Proiecte majore în educaţie şi infrastructură, la Bălceşti

Administraţia locală se pregăteşte de reabilitarea şi modernizarea mai multor şcoli şi grădiniţe din oraş. Corpul I al Liceului Petrache Poenaru va intra în reabilitare, iar fostul internat va fi modernizat şi dotat corespunzător. În ceea ce priveşte sistemul de încălzire a şcolii vor fi montate pompe de căldură, iar întregul sistem va fi automatizat. În proiectul de modernizare a infrastructurii educaţionale din oraşul Bălceşti se află şi şcolile şi grădiniţele din satele Beneşti, Cârlogani şi Goruneşti. Acestea vor fi reabilitate şi dotate pentru a ajunge la standardele unor şcoli cu toate utilităţile necesare:

„Avem depus şi trecut de lista de sinteză proiectul de modernizare, reabilitare şi dotare a Corpului I de la Liceul Petrache Poenaru, este vorba despre fostul internat de băieţi, care va fi în totalitate modernizat la standarde europene, cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu partea de energie verde, pentru captarea energiei solare, cu pompe de căldură şi cu absolut toată tehnica electronică de aprindere în interiorul locaţiei prin telecomandă. Tot la capitolul educaţie intră proiectul Şcolii Primare din satul Beneşti, care şi acesta a trecut de lista de sinteză la Compania Naţională de Investiţii, pentru care urmează să facem studiul de fezabilitate şi să înceapă modernizarea acestei locaţii. La Liceul Petrache Poenaru, pentru fostul internat am beneficiat de fonduri prin granturi norvegiene pentru acel DALI, (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) care se realizează pentru lucrări de reparaţii, în valoare de 37 de mii de euro. Prin urmare, pentru acest DALI aceşti bani au fost absorbiţi în totalitate din fonduri norvegiene nerambursabile, ceea ce ne-a avantajat foarte mult. De asemenea, urmează să intre în reabilitare grădiniţa şi şcoala primară din satul Cârlogani, dar şi grădiniţa şi şcoala din satul Goruneşti”, a punctat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

La Compania Naţională de Investiţii, administraţia locală din Bălceşti mai are depus şi proiectul de modernizare şi reabilitare a Casei de Cultură, aflat într-o etapă destul de avansată, pentru care se evaluează partea tehnică, finalizându-se deja analiza din punct de vedere financiar. Urmează, în cel mai scurt timp să fie scos la licitaţie proiectul, în vederea proiectării şi execuţiei. Tot pe lista de sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii este şi proiectul pentru modernizarea ultimelor drumurilor pe o lungime de aproximativ 15 kilometri, dar şi reabilitare sediului primăriei oraşului Bălceşti.

Nu în ultimul rând, la Bălceşti, printr-un proiect integrat în valoare de 5 milioane de euro pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere s-au atras fonduri europene pentru modernizarea a două şcoli: Şcoala Generală Bălceşti şi Şcoala Generală din Otetelişu, dar şi pentru asfaltarea drumurilor de interes local.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *