Lucrări de primă urgenţă, la Milcoiu

Pentru refacerea infrastructurii rutiere primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat a depus un proiect în vederea finanţării pentru reconstruirea unor podeţe, amenajarea unor apărători de mal şi a drumului comunal 27, care a fost rupt în urma ploilor abundente din luna ianuarie: „Ni s-au cerut clarificări pe care le-am dus, am făcut expertiza şi sper ca luna aceasta să facem contractul pentru a scoate lucrările la licitaţie. În prezent avem în lucru documentaţia pentru întocmirea unui proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 15 kilometri. S-a făcut intabularea şi studiile geotehnice. Proiectul se va depune la Compania Naţională de Investiţii, în vederea finanţării”, a precizat primarul.

Din 2010, localnicii din satul Costăcheşti au primit doar promisiuni de la guvernanţi

În localitate, în urma ploilor torenţiale care au căzut, drumurile comunale au fost măturate de ape. Primarul localităţii, Daniel Muşat spune că acestea sunt reparate de fiecare dată, atât cât se poate, şi asta fiindcă bugetul nu-i permite să facă lucrări mari. Mai mult, în localitate există două alunecări de teren istorice care s-au reactivat. „În localitate, de ani buni avem câteva alunecări de teren, dar cea mai gravă este cea de la Costăcheşti, unde, de fiecare dată, am avut doar promisiuni din partea guvernanţilor. Din anul 2010 avem proiectul în mână, s-au făcut vizitele tuturor prefecţilor în teren, dar toate guvernele au ignorat problema noastră. Avem făcute patru Hotărâri de Guvern, sesizări peste sesizări, cu proiect făcut şi depus,  pentru care am cheltuit bani tot de la noi”, a precizat primarul Daniel Muşat.

Drumul se menţine circulabil doar pe un singur sens datorită administraţiei locale, care, de fiecare dată când o alunecare se reactivează, toţi banii din buget sunt băgaţi în acest hău: „De fiecare dată am băgat bani din bugetul local în acest hău, lemne, fiare, ţevi, sârme, balastru, beton, şi nu mai pun la socoteală munca la care ne-a sărit în ajutor comunitatea, pentru a face în aşa fel încât să fie circulabil, altfel drumul dispărea până acum. Nu ştiu de ce nu reuşim să-i determinăm pe aceşti guvernanţi să ştie că există la Milcoiu de peste 15 ani o astfel de situaţie pentru care de fiecare dată ne cer să actualizăm documentele, doar ca să ne mai bage în seamă. Bani pentru calamităţi am mai primit pentru stabilizarea altor zone, dar nu şi pentru alunecarea de teren din zona Costăcheşti. Este adevărat că avem de fiecare dată probleme din cauza ploilor abundente, şi asta pentru că localitatea este într-o zonă deluroasă. Este destul de greu, fiindcă de fiecare dată facem şi proiect, şi nu mai punem la socoteală drumurile bătătorite la Bucureşti. Cel mai grav este pentru cetăţenii acestei comune, care de fiecare dată stau cu inima în sân, de frica alunecărilor de teren care se produc, ca nu cumva să nu le ia la vale şi gospodăriile”, a punctat primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat.

Cetăţenii din zonă trăiesc cu teama că, într-o noapte, casele lor vor aluneca în râpă

Alunecarea de teren produsă pe drumul comunal Costăcheşti s-a activat în urma ploilor din vara anului 2010. De atunci, pericolul avansează pe zi ce trece. Primăria nu are bani pentru consolidarea malului şi a făcut adrese la Guvern, cerând ajutor de fiecare dată. Mai mult, când alunecarea se reactivează, autorităţile locale închid drumul pentru circulaţia publică, din cauza riscurilor iminente. Altfel, localnicii din zona Izbăşeşti, Şorecaru şi Milcoiu Deal care vor să ajungă la serviciu sunt nevoiţi să parcurgă de câţiva ani o rută ocolitoare dus – întors de peste 16 kilometri. Cel mai grav este faptul că, din cauza acestei alunecări, ambulanţa sau maşina de pompieri nu pot ajunge la respectivele gospodării, fiindcă alunecarea este la nici trei metri de locuinţele a peste 30 de oameni.

Alunecarea de teren se întinde pe câteva sute de metri şi se reactivează la fiecare ploaie. Mai multe familii au casele pe marginea prăpastiei adâncă de peste 50 de metri. Autorităţile locale sunt neputincioase, fiindcă tot ceea ce s-a făcut până acum este insuficient. Un proiect de consolidare zace şi acum în sertarele ministrului, explicaţia fiind simplă: nu sunt fonduri suficiente.

Localitatea Milcoiu este de asemenea prinsă în masterplanul judeţului cu proiectul privind îmbunătăţirea sistemului de apă. În cadrul proiectului vor trebui executate lucrări pentru îmbunătăţirea bazinelor şi a puţurilor care sunt făcute.

Localitate nu are reţea de canalizare, pentru că cetăţenii de aici, în mare parte şi-au amenajat fose septice, nemaifiind de acord cu introducerea sistemului de canalizare.

„Atunci când ne-am propus să facem canalizarea am făcut un studiu în localitate la fiecare sat, iar procentul a fost foarte mic. Există canalizare pentru zona de centru a localităţii pe o lungime de 5,8 kilometri”, mai spune primarul.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *