-o stare avansată de degradare. Era pusă astfel în pericol circulaţia atât a microbuzelor şcolare, cât şi a microbuzelor de transport persoane, dat și a celorlalte vehicule şi autovehicule care tranzitează zona”, a punctat primarul Tiberiu Costea.

Bugetul comunei nu este diferit de cel al altor localităţi, dar administraţia locală a alocat prioritar banii pentru investiţii. În cele două mandate s-au identificat fonduri pentru apă, canalizare, asfaltarea drumurilor, modernizarea şcolilor şi grădiniţelor, a căminelor culturale, pentru construirea unei săli de sport, dar şi pentru modernizarea şi dotarea dispensarului din localitate cu aparatură de ultimă generaţie. Primarul, împreună cu aparatul administrativ a analizat toate oportunităţile, au fost atrase fonduri europene şi guvernamentale, iar astăzi oamenii sunt mândri de comuna lor. În doar câţiva ani, în procent destul de mare, drumurile comunale nu mai sunt pline de noroi sau de gropi, comuna are iluminat și apă potabilă, lucru care determină administrația locală din Lungești să meargă pe aceeași linie și în continuare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *