Apă şi canalizare pentru locuitorii comunei Goleşti

La Goleşti, administraţia locală a întocmit documentaţia proiectului în vederea continuării extinderii reţelei de apă, dar şi a înfiinţării reţelei de canalizare, proiect pe care îl va depune în această perioadă la Ministerul Dezvoltării. Primarul speră, mai mult ca niciodată că, de această dată, Guvernul va înţelege, după 27 de ani de la Revoluţie necesitatea apei, dar şi a canalizării într-o localitate aşezată la nici 7 kilometri de municipiu.
„Proiectul cuprinde o nouă înfiinţare a reţelei pe o lungime de 26 de kilometri, deoarece puţul existent nu putea face faţă. Pentru această nouă investiţie vom executa alte noi foraje. Pe vechea reţea de apă până în prezent avem 170 de branşări din cele 800 de gospodării existente”, afirmă primarul Dumitru Ropină. Proiectul înfiinţării reţelei de canalizare se va realiza pe o lungime de 36 de kilometri: „Vom executa canalizarea pe cei 10 kilometri acolo unde avem deja reţea de apă, la care se mai adaugă alţi 26 de kilometri. Ambele reţele vor cuprinde satele Popeşti, Gibeşti, Opăteşti, Giurgiuveni şi Vătăşeşti. Canalizarea va fi un proiect destul de amplu, ca şi reţeaua de apă, de care întreaga comunitate are nevoie. Este inadmisibil ca o localitate la nici măcar 7 kilometri de municipiu să trăiască ca în Evul Mediu, fără apă şi fără canalizare, iar pe drumuri să tot punem piatră, după fiecare ploaie. Guvernul trebuie să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că nu se mai poate aşa. Avem proiecte întocmite, documentaţii care au costat bani luaţi din visteria bugetului local, şi consider că a venit vremea să îşi întoarcă faţa şi către localităţile mici şi amărâte. În toţi aceşti ani s-au pompat bani în localităţile recomandate, iar proiectele noastre declarate eligibile au stat la dospit, din varii motive. Comunitatea nu mai vrea şi nu mai acceptă să audă nici un fel de scuze. Mulţi şi-au făcut fântâni şi, pentru că nu au canalizare, dar nici posibilitatea să îşi facă fose, deversează apa menajară în şanţ. În situaţia aceasta, Prefectura amendează Primăria iar noi, administraţia locală, suntem nevoiţi să respectăm legiuitorul. Pentru viitor ne rămâne satul Poeniţa fără apă şi canalizare, pentru care vom fi nevoiţi să facem un nou proiect de iniţiere a reţelei”, este de părere primarul comunei Goleşti, Dumitru Ropină.
Primarul, supărat pe constructorul reţelei de apă
Dumitru Ropină este supărat pe constructorul reţelei de apă, deoarece lucrările nu sunt de calitate şi le-a cerut reprezentanţilor firmei respective să treacă la treabă şi să execute lucrarea „ca la carte”. Ropină îi reaminteşte constructorului că asigurarea acestui contract trebuie să aibă răspunderea, lucrului bine făcut. În caz contrar, recepţia finală nu va fi semnată: „La vechea reţea de apă avem probleme, în sensul că unele gospodării care s-au branşat nu au apă, deoarece a îngheţat conducta, ceea ce consider că nu este normal. În situaţia aceasta nu am semnat recepţia finală a lucrărilor şi nu o voi semna. Constructorul trebuie să vină în localitate pentru a reface lucrarea, deoarece sunt porţiuni din reţea care nu sunt izolare. Din punctul meu de vedere, nu sunt specialist, dar pe întreaga reţea s-a lucrat fără responsabilitate. Consider că un constructor cu experienţă nu ar putea niciodată să lase o conductă neizolată, la suprafaţă. Contractul s-a semnat, şi asta însemnă o responsabilitate pe care trebuie să o respecte”, a mai declarat primarul din Goleşti.