Proiecte şi investiţii propuse pe agenda de anul acesta a primarului din Sălătrucel

Primarul localităţii Sălătrucel, Dorel Ancuţa ne-a informat că bugetul de anul acesta este identic cu cel de anul trecut. Mai mult, anul acesta s-a adăugat un amendament privind alocarea fondurilor într-un capitol distinct pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora. În privinţa investiţiilor, administraţia locală pregăteşte documentaţii pentru depunerea proiectelor în aşteptarea ghidurile pentru fondurile europene atât pentru PNRR cât şi pentru perioada de finanţare 2021-2027:

„Ghidurile noi de finanţare vor apărea în toamna acestui an. În tot acest timp se vor aloca fonduri necesare pentru continuarea programelor PNDL 1 şi 2 existente, iar după stabilirea proiectelor de investiţii locale care ar urma să fie finanţate cu bani europeni prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare, dar şi prin exerciţiul financiar 2021-2027, se va implementa şi PNDL-3, complementar. Prin urmare, se va da drumul la programe pentru asfaltarea drumurilor şi reţele de canalizare. Iar prin PNDL-3 se vor aloca fonduri pentru înfiinţarea sistemelor de gaze pentru localităţile care nu se pliază ghiurilor de finanţare. În acest sens şi noi pregătim proiecte”, a precizat primarul localităţii Sălătrucel, Dorel Ancuţa.

În plan este şi branşarea localităţii la sistemului de gaze

Pentru înfiinţarea sistemului de gaze, Primăria Sălătrucel este într-un parteneriat cu Primăria Berislăveşti. Primarul Dorel Ancuţa spune că proiectul nu este depus, în prezent, fiind în faza de avize: „Vom depune acest proiect în faza a doua de finanţare, şi asta fiindcă am luat proiectul de la zero. Este adevărat că a fost o documentaţie făcută, dar de care nu ne-am putut folosi, pentru că a trebuit să luăm certificat de urbanism comun, iar acest lucru a implicat totul de la zero” , a punctat primarul localităţii Sălătrucel.

Fondurile europene, în atenţia primarului

Pentru celelalte proiecte pe care le are în plan în acest mandat, Dorel Ancuţa aşteptă sursa de finanţare privind noua sesiune bugetară, 2021 – 2027, din fonduri europene. Speră că banii în acest sens, care se pare că vor fi mai mulţi, să fie şi mult mai accesibili comparativ cu exerciţiul financiar trecut. Cert este că administraţia locală din Sălătrucel îi aşteptă ca pe o mană cerească.

„Trebuie făcută o schimbare, iar această schimbare cred că trebuie începută cu noi şi, nu în ultimul rând, trebuie redusă birocraţia. Am înţeles că în ţările dezvoltate volumul unui proiect similar ca în România, pentru accesarea fondurilor europene cuprinde 6 pagini, pe când la noi conţine peste 125 de pagini. La care se mai adaugă schimbarea regulilor în timpul jocului, documente peste documente, drumuri bătătorite, o întreagă nebunie, într-un cuvânt, risipă de timp”, a precizat primarul localităţii, Dorel Ancuţa. 

Dorel Ancuţa precizează că va încerca să meargă în paralel cu proiectele finanţate din fonduri europene sau guvernamentale şi cu cele din surse proprii, deoarece consideră că se pot face lucruri frumoase cu bani puţini.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *