Autorităţile din Lăpuşata au primit o vizită a reprezentanţilor Fundaţiei ADR-Vlaanderen, Belgia

Comunitatea din Lăpuşata beneficiază de un sprijin important din partea Belgiei, prin intermediul Asociaţiei Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen, o fundaţie care propune proiecte pentru un viitor sănătos în satele din România.

Acest merit se datorează unor dascăli implicaţi ai Şcolii Gimnaziale Lăpuşata, o mână de oameni care reuşesc să dovedească că între zidurile şcolilor din mediul rural copiii aşteaptă doar profesori pasionaţi care să le deschidă noi orizonturi, să pună în centrul educaţiei nevoile elevului, dar şi acţiunile comunitare.

Astfel, profesorul de engleză Taniuşa Iordache şi directorul şcolii, Cornelia Zamfirache au făcut împreună tot ce le-a stat în putinţă să implice Şcoala Gimnazială Lăpuşata în proiectele educativ – comunitare ale Asociaţiei Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen.

Parteneriat româno-belgian pe zona socială

Asociaţia din Belgia a propus oportunitatea implementării în zonă a unei forme de îngrijiri medico-sociale bazată pe solidaritatea dintre beneficiari şi pe colaborarea dintre instituţiile publice de sănătate şi administraţiile locale. La data de 26 august, Jozef Goebels şi Mon Verrydt, reprezentanţii ADR-Vlaanderen, Belgia au făcut o scurtă vizită în localităţile Lăpuşata şi Lădeşti, în vederea iniţierii unui parteneriat româno-belgian în zona socială. Principalul obiectiv al vizitei a fost identificarea unor posibilităţi de implementare, cu sprijinul persoanelor implicate din zonă, a unui nou model de acordare a îngrijirilor medico-sociale, mai ales în mediul rural: „Reprezentanţii propun proiecte care să vizeze un dialog între factorii care dezvoltă politicile de sănătate în comunitate şi pacienţi, indiferent că vorbim despre o persoană sănătoasa sau bolnavă, şi identificarea nevoilor populaţiei legate de sănătate în comunităţile vizitate. Se propun activităţi în parteneriat, între şcoală şi medicul de familie, cu scopul realizării prevenţiei la nivelul bolilor cronice la copii”, a precizat profesorul de engleză Taniuşa Iordache.

În cadrul vizitei, reprezentanţii ADR-Vlaanderen au vizitat Primăria Lăpuşata, Cabinetul medical Lăpuşata, Primăria Lădeşti şi Cabinetul medical din localitate, Centru de îngrijire bătrâni Lădeşti şi Primăria Fârtăţeşti.

Taniuşa Iordache, profesoara de engleză din Lăpuşata ne spune că această conlucrare este menită să aibă succes. Realizarea proiectului de sănătate pentru comunităţile din mediul rural este una dintre cele mai importante sarcini pe viitor. Experienţa care poate fi culeasă din ţările occidentale datorită Asociaţiei Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen trebuie acum să fie pusă în practica de zi cu zi. Profesoara de engleză, directorul şcolii, Cornelia Zamfirache şi alţi doi profesori implicaţi în aceste proiecte de mai multă vreme au siguranţa că vor reuşi, având sprijinul medicului din comună, a primarului, preotului şi al celorlalţi oameni. În ultimii ani, mulţi belgieni au ajutat oamenii din România să ducă o viaţă demnă. În multe sate au reuşit asta din plin.

Acţiuni comunitare pentru Lăpuşata

Asociaţia belgiană Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen propune proiecte sub genericul „Acţiuni comunitare pentru satele din România”, şi care se implică deja de câţiva ani în comunitatea din Lăpuşata. „Belgienii vin la Lădeşti, însă grupul nostru local de copii este sponsorizat de ei. Proiectele sunt pe mai multe paliere: învăţământ, medicină şi oameni de afaceri. În prezent, asociaţia belgiană „Actie Dorpen Roemenië” a început în România o campanie prin care să promoveze ideea de îngrijire la domiciliu, pe partea de medicină. Noi cumva i-am cooptat, iar acum, în traseul lor suntem şi noi, Şcoala din Lăpuşata. Mai mult, un grup de copiii din localitatea Lăpuşata au fost în Belgia în tabără, iar în fiecare an copiii noştri merg la Iaşi, într-o altă tabără, în cadrul căreia au ca temă activităţi pentru acordarea primului ajutor pentru copiii cu dizabilităţi. Trainerii din tabăra de la Iaşi sunt studenţi şi sunt bine organizaţi, încât anul următor copiii noşti au plecat singuri, asta în situaţia în care, în primul an am fost noi cu ei. După aceste cursuri, unde au fost şi copiii noştri prezenţi, belgienii au venit la Lăpuşata. O dată pe lună sau la două săptămâni avem două activităţi importante la nivel naţional, sub genericul „Ziua de joacă comună”. Astfel, în octombrie şi aprilie se strâng toţi copiii din sat şi ce au făcut elevii plecaţi în tabăra din Blegia fac aici cu toţi copiii”, a precizat profesorul Taniuşa Iordache.

Asociaţia belgiană „Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen” a sponsorizat şcoala din Lăpuşata cu 30 de calculatoare şi finanţează în fiecare an taberele copiilor din comună.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *