Cernişoara a primit din nou promisiuni că se va regulariza pârâul

Pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara, ne informează că proiectul de regularizare a pârâului Cernişoara, este în din nou în atenţia instituţiilor care au în administrare apele curgătoare de pe teritoriul judeţului. În acest sens, zilele trecute, în localitate a fost prezent directorul Administraţiei Bazinale de Apă Olt, Gabriel Abos, în vizită de lucru şi, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu primarul, a precizat că proiectul de reabilitare a pârâului Cernişoara, făcut din anul 2006, va fi reactualizat şi, posibil, demarat: „În localitate a venit directorul ABA Olt, Gabriel Abos, în vizită de lucru şi, în urma unor discuţii pe care le-am avut cu dumnealui, i-am adus la cunoştinţă faptul că ABA Olt are un proiect de reabilitare a pârâului Cernişoara şi de întărire a malurilor de foarte mulţi ani. Spre surprinderea mea, am auzit de la dumnealor că ştiu de acest proiect, făcut din 2006, adică de peste 15 ani, pentru care, din păcate, nu s-a făcut nimic. Eu cred că, de data aceasta, directorul Gabriel Abos, fiind un om de mare încredere, va face ceva şi ne va ajuta în privinţa acesta, să reabilităm punctele cu cele mai mari probleme. Am văzut că este un om serios şi cred că este şi un profesionist bun. Din ceea ce am discutat cu dumnealui, mi-am dat seama că stau de vorbă cu un om, şi dacă stai de vorbă cu un om, oamenii ajută oameni. A venit cu proiectul, ne-am consultat la faţa locului, singura modificare care a intervenit în cei 15 ani care au trecut de la întocmirea acestui proiect este la numărul de kilometru erodaţi în timp. Faţă de suprafaţa afectată care fusese trecută în proiect în anul 2006 ca lungime privind reabilitarea malurile s-au erodat pe încă un kilometru, adică foarte mult. Proiectul a suferit o reactualizare în anul 2019, prin urmare, în prezent avizele sunt expirate. Domnul director ne-a promis că va lua avizele, iar prima lucrare pe care o vor face va fi la Cernişoara, şi cred că Dumnezeu ne va ajuta să ne bucurăm de acest proiect, extrem de important pentru comunitatea din Cernişoara. Este o investiţie a lor şi realizarea noastră”, a afirmat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara.

Pârâul Cernişoara izvorăşte de lângă satul Obârşia şi străbate localitatea Cernişoara pe o lungime de 18 kilometri. În perioadele secetoase pârâul dispare pur şi simplu, înghiţit de albia nisipoasă a acestuia. Când ploaia se transformă în viitură, de fiecare dată pârâul aduce mari pagube comunităţii, accelerând procesul de eroziune a solului, iar apele revărsate peste maluri distrug de fiecare dată tot ce întâlnesc în cale. Oamenii din zonă trăiesc cu teama că va veni vremea curând când apele pârâului le vor lua gospodăriile, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când pământul a afectat într-o singură noapte două gospodării, transformând viaţa ambelor familii într-o adevărată dramă. Cu toate acestea, pe nimeni nu a interesat atunci situaţia comunităţii din Cernişoara. De data aceasta, pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara, om cu credinţa lui Dumnezeu, crede că lucrurile vor evolua spre bine.

La Cernişoara, pietruirea drumurilor comunale rămâne singura soluţie

La Cernişoara, după fiecare ploaie mai puternică, drumurile comunale sunt una cu pământul, apele mătură totul în cale, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernişoara, spune că asfaltarea este singura soluţie de rezolvare a problemelor cauzate de ploile torenţiale, iar pietruirea drumurilor comunale rămâne singura variantă salvatoare de moment.

„Avem devizele făcute şi aşteptăm fondurile necesare pentru refacerea drumurilor distruse de ploile torenţiale. Din câte am înţeles, fondurile vor veni de la Compania Naţională de Investiţii. Toate drumurile comunale care nu sunt asfaltate sunt praf. Degeaba am băgat 20 sau 30 de maşini de piatră pentru a se putea circula decent, fiindcă nu putem spune astfel. La Cernişoara numai cine nu s-a născut aici nu ştie că, atunci când plouă torenţial, ploile de vară mătură tot pietrişul de pe drumuri, de parcă nici nu a existat, şi rămân nişte cratere mari, greu de circulat. Oamenii sunt supăraţi fiindcă au şi ei maşini, au copii care trebuie să meargă la şcoală şi trebuie să punem mereu piatră pe drumurile afectate, iar asta însemnă nişte costuri foarte mari. Soluţia cea mai bună ar fi dacă am reuşi să asfaltăm aceste drumuri, şi în acest sens avem deja depus proiectul la CNI, atunci ar fi mult mai simplu, nu am mai cheltui banii. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu am avut alunecări de teren, dar, atunci când plouă, de fiecare dată stăm cu frica în sân. Mă urc în tractor şi urmăresc unde se strânge apa pentru a-i da drumul să curgă”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, Dumitru Ciorâcă. Administraţia locală din Cernişoara are depus un proiect de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 8 kilometri la Compania Naţională de Investiţii.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *