Doi voluntari din Râmnic, prezenţi la Euro 2020

Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real, Ștefan Alexandru Stancu și Ana Barangă, doi voluntari râmniceni care participă la Euro 2020 ne oferă experiența și trăirile lor din cadrul competiției. Cei doi tineri s-au înscris singuri ca voluntari pentru că sunt implicați în voluntariat încă din gimnaziu, acum fiind la facultate, şi încearcă în continuare să se implice în orice activitate de voluntariat. Am discutat cu aceștia diverse aspecte ale participării la un eveniment european foarte important, lucrând alături de alți voluntari pe Arena Națională, și nu numai.  

Impact real: De ce v-ați înscris la acest proiect de voluntariat?   

Ne-am înscris pentru oportunitatea frumoasă pe care am sesizat-o. Era în București, eram studenți acolo și ne-a plăcut amândurora. În plus este vorba despre voluntariat, să ajuți la organizarea unui astfel de eveniment este ceva unic. Fotbal și voluntariat, ce-ți puteai dori mai mult?  

Impact real: De oferă acest voluntariat interesant pentru voi?   

Momentan s-a demonstrat a fi excelent, oameni interesanți, sarcini antrenante și faptul că toată lumea din jur este acolo să ajute. Pe lângă asta, fotbal toată ziua. Avem zilele de dinaintea meciurilor și meciurile efectiv la care suntem cu treabă, și este nevoie de noi. În rest, avem un spațiu destinat pentru a urmări meciurile și este foarte frumos!   

Impact real: Ce vedeți voi, iar noi, cei de acasă nu vedem la Euro 2020? Ce este în spatele cortinei?   

Multă, multă mișcare. Suntem aproape 800 de oameni și fiecare are sarcina lui precisă. Nu face nimeni prea mult, dar nici prea puțin. Muncă și dedicare din partea tuturor.  

Ștefan: Per total, sunt multe chestiuni care compun puzzle-ul care apare la televizor. Unii verifică biletele sau direcționează oamenii spre sectoarele lor. Sarcina cea mai importantă a tuturor e să zâmbim!  

Ana: Unii dintre noi verifică scaunele din tribune, punctele de prim-ajutor și vestiarele înainte de joc. Ne asigurăm că voluntarii vor avea apă și suc pregătite la Centrul Voluntarilor. Alții țin legătura cu zona media, îi ajută pe cameramani sau ziariști cu informații.   

Impact real: Cu ce vă ocupați, în calitate de voluntari?   

Ștefan: Eu sunt cel care verifică biletele la intrarea în stadion. Sunt al doilea filtru de acest fel. Mă asigur ca nu cumva fanii să aibă bilete duble sau îi ajut să își găsească poarta de intrare potrivită.   

Ana: Eu ocup poziția de Ace volunteer, care pe scurt este omul bun la toate. Pot fi trimisă oricând și oriunde este nevoie pentru a îndeplini sarcini! Întotdeauna gata, mai pe scurt!  

Impact real: Ce fel de tineri ați întâlnit în cadrul competiției?   

Majoritatea oamenilor sunt voioși și puși pe treabă. Ne-am împrietenit cu câțiva, cu unii chiar am devenit apropiați într-un timp foarte scurt. Facem mișto unii de alții și despre câte avem de făcut, iar seara, când se termină meciurile, băgam niște muzică în Centru Voluntarilor și ne relaxăm la un dans.   

Impact real: Care este atmosfera în timpul desfășurării unui meci?   

În general este bună și plină de energie. La fel și la meci, dar se adaugă, evident, o tensiune în orele dinainte de meci și până la final. Suntem foarte prinși, fiecare cu bucățica lui. Și este necesar să acordăm maximă atenție asupra a ceea ce facem, pentru că trebuie să iasă cât se poate de bine. Sunt emoții mari, ne bucurăm la fiecare gol și trăim împreună totul.  

Impact real: Ce program aveți? În ce interval de ore vă implicați?   

Ștefan: Eu merg mai ales în zilele de meci, și uneori merg și în ziua dinainte. Tura mea începe cue 4 ore înainte de meci. Îmi este atribuită o poartă și ajut la facilitarea accesului. Îmi termin tura la 15 minute după ce a început meciul.   

Ana: Am mers în multe zile, în funcție de necesitate și de cum am putut ajuta. Cam o dată la două zile eram cu siguranță la stadion.  

Impact real: Care sunt echipele preferate? De ce?   

Ștefan: Sunt fan Spania, mereu mi-a plăcut fotbalul lor, însă acum par prea puțin pragmatici. Așadar, mi-a atras atenția Belgia, au un joc frumos. De asemenea, Italia arată mult mai pragmatic și mai determinat decât la ultimele două ediții. De fotbalul lor mă bucur.   

Ana: Portugalia și Franța! Îi urmăresc pe jucători și îmi place cum joacă. Este alt nivel față de orice am văzut.  

Impact real: Care este jucătorul preferat? De ce?   

Ștefan: Nu pot fi așa decis. Lukaku, pentru forța și atitudinea sa incisivă. Este incredibil, mi se pare excelent, merită mai mult credit.  

Ana: Cristiano Ronaldo! Este un exemplu de sportiv pentru noi toți!   

Totuși, nu mi-am putut lua ochii de la Kante. E fascinant de sigur pe sine. Construiește jocul Franței si dă atâta claritate. E şi un om deosebit, zâmbește mereu. Abia aștept să îl văd chiar și puțin la București!  

Impact real: Ce părere aveți de faptul că România nu s-a calificat la Euro 2020?   

Ștefan: Scurt: nu meritam. Atitudinea noastră este departe de un astfel de nivel. Nu fotbalul, ci atitudinea oamenilor din spate este cea care ne trage în jos. Uitați-vă la Ungaria, au luptat cum nu părea posibil. Ar fi cazul să lăsam orgoliile la o parte și măcar odată cred că îi putem lua ca exemplu.   

Ana: Îmi pare rău! Aș fi vrut să trăiesc astfel de emoții pe Arena Națională, dar chiar nu am meritat și nu am fi avut șanse.  

Impact real: Ați întâlnit vreo personalitate a fotbalului pana acum?   

Ștefan: Momentan pe nimeni. Se pune dacă îl văd pe Griezmann când se dă jos din autocar???   

Ana: Nu încă!  

Impact real: Veți mai aplica pentru alte competiții de fotbal importante, pentru a fi voluntari?   

Ștefan: În sinea mea m-am decis deja să merg la Cupa Mondială din Qatar. Am vorbit și cu Ana si încă un prieten. Cred că va fi excelent. Sunt experiențe unice, în felul lor. M-a inspirat un neamț care este voluntar la noi și a participat până acum la 4 campionate mondiale, 3 europene și două mondiale feminine. De acum, mă duc și eu!  

Ana: Da! La cupa mondială din Qatar și în 2023 la U21, care va fi la București.  

Impact real: Cu ce credeți ca veți rămâne după competiție?   

Ștefan: Cu amintiri și prieteni faini. Și, evident, cu mai multă pasiune pentru voluntariat și pentru fotbal!   

Ana: Cu o grămadă de amintiri frumoase, mulți prieteni şi o experiență de neuitat!   

Impact real: Ce le recomandați altor tineri care ar vrea sa se implice în astfel de activități?  

Ștefan: Să nu mai stea acasă! Nu mai stați acasă! Lumea este atât de mare și plină de aventuri. Că îți place fotbalul sau nu, sunt o groază de oportunități care așteaptă, iar faptul că nu implică un câștig material este poate partea cea mai bună, căci te bucuri de fiecare secundă de noutate! Nu mai stați acasă!  

Ana: Go for it! Nu ezitați niciodată. Nu se știe niciodată când și ce fel de oportunități pot să apară, ce amintiri se formează, câte prietenii se leagă și ce om puteți deveni.   

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *