O nouă realizare a primăriei şi a primarului de la Orleşti: se construieşte un Centru de zi pentru bătrâni, cu bani europeni

Localitatea Orleşti este recunoscută pentru proiectele ambiţioase implementate, prin faptul că, aici, administraţia locală a reuşit să câştige respectul consătenilor fiindcă a făcut ca viaţa locuitorilor să fie mult mai uşoară, iar aceştia să se bucure de privilegii ca la oraş.

Şcoli, grădiniţe şi cămine culturale moderne, străzi asfaltate, apă şi canalizare, sistem de gaze introdus din anul 2000, asistenţă medicală şi case cochete, această reuşită deplină care i se datorează primarului Constantin Cîrstina, fiindcă a înţeles ce înseamnă să lucrezi în slujba cetăţeanului şi a ştiut să atragă fonduri europene şi guvernamentale.

Toate proiectele pe care le-a iniţiat pentru comuna Orleşti sunt în beneficiul oamenilor

După ce a realizat în parteneriat cu primarul localităţii Scundu un cămin de bătrâni care asigurară condiţii corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijire medicală, recuperare şi de petrecere a timpului liber pentru persoanele vârstnice, printr-un proiect integrat european, la scurt timp, primarului Constantin Cîrstina a atras fonduri pentru un centru de zi pentru copii, iar în prezent, în localitatea Orleşti se finalizează lucrările de construire a unui Centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni atraşi, în valoare de 700 de mii de euro, căminul având o capacitate de 50 de locuri. Primarul ne informează că aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut: „Mi-am asumat acest proiect şi îl vom administra. Subliniez acest fapt fiindcă statul nu sprijină astfel de proiecte. În localitate funcţionează şi un centru de zi pentru copii şi, cu acest centru de zi pentru bătrâni sunt activităţi creionate de zece ani, pentru că eram convins că, după ce finalizez de introdus în localitate utilităţile, de modernizat şcolile şi tot ce trebuie făcut, mă voi axa pe partea socială, aceasta fiind primordială pentru mine acum. Cu toate acestea, statul nu sprijină astfel de proiecte pe partea socială, bătrânii singuri şi bolnavi şi copii din familiile defavorizate. Mi-e drag de această localitate, îmi sunt dragi cetăţenii şi nu mă văd făcând altceva decât sa îi ajut, să fiu cu ei şi în preajma lor. Eu lucrez acum mai mult la atragerea fondurilor pentru proiecte pe partea socială. Am gândit proiectul în aşa fel încât să ofer sprijin celor care sunt singuri şi nu vor să plece din casa lor. Este foarte greu de administrat, dar avem toate calculele făcute, fiindcă localitatea beneficiază de toate utilităţile, deci putem să ne axăm şi pe aceste investiţii. O dată cu acest proiect se vor crea 7 locuri de muncă, şi mai avem nevoie de doctori, medici fizioterapeuţi şi asistenţi medicali în colaborare. Experienţa construirii căminului de bătrâni de la Scundu mi-a demonstrat că, în următorii ani, situaţia este şi mai grea pentru seniorii noştri. Tot pe partea socială avem în localitate un centrul de zi pentru copii, unde 15 copii servesc o masă caldă în fiecare zi, îşi fac temele, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi socializează până la ora 16.00”, a punctat primarul localităţii Orleşti.

Primarul Cîrstina, interesat de proiectele sociale

Primarul ne mai spune că acest centrul de îngrijire de zi pentru copiii din familiile defavorizate, susţinut în totalitate de primărie a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă, dar are rezultate extraordinare. Este un serviciu a cărui misiune este de a preveni abandonul şcolar prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de educaţie, recreere, de dezvoltare a deprinderilor, orientare şcolară şi profesională pentru copii, dar şi un sprijin real pentru familiile care nu au posibilitatea de a le asigura copiilor acest minim necesar.

Proiectul este o mană cerească pentru copiii din Orleşti, într-o ţară care tocmai a fost clasată de Uniunea Europeană pe locul al doilea în topul european al sărăciei, unde avem în continuare peste 150 de mii de copii care nu au acces zilnic la mâncare sau se culcă seara flămânzi. Cu toate acestea, statul dă neputincios din umeri, sau se preface că nu-i vede. Într-un stat sănătos, administraţia publică naţională ar trebui să preia în totalitate problemele sociale, pentru că primăriile nu au suficiente fonduri şi nici logistica necesară pentru a rezolva toate problemele de acest fel.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *