Constantin POPA: „Schimbarea este bună, iar eu fac parte dintre cei schimbaţi”

Constantin Popa este unul dintre politicienii tineri din PNL Vâlcea. Ajuns consilier local, acesta îşi doreşte să schimbe viziunea pe care o au votanţii despre politicieni, în primul rând prin multă muncă şi pasiune pentru ceea ce face. Cum vede acesta lupta politică internă pentru şefia organizaţiei municipale, dar şi alegerile interne din PNL, cum  se poate rezolva problema parcărilor din municipiu şi care ar fi calea de urmat pentru schimba vechea gardă a politicienilor consideraţi corupţi, aflăm din interviul acordat pentru Impact real.   

Impact real: Cum aţi ajuns în politică?   

Constantin POPA: A fost o încercare, am zis să fac ceva nou. Chiar înainte să plec din ţară împreună cu familia mea am intrat în politică pentru că am vrut să schimb România şi prin această metodă, nu numai prin activism civic. Am discutat cu domnul Romulus Bulacu, pe atunci era senator şi cu domnul Buican, le-am spus că vreau să intru, m-am prezentat şi mi-a plăcut foarte mult de doamna Claudia Banu şi de domnul Bulacu. Domnul Buican este un tip mai rece aşa, adică nu poţi să-l placi din prima. Trebuie să-l înţelegi ca să vezi de ce este aşa. Am progresat într-adevăr foarte mult în rândurile partidului, cred că din cauză că m-am dedicat, aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Atunci când mă implic într-un proiect intru şi stau pe el să lucrez şi noaptea. Acesta a fost atuul meu întotdeauna, când eram la companii sau oriunde mi se dădea ceva de făcut, eram genul workaholic, stăteam şi lucram, şi asta le-a plăcut tuturor din partid.    

Impact real: Pentru ce ONG aţi lucrat?   

Constantin POPA: Am făcut voluntariat la foarte multe ONG-uri. Am fost implicat în facultate cu o organizaţie europeană unde, dacă te duceai ca student şi aveai sub 26 de ani, aveam reduceri acolo. A fost una dintre primele experienţe, după care a mai fost un program european în timpul facultăţii care lua tineri din diferite ţări ale Europei şi îi aducea laolaltă într-o ţară, să lucreze împreună, să se cunoască cumva şi să elimine nişte bariere de comunicare sau preconcepţii. Am făcut acolo tineret în acţiune, aşa se numea asociaţia, iar după aceea, în 2015, am activat pe partea de ONG pentru tineret. Intrasem acolo pentru a avea mai multă tangenţă cu protecţia mediului. Am înfiinţat o asociaţie care se ocupă cu acţiuni de combatere a schimbărilor din mediul climatic. Acum sunt membru voluntar la Mişcăm Vâlcea. Acum mă ocup mai mult de partea politică, totodată colaborez foarte bine cu Fundaţia Comunitară Vâlcea cu Gabriela Solomon.   

Impact real: Din ce categorie de oameni politici consideraţi că faceţi parte?   

Constantin POPA: Eu sunt proaspăt intrat în politică, pot să mă numesc încă tânăr. Dacă te uiţi la mine şi la faptul că am tatuaje sau că s-a nimerit totul aşa cred că se datorează faptului că fac parte oarecum din categoria acelor oameni care nu şi-au dorit întotdeauna să facă politică. Au stat pe margine şi au încercat să mişte lucrurile din afara politicii, nevrând să se implice în zona aceasta, pe care nu o înţelegeau. De cele mai multe ori nu-mi plăcea, plus că mă lăsam şi eu influenţat şi eu, la fel ca majoritatea, de diferiţi politicieni care veneau cu un discurs bun şi după aceea te dezamăgeau. Nu avem nimic de pierdut, asta este cel mai mare atu al meu. Acesta este un lucru care mă face să mă simt confortabil cu ceea ce fac. În ultimii 30 de ani s-a construit o clasă de politicieni dependenţi unii de alţii, indiferent de partidele din care fac parte, şi eu cred că fac parte din categoria oamenilor politici care vor să schimbe ceva.   

Impact real: De ce ai ales PNL?   

Constantin POPA: Pentru că m-am gândit să intru în USR, care este un partid nou, cu oameni care nu au experienţă politică, dar care vor să facă, sau să încerc să intru în PNL, care este un partid istoric, cu oameni cu experienţă, de la care pot să învăţ cu adevărat politică şi am învăţat foarte multe într-un an. Am învăţat foarte multe şi despre strategii, şi despre ce trebuie să vorbeşti sau despre ce nu trebuie să vorbeşti, pentru că se poate interpreta şi se întoarce împotriva ta orice spui. Aceste lucruri le înveţi într-un partid care are oameni experimentaţi, chiar dacă de la unii oameni experimentaţi nu vrei să iei chiar totul, pentru că s-ar putea să iei şi lucrurile rele. La PNL înveţi, în general, de la partidele mari înveţi politică adevărată. În USR o înveţi citind din cărţi şi după aceea este ca la şcoală: citeşti cartea, faci lecţia, te duci după aceea la muncă şi vezi că nu este în realitate aşa cum scrie în politică, dar înveţi după aceea. Cu cât întră mai mulţi în politică, schimbăm cu adevărat lucrurile în România, dar trebuie să ne implicăm. Trebuie să nu mai stăm pe margine. Observ impresia asta pe care oamenii o au despre politicieni, că toţi sunt la fel, pentru că, de fapt, aici este cea mai mare problemă: în momentul în care omul nu iese la vot, crezând că votul lui nu contează, şi că toţi sunt la fel, regresăm în privinţa democraţiei. Acesta este cel mai mare secret al democraţiei, secretul ascuns, ca să zic aşa, pentru că, în momentul în care trăieşti într-o ţară democrată, dar participarea la vot este minimală, chiar şi atunci poţi să consideri că eşti o ţară democrată.   

Impact real: Am observat că sunteţi foarte activ în mediul online, de ce abordaţi această cale de comunicare şi interacţiune?   

Constantin POPA: Prin natura profesiei pe care am avut-o şi a pasiunii mele, întotdeauna pasiunea mea a fost publicitatea. N-am apucat să lucrez în publicitate, dar am lucrat în diverse departamente de la diverse companii în departamentul de marketing, după care am reuşit să ajung marketing manager la o companie destul de mare, cu filiale în mai multe ţări. Marketingul găsit pe print sau în ziare nu se mai făcea, şi atunci eram foarte confortabil în mediul online. Dacă sunt confortabil şi ştiu să-mi gestionez un canal de comunicare online aleg lucrul acesta, coroborat cu faptul că, din punctul meu de vedere, platformele pe care le avem la dispoziţie în momentul de faţă, fie că vorbim de YouTube, fie că vorbim de Instagram, fie că vorbim de Facebook, cu toate că acestea sunt platformele mai vechi, sunt nişte canale de comunicare directă cu oamenii, fără filtre, adică fără ajutorul vostru, al jurnaliştilor, care aveaţi un rol important să zicem până în anii 2000-2010. Cam atunci s-a făcut ruptura de a lua informaţiile de la politicieni sau din mediul online.   

Impact real: Ce vi se pare că ar trebui schimbat la clasa politică actuală?   

Constantin POPA: Este greu, pentru că cei care vor să schimbe cu adevărat clasa politică nu sunt mulţi. Mă bucur de faptul că sunt şi mulţi politicieni vechi care îşi dau seama că nu se mai poate, nu în sensul că am furat destul, hai să ne oprim. Au mers într-o căruţă în care ei nu au vrut să meargă, dar au mers din inerţie, pentru că aşa făcea toată lumea. La PNL Râmnicu Vâlcea sunt oameni care susţin schimbarea şi susţin tinerii. Politica românească trebuie să se schimbe, trebuie să se reformeze şi trebuie să se adapteze noilor necesităţi şi nevoilor oamenilor din ziua de astăzi, pentru că românul din 2021 nu mai este românul din 1996, nu mai este românul din 2000 şi nu mai este nici măcar românul din 2010. Majoritatea au fost afară, au lucrat şi ştiu ce înseamnă un patron etic sau ştiu ce înseamnă un patron imoral şi ce înseamnă un salariu decent.    

Impact real: V-aţi gândit să vă faceţi o afacere proprie? În ce domeniu?   

Constantin POPA: Am afacerea mea, ofer consultanţă. Întotdeauna mă uitam la filme şi mă gândeam ce mişto este să fii consultant de afaceri, să dai oamenilor idei bune şi ei să facă profit. Când eşti un general manager la o companie de genul acesta eşti implicat în mai toate departamentele companiei, lucrezi în juridic, lucrezi la resurse umane, lucrezi în marketingul companiei, lucrezi în vânzări, lucrezi în absolut tot, chiar şi în atragerea proiectelor cu fonduri europene. La Bucureşti ofeream consultanţă tinerilor care voiau să-şi facă o afacere, dintre care am avut 4 antreprenori: 2 au reuşit, 2 nu au reuşit.   

Impact real: Ce potenţial ar avea Râmnicu Vâlcea pentru tineri?   

Constantin POPA: Şi dacă am avea, nu aş recomanda tinerilor să stea în Vâlcea. Haideţi să fim serioşi, cea mai frumoasă parte a vieţii este facultatea. Nu vrei să faci facultatea în oraşul în care te-ai născut, trebuie să pleci de lângă familie să descoperi, să experimentezi, să greşeşti, să te faci de ruşine, dar, dacă eşti acasă, ziua la facultate, seara la mami şi tati, aşa n-o să te dezvolţi. Poate să fie o soluţie o sucursală a unei facultăţi care să fie aici, la Râmnicu Vâlcea. Aveam deja Brâncoveanu, era şi Spiru Haret, de ce credeţi că nu au rezistat? Bolojan are o carte pe care am citit-o: concluzia este că un oraş fără 200.000 de locuitori nu are ce face cu o facultate pentru că nu o poate susţine, nu are elevi care se duc acolo, la 200.000 de locuitori. Asta înseamnă că noi trebuie să ne dublăm numărul cu 100.000. Eu sunt adeptul unei şcoli cu campus profesional complex, care să aducă copii din judeţ şi din judeţele limitrofe din zonele rurale către oraş, să poţi să-i păstrezi aici, după aceea, cu o zonă industrială dezvoltată şi nişte facilităţi, să le oferi copiilor care au terminat o şcoală profesională să fie angajaţi de companiile dintr-un eventual parc industrial pe care am putea să-l construim, iar primăria să le pună la dispoziţie nişte locuinţe cu nişte chirii foarte accesibile. Pe lângă noi, Sibiul are o viaţă socială, acolo sunt concerte, acolo sunt evenimente, şi asta ne lipseşte, la Vâlcea.   

Impact real: Observ că multă lume este nemulţumită de parcarea cu plată. Ce se poate face în legătură cu acest lucru?   

Constantin POPA: Oficial, domnul Virgil Pîrvulescu lucrează la un nou regulament de parcare la care contribuim cu toţii, am identificat anumite probleme cu actualul regulament pe care încercăm să îl modificăm cu noul regulament. De exemplu, pentru locurile de parcare pentru persoanele cu handicap, sper ca noul regulament să conţină amendamentul meu, şi anume ca persoanele cu dizabilităţi locomotorii să primească locuri de parcare foarte aproape de domiciliu. De asemenea, persoanele cu handicap să primească abonamente gratuite de parcare în municipiu. Am înţeles de la domnul primar că sunt 16.000 de persoane cu dizabilităţi înregistrate sau cu diferite grade de handicap. La Râmnicu Vâlcea trebuie văzut câţi dintre aceştia au nevoie, în funcţie de venituri şi în funcţie de gravitatea handicapului pe care a avut-o. Mi-aş dori ca maşinile electrice să nu plătească nici o taxă de parcare. Este ciudat ca un primar de la un partid ecologist să pună taxă de parcare pe maşinile electrice care nu poluează. Toată lumea promovează vinerea verde, hai să nu mai venim cu maşina la muncă, să venim cu mijlocul de transport în comun, să fim ecologici.   

Impact real: În legătură cu alegerile interne, sunteţi de părere că trebuie făcute schimbări la PNL Râmnicu Vâlcea?   

Constantin POPA: Un crez al liberalismului este libertatea de a spune orice, să candidezi la ce funcţie vrei şi să susţii şi să votezi pe cine îţi doreşti. Importantă este viziunea oamenilor care vin, ştiu că domnul Virgil Pîrvulescu îşi doreşte să candideze în 2024 din nou pentru funcţia de primar. Eu cred că va câştiga, şi cred că este normal ca preşedintele de la municipiu să aibă prima şansă la candidatură din partea PNL. Nu ştiu, vom vedea la congresul următor, dar este normal pentru domnul Virgil Pîrvulescu, dacă vrea să candideze pentru funcţia de primar, să candideze şi pentru funcţia de preşedinte la municipiu. S-a văzut că este important la ultimele alegeri să deţină această funcţie şi oamenii să-l identifice cu partidul, iar dacă vor exista alţi contracandidaţi la funcţia de preşedinte la PNL municipal, atunci ei trebuie să-şi asume faptul că vor candida din partea PNL la alegerile din 2024. Asta este un o idee pe care toţi din Partidul Naţional Liberal o credem, şi ne-o însuşim. Schimbarea este bună, iar eu fac parte dintre cei schimbaţi.   

Impact real: Despre gestul consilierilor de la USR, de a vota împreună cu PSD şi PER, ce părere aveţi?   

Constantin POPA: Suntem într-o alianţă fragilă, cu un vot majoritar faţă de cei de la PSD şi PER. Colegii mei de la USR sunt tineri, la fel că mine. În PNL sunt oameni care ştiu politică şi pot să prevadă anumite lucruri prin prisma faptului că au mai multă experienţă. Poate îi ajută să vadă lucrurile mult mai coerent, mult mai clar în USR. Fiind oameni fără o experienţă politică ei pot să ia anumite decizii care le trădează inocenţa sau lipsa de experienţă a partidului în administraţie şi trec prin acelaşi lucru prin care trecem noi, şi ei au acum alegeri interne. Apasă foarte mult pe umerii tuturor celor din USR, cât şi din PLUS, şi sunt decizii care se iau în momentul de faţă, poate şi din considerente politice diferite, în vederea alegerilor viitoare. Un lucru pe care l-am învăţat în politică este că cel mai bine este să nu te bagi în treburile altor partide, pentru că nici noi nu ne dorim ca alţii să îşi dea cu părerea şi să se bage cu nasul în treburile noastre.  

CASETĂ:  

La PNL înveţi, în general, de la partidele mari înveţi politică adevărată. În USR o înveţi citind din cărţi şi după aceea este ca la şcoală: citeşti cartea, faci lecţia, te duci după aceea la muncă şi vezi că nu este în realitate aşa cum scrie în politică, dar înveţi după aceea. Cu cât întră mai mulţi în politică, schimbăm cu adevărat lucrurile în România, dar trebuie să ne implicăm. Trebuie să nu mai stăm pe margine. Observ impresia asta pe care oamenii o au despre politicieni, că toţi sunt la fel, pentru că, de fapt, aici este cea mai mare problemă: în momentul în care omul nu iese la vot, crezând că votul lui nu contează, şi că toţi sunt la fel, regresăm în privinţa democraţiei. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *