De ce ar trebui înlocuită firma Romprest: în 6 ani, de la 3.75 lei la 9,80 lei, tariful pentru colectarea gunoiului a crescut cu 206%

Viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu, consideră că Romprest Energy, firma care se ocupă în momentul de față de colectarea gunoiului din Râmnicu Vâlcea, ar trebui înlocuită.

Prețul pentru serviciului public de salubrizare în Municipiului Râmnicu Vâlcea în 2015 era de 3,75 lei pe persoană pe lună, iar acum este de 9,80 lei. „Astăzi, 1 Iulie 2021, în urma măririlor succesive, prețul plătit de locuitorii orașului nostru pentru gunoi este de 9,80 lei/pers/lună, ultima majorare fiind stabilită prin Hotărârea Consiliului Local 130 din 28 mai 2020. Avem deci o creștere de 206%, dublu față de tariful agreat inițial, la semnarea contractului, de către Romprest în 2015!

Cât de corect este să aprobăm o nouă majorare?

Următoarele doua aspecte sunt importante de reținut, în condițiile în care costul cu salariile și combustibilul reprezintă aproximativ 60% din elementele de cost:

1. Începând cu 1 iulie 2015, salariul minim de bază a fost stabilit la 1.050 de lei pe lună, pentru un program complet de lucru, iar daca adăugăm și contribuțiile datorate ,costul cu un salariat era de 1.290 lei, completat cu un preț la motorina standard de 5.19 lei/litru.

2. În 2021, salariul minim de bază este 2.300 lei iar prețul la motorina standard este 5.6 lei/litru.

Astfel, indiferent de celelalte elemente de cost, nu se justifică la ora actuală o nouă majorare de preț. Mai mult, conform art. 58 punctul 18 din caietul de sarcini-anexă la contract/HCL 168/2014, prevederi care au stat la baza încheierii contractului dintre Primăria Râmnicu Vâlcea și Romprest Energy, în condițiile în care operatorul dorește să renunțe la contract, indiferent de cauză, acesta o poate face, anunțând în prealabil administrația locală.Însă, este obligat să presteze serviciile de salubritate pentru încă 90 de zile, astfel încât Primăria Râmnicu Vâlcea să poată încheia contract de delegare a Serviciului Public de Salubrizare, cu alt operator interesat de acest serviciu, la prețurile actuale!Luând în calcul informațiile prezentate, am luat decizia de a contacta alți operatori în domeniu care să fie disponibili să presteze aceste servicii fără majorare de preț. Până la data de 1 Iulie 2021 nu am primit nici un răspuns, fapt pentru care am reinițiat corespondența cu aceștia privind oferta de servicii.

În urma ultimelor discuții cu potențialii prestatori, am fost informat că răspunsurile lor la solicitările mele inițiale au fost trimise la adresa primăriei încă din data de 08.06.2021, dar acestea nu au ajuns în format fizic la mine. Un alt fapt pe care ar trebui să îl aveți în vedere este că, la ședință ordinara de ieri, 30 Iunie 2021, consilierii PNL au comunicat în plen, nereguli găsite în administrarea fondurilor publice, prin societățile și instituțiile subordonate primăriei. Imediat după aceste informări, reprezentanților PNL din AGA (Adunarea Generală a Acționarilor), li s-a retras în mod abuziv și ilegal, mandatul obținut. Partidul Național Liberal nu va întoarce niciodată spatele cetățenilor și nu va trăda votul de încredere oferit de peste 12.000 de locuitori ai orașului Râmnicu Vâlcea, care și-au dorit o administrație transparentă, corectă și orientată spre dezvoltarea orașului și cheltuirea banului public cu responsabilitate!” a declarat unul dintre viceprimarii municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Comunicatul firmei BRAI-CATA SRL prin care declară că este pregătită să preia Serviciul Public de Salubrizare în Municipiului Râmnicu Vâlcea

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *