Asfalt pe drumurile comunale din Tetoiu

La Tetoiu, lucrările pentru asfaltare a drumurilor comunale sunt prioritare, şi asta pentru că, în opinia primarului Lucian Antonie, toate comunele din jurul localităţii şi-au asfaltat drumurile ca-n palmă, în timp ce comuna pe care o păstoreşte a rămas în urmă. În acest sens, încă din anul 2012 a fost depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea drumurilor comunale, care a fost aprobat spre finanţare. Primarul speră că actualul Guvern va ţine cont de necesitatea proiectului şi va aloca fondurile necesare asfaltării drumurilor comunale: „Lucrările de asfaltare a drumurilor se vor executa pe drumurile comunale unde deja avem reţea de apă şi canalizare. Tot în această perioadă, în localitate se va construi un cămin cultural, prin Compania Naţională de Investiţii, un proiect crea a primit avizul favorabil. La şcoala din satul Băroiu este aprobată de asemenea finanţarea în vederea construirii unui grup sanitar în valoare de 1,3 miliarde de lei vechi”, a declarat primarul.

 

În acest an se vor finaliza lucrările la sistemul de alimentare cu apă

 

Proiectul este asigurat cu fonduri destinate pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare, prin Ministerul Dezvoltării: „Reţea de apă avem în localitate pe o lungime de 28 de kilometri, iar valoarea proiectului este de un milion de euro. Pentru finalizarea lucrărilor avem toţi banii în cont, iar, în această primăvară vom face recepţia finală, urmând ca, mai apoi, să facem branşările la reţea”. Dacă la reţeaua de apă lucrările sunt realizate în procent de 99%, lucrându-se în prezent la staţiile de pompare, la racordurile şi branşările la energia electrică, la reţeaua de canalizare, din cei 8 kilometri prinşi în proiect abia s-a realizat un kilometru: „La canalizare lucrările sunt întârziate, dar constructorul mi-a promis solemn că anul acesta va veni cu două echipe la Tetoiu şi va termina reţeaua de canalizare. După finalizarea acestui proiect va exista un proiect de extindere a reţelei pe aproximativ 12 kilometri. Anul trecut s-au alocat 10 miliarde, iar acum am fost anunţat că se va încheia un nou act adiţional la contractul de finanţare pentru reţeaua de canalizare care ne va aduce încă 12 miliarde. Cu toate acestea nu vom finaliza lucrările, ar mai fi nevoie de încă 12 miliarde de lei vechi. Pentru extinderea reţelei de canalizare nu vom duce reţeaua pe toate coastele pe unde am dus apa, dar cel puţin 20 de kilometri de canalizare tot vom face”, ne-a declarat primarul din Tetoiu, Lucian Antonie.

 

Programele europene rămân un vis, la Tetoiu

 

Primarul din Tetoiu se confruntă în această perioadă cu o problemă serioasă: programele Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rămân, în opinia sa în continuare un vis. Acestea sunt generoase doar pe hârtie, dar destul de greu de accesat în realitate, din cauza regulilor birocratice impuse, care au mai mult rolul de a încurca, decât de a ajuta. Primarul afirmă că este imposibil să atragă fonduri europene în localitatea pe care o conduce. Pentru a putea finanţa orice proiect trebuie sa îndeplinească anumite criterii de eligibilitate dar, înainte de toate, trebuie sa îndeplinească o serie de criterii care trebuie verificate de la început, înainte de a începe demersul de accesare a fondurilor. Altfel, solicitanţii riscă să primească un răspuns negativ. Una dintre condiţii, pe lângă altele, destul de drastice, impuse de programele Uniunii Europene este faptul că şi localitatea Tetoiu, ca şi majoritatea localităţilor mici nu au un număr suficient de locuitori, foarte multe dintre comune nereuşind astfel să obţină fonduri pentru derularea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, a reţelelor de drumuri, de apă şi canalizare.

Claudia ŞCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *