Primăria Popeşti are proiecte în aşteptare, depuse la Compania Naţională de Investiţii

La Popeşti, Aurora Măgura are depus în aşteptarea finanţării la Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 5 kilometri şi extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 6 kilometri, în satul Urşi. Tot în aşteptarea finanţării este şi proiectul depus pe situaţii de urgenţă pentru construirea podului peste pârâul Valea Caselor. În prezent podul este destul de afectat, traversarea pârâului este dificilă, în zonă sunt aproximativ 60 de familii şi sunt în pericol de a rămâne izolate. Aurora Măgura speră că proiectul va primi banii necesari cât mai repede, iar culoarea politică a primarului nu va reprezenta un impediment pentru alocarea fondurilor necesare:

„Valoarea proiectului de refacere a podului este de 1500 de mii de lei. Dacă nu îl facem cât se poate de repede, toate locuinţele din zonă vor rămâne fără acces. Eu sper că, pentru alocarea fondurilor necesare privind refacerea acestui pod nu se va ţine cont de culoarea politică a primarului. Aşteptăm ca, de data aceasta, la rectificarea bugetară, să primim şi noi fondurile necesare, nu ca data trecută, când ni s-au alocat zero lei. O altă urgenţă este canalizarea din satul Urşi, fiindcă nu funcţionează. Este un proiect accesat de fosta administraţie locală prin AFM, cu cofinanţare de 25%. Chiar în primul mandat a trebuit să achităm această cofinanţare, însă ajutorul l-am primit din partea Consiliului Judeţean. Chiar dacă eram primar PNL, Constantin Rădulescu nu a ţinut cont, a ajutat atunci trei primării liberale. Prin urmare, această canalizare este sub cote, deci nu putem face branşări. În urma unui calcul se pot racorda doar 50 de familii dintre cele peste 500 de gospodării. O dată cu noul proiect pentru care aşteptăm finanţarea se va amenaja reţeaua de canalizare şi pe cealaltă parte a drumului şi se vor monta cămine până la limita de proprietate pe ambele laturi”, a precizat primarul localităţii Popeşti.

Pentru extinderea sistemului de canalizare, administraţia locală are depus proiectul la CNI, în cadrul căruia sunt incluse şi lucrările de amenajare pe proprietatea cetăţenilor a căminelor de racordare.

Şansele de a beneficia de finanţarea proiectelor de gaze sunt zero

Una dintre temele majore din campaniile care au trecut de la alegerile locale şi parlamentare a fost „ branşarea satelor la reţeaua de gaze”, însă aceasta nu mai este de actualitate.

Acest lucru a reieşit foarte clar atunci când s-a descoperit că, la acest moment, nu există surse de finanţare pentru înfiinţarea sau extinderea reţelelor de gaze naturale. Această informaţie a fost transmisă chiar de ministrul Cseke Attila, prezent la Vâlcea în această perioadă, aflat într-o întâlnire cu primarii judeţului. Acesta a dat de înţeles că nici 3 la sută dintre investiţii nu vor fi finanţate. Astfel, şansele ca proiectele de introducere a reţelei de gaze naturale să aibă finanţare vor fi foarte mici, comparativ cu necesităţile comunităţilor locale.

Aşadar, şi de această dată, promisiunile din campaniile electorale vor rămâne nerealizate, fără a se concretiza, chiar dacă înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze naturale este una dintre necesităţile de bază ale întregului judeţ, alături de asfaltarea drumurilor şi conectarea satelor la sistemele de apă şi canalizare.

Aurora Măgura: „Nu mai visăm la proiectul de gaze”

La Popeşti, Aurora Măgura spune că nu mai visează la proiectul de gaze, chiar dacă este extrem de necesar pentru comunitate, şi asta fiindcă lemnele pentru încălzirea gospodăriilor sunt destul de scumpe, în comparaţie cu veniturile populaţiei:

„La proiectul de gaze nu mai visăm, chiar dacă ar fi extrem de simplu fiindcă, în localitate, în satul Dăeşti se află conducta de gaz, şi ne-ar fi mai uşor să branşăm gospodăriile, comparativ cu alte localităţi. Am înţeles că un procent foarte mic din totalul proiectelor depuse vor primi finanţare. Mai mult, am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării că, deocamdată, alocările de fonduri s-au blocat. Avem noroc, fiindcă în localitate se lucrează la reţeaua de canalizare pe ultima sută de metri, dar alte proiecte nu avem, aşteptăm programele de finanţare”, a precizat primarul localităţii Popeşti, Aurora Măgura.

Din bugetul local, primarul spune că are în plan amenajarea celor nouă staţii de autobuz şi întocmirea studiilor de fezabilitate pentru amenajarea târgului săptămânal.

La Popeşti se află un târg cu tradiţie, care se va moderniza

Târgul de la Popeşti este locul de întâlnire al cetăţenilor din întreaga zonă, al comercianţilor şi producătorilor din comunele vecine. În fiecare zi de joi, de când a luat fiinţă târgul de săptămână, la cântatul cocoşilor micii sfârâie deja pe grătar, iar tejghelele sunt pline cu tot felul de produse.

Primarul Aurora Măgura spune că amenajarea târgul este primordială, fiindcă reprezintă un sprijin acordat celor care vor să îşi valorifice produsele:

„Târgul are o suprafaţă de 2000 de metri şi este cu tradiţie de sute de ani. De când ne ştim, aici se întâlnesc toţi cetăţenii din comună, dar şi din localităţile limitrofe: Oteşani, Cernişoara, Copăceni, Şirineasa, Roeşti sau Lăpuşata, unde îşi vând şi cumpără produsele necesare. Prin urmare avem în plan să alocăm fonduri pentru construirea unei hale destul de mari, unde vor fi montate mese pentru expunerea produselor pe ambele laturi. Este un târg foarte mare, aşa că este nevoie să-l modernizăm. Ne bucurăm fiindcă mai stopăm, pe cât putem, cumpărarea produselor din supermarketuri. Popeştiul are oameni harnici şi noi vrem să-i încurajăm pe cei care cultivă produse. O avem pe colega noastră, Andreea Tătărăşanu, care şi-a construit două solarii unde şi-a plantat roşii şi astăzi cu toţii o ajutăm, cum putem, pe reţelele de socializare să le valorifice, fiindcă sunt foarte gustoase, sunt roşii bio”, a precizat primarul.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *