Adrian Mitrache: „Încrederea acordată mă responsabilizează”

Pentru noul an, primarul Adrian Mitrache şi echipa sa şi-au propus să înceapă activitatea păstrând la cote reale de interes acţiunile administraţiei locale care definesc activitatea instituţiei, concentrându-se asupra investiţiilor mari, la care, cu siguranţă, se vor adăuga pe parcursul acestui mandat şi altele.

Prin urmare, creşterea încrederii cetăţenilor în administraţia locală, continuarea proiectelor vechi, dar şi iniţierea altora noi sunt prioritatea primarului Adrian Mitrache priveşte anii care urmează cu optimism, plin de speranţă, după un sfârşit de an atipic, marcat de piedici şi constrângeri din cauza pandemiei de coronavirus.

„Mă apasă încrederea acordată de fiecare om în parte, este o responsabilitate pe care trebuie să o respect. Prioritară pentru mine este creşterea încrederii cetăţenilor în administraţia locală, continuarea proiectelor vechi, dar şi iniţierea altora noi. Am văzut că sunt apreciate eforturile pe care le-am făcut în aceşti patru ani pentru proiectul privind introducerea reţelei de apă în localitate. Am promis proiectele care sunt absolut necesare şi mi-am îndreptat atenţia spre înfiinţarea reţelei de canalizare. În acest sens lucrăm la documentaţia proiectului de înfiinţare a reţelei de canalizare. S-au alocat 180 de mii lei pentru partea studiilor de fezabilitate şi avizelor. Am mari speranţe în acest Program de Relansare şi Rezilienţă, prin care se vor aloca fonduri pentru înfiinţarea reţelelor de apă şi canalizare în satele din România”, a precizat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.

Canalizarea este un proiect primordial

Primarul va depune proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare în localitate pe o lungime de 37 de kilometri pentru cele 7 sate care au deja sistem de apă prin Programul de Relansare şi Rezilienţă. „Cel mai important lucru pentru comunitate este începerea lucrărilor de canalizare special pentru zonele aglomerate:  Aldeşti şi Blidari. În campanie a fost şi doamna senator Claudia Banu în localitatea noastră pentru a sta de vorbă cu cetăţenii şi m-a întrebat dacă este vreo ţeavă spartă în zonă. I-am spus că, din cauza faptului că nu există reţea de canalizare, oamenii deversează în şanţuri apa menajeră şi, din această cauză miroase atât de urât. Prin urmare, prioritar este proiectul pentru înfiinţarea canalizării, dar pe aceeaşi linie este şi proiectul de extindere a reţelei de apă, asfaltarea drumurilor comunale şi branşarea localităţii la reţeaua de gaze”, a punctat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.

Adrian Mitrache: „Trebuie să dovedesc că nu au fost doar vorbe în vânt”

Localitatea Goleşti are nevoie de utilităţi. În acest sens, primarul trebuie să creeze această posibilitate oamenilor, fiind vorba despre un strict necesar, chiar dacă va trebui să facă mai multe drumuri la Bucureşti pentru acest lucru:

„Sunt conştient că voi face poteci la Bucureşti pentru toate aceste investiţii vitale pentru localitatea Goleşti, dar mi-am asumat şi am promis, iar oamenii au avut încredere în mine. Prin urmare, trebuie să dovedesc că nu au fost doar vorbe în vânt. Localitatea Goleşti are nevoie urgentă de utilităţi, de aceea consider că, dacă alocările de fonduri se îndreaptă, de această dată şi către această comună, să nu se supere nimeni, dar trebuie şi Goleştiul să se alinieze localităţilor din jur, fiindcă suntem la o aruncătură de băţ faţă de municipiu”, a punctat primarul Adrian Mitrache.

Asfaltarea drumurilor comunale este o prioritate

În proiectul declarat eligibil în vederea finanţării pentru asfaltarea drumurilor comunale sunt prinşi 8,35 kilometri. Prin acest proiect de asfaltare se vor moderniza drumurile comunale din satele Aldeşti şi Blidari, o parte destul de însemnată din satul Poeşti şi zona de nord a comunei, şi anume satul Drăgăneşti.

„În programul electoral sunt trecuţi 8,35 kilometri deoarece sunt prinşi în vederea finanţării, dar intenţia de finanţare este pentru 19,3 kilometri. Noi ne dorim să ni se aloce fonduri pentru asfaltarea tuturor drumurilor comunale prinse în intenţia de finanţare, dar asta nu depinde de noi. Pe lângă aceste proiecte depuse în vederea finanţării, încercăm să asfaltăm şi din bugetul local, strângem la maxim cheltuielile. Am fost acuzat că am investit 50 de mii de euro într-un parc, dar cetăţenii trebuie să ştie că aceşti bani, dacă noi nu-i accesam prin GAL îi va lua altă comună, fiindcă banii aceştia au fost doar pentru modernizarea căminelor culturale sau amenajarea de spaţii de agrement”, afirmă primarul Adrian Mitrache.

Administraţia locală are la Compania Naţională de Investiţii depuse cele două proiecte privind asfaltarea drumurilor comunale, dar şi modernizarea şcolii. Mai mult, la finele lunii martie, când se vor finaliza lucrările, localitatea Goleşti va avea 43 de kilometri de reţea de apă, iar branşările la reţea sunt în prezent într-un procent destul de mare, adică peste 700 de branşamente.

Conducerea administraţiei locale are soluţii pentru stabilizarea alunecării de teren de la Blidari

Problema cea mai mare a localităţii Goleşti rămâne satul Blidari, unde o alunecare de teren destul de mare trenează de mai mult timp în zonă. Administraţia locală are un proiect în acest sens depus la Compania Naţională de Investiţii, însă, pentru cadastrarea satului Blidari, primăria a întâmpinat probleme cu cetăţenii din zonă. „Foarte greu am reuşit să cadastrăm fiecare parcelă de teren. Pentru asta trebuie să identifici proprietarii, fiindcă sunt roluri de case pe numele defuncţilor, pe numele bunicilor sau străbunicilor. Mai mult, Compania Naţională de Investiţii ne cere să ducem declaraţii pe propria răspundere a proprietarilor pentru a primi accept să intre pe terenurile lor privind depozitarea materialele şi efectuarea lucrărilor. Prin urmare, de la fiecare proprietar în parte trebuie să luăm această declaraţie, iar mulţi cetăţeni nu sunt de acord. În proiect noi am prins un perimetru mai mare, fiindcă, în anul 2010 s-au stabilit lucrările la un punct, iar alunecarea s-a reactivat în altă parte. Cu toate acestea trebuie să o scoatem la liman pentru că avem posibilitatea, sunt bani în acest sens pentru situaţii de urgenţă la CNI”, a precizat primarul localităţii Goleşti.

Localitatea Goleşti este o zonă predispusă alunecărilor de teren, iar acest lucru este deja cunoscut de toată lumea. Problemele din satele Blidari au început în 2005, însă alunecările de teren s-au reactivat în toţi aceşti ani, după fiecare ropot de ploaie. Un sat întreg este la un pas de alunecare. În toţi aceşti ani nici un Guvernul nu a alocat un leu pentru lucrările necesare de stabilizare a terenului. Pusă într-o astfel de situaţie, conducerea primăriei a fost constrânsă să caute soluţii de salvare a zonei, găsind o portiţă de finanţare prin Compania Naţională de Investiţii. Pentru întocmirea documentaţiei, primăria este nevoită să facă intabularea întregii zone, pentru a putea preda obiectivul către Compania Naţională de Investiţii, în vederea consolidării.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *