Ionel Vlădulescu: „Încerc să dezvolt o zonă industrială puternică pentru judeţul Vâlcea”
Primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea zonei şi atragerea de noi investitori. Cu o experienţă de 10 ani în administraţia locală, liberalul ştie cel mai bine care sunt nevoile cetăţenilor. Care este secretul prin care a reuşit să atragă atât de mulţi investitori la Budeşti, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Care sunt priorităţile în materie de proiecte, în acest an?
Ionel Vlădulescu: Zilele trecute am aprobat în şedinţa de Consiliu Local indicatorii tehnico-economici pentru şase investiţii. Este vorba despre asfaltări de drumuri, construirea de punţi pietonale, construirea de poduri peste pârâul Sâmnic, lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în satul Linia şi Racoviţa şi lucrări în continuare, pentru terminarea DC 31 Bercioiu- Gâltofani, în lungime de 4,5 kilometri. Aceste proiecte le voi depune zilele acestea la Ministerul Dezvoltării, urmând ca, imediat ce se vor deschide liniile de finanţare europeană să depunem şi acolo câteva proiecte, astfel încât să vedem de unde vom obţine cât mai multe finanţări pentru a dezvolta într-un ritm alert comuna Budeşti.
Impact real: Despre ce proiecte europene este vorba?
Ionel Vlădulescu: Este vorba despre modernizarea a 6,5 kilometri de drumuri de tarla, un al doilea proiect prevede asfaltarea a 3,5 kilometri de drum comunal şi un pod peste pârâul Sâmnic, care face legătura între DJ 678 Barza şi va ieşi la DN 67, la hidrocentrala de la Râureni, un drum care scurtează foarte mult timpul pe care trei sferturi dintre cetăţenii din Budeşti îl pierd pentru a ajunge în oraş, decongestionând totodată intersecţia de la brutăria Budeşti de la DN 7. Prin acest proiect îmi doresc să creez o zonă de dezvoltare în acea parte a localităţii şi vom începe prin construirea acestui drum. Sunt proiecte care vor dura, vor necesita o finanţare foarte mare şi o perioadă de implementare mare, şi nu vor fi lucrări de pe o zi pe alta, sau de pe o lună pe alta.
Impact real: Din bugetul local, ce proiecte intenţionaţi să realizaţi, anul acesta?
Ionel Vlădulescu: Faptul că vom demara câteva investiţii de anvergură nu înseamnă că vom rămâne doar la aceste proiecte. Totodată, avem deja semnate contractele de finanţare pentru încă trei drumuri, este vorba despre satul Brânduşari, pe o lungime de 2 kilometri, reabilitarea unui drum din satul Barza, Popeşti, pentru care avem, la fel, semnat contractul de finanţare şi mai este un punct, La Avrinte, în satul Linia, unde imediat cum vremea va permite vom începe lucrările de modernizare a acestor drumuri. Mai avem începute, încă de anul trecut, două drumuri în satele Bârseşti, respectiv Budeşti, punctele Ciucio- Budeşti şi Georgeşti-Bârseşti, lucrări care vor reîncepe în următoarea perioadă şi se vor finaliza în scurt timp. Aceste investiţii le vom realiza din bugetul local şi vor cuprinde şi amenajarea de rigole, podeţe şi punţi pietonale la fiecare gospodărie pe care o vor deservi.
Impact real: În ultimii ani, la Budeşti a apărut şi o zonă industrială. Cum vedeţi dezvoltarea acestei zone?
Ionel Vlădulescu: Avem în lucru în acest moment documentaţia pentru un drum din zona industrială, un drum cu o lungime de un kilometru, şi îmi doresc ca acest drum să fie început şi terminat cât mai repede, anul acesta, pentru că deja o unitate de producţie şi-a deschis porţile la noi în localitate şi acum merge pe un drum de pământ, ceea ce nu este tocmai normal. Noi ne dorim cât mai mulţi investitori şi, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem o infrastructură bine pusă la punct, pentru a le-o asigura celor care doresc să investească în zonă. Încerc să dezvolt o zonă industrială puternică pentru judeţul Vâlcea, încerc să le creăm investitorilor cel puţin condiţii prielnice de infrastructură pentru a se putea dezvolta, şi acest lucru se va întâmpla în următorii ani, pentru că proiectele despre care am amintit se vor desfăşura pe perioada mai multor ani, nu de la o lună la alta. Am preluat mandatul de şapte luni, iar documentaţia şi procedurile care trebuiesc îndeplinite necesită o perioadă mai îndelungată de timp, adică sunt o mulţime de lucruri de făcut, înainte de a începe efectiv lucrarea propriu-zisă. Sunt proiecte care pot dura şi un an de la ideea de proiect şi până la punerea acestuia în practică. Sunt lucruri de durată, dar pe care unii cetăţeni nu le ştiu.
Impact real: Aveţi experienţă în accesarea fondurilor europene. S-a întâmplat vreodată să luaţi corecţii financiare, în urma implementării unui proiect european?
Ionel Vlădulescu: Noi nu am luat niciodată corecţii financiare, la nici o finanţare europeană. Pentru cei care nu înţeleg termenul, este vorba despre bani pe care ar trebui să-i dăm noi înapoi către Uniunea Europeană, în urma unor deficienţe în cazul proiectului. Nu am primit astfel de corecţii niciodată, şi nici nu ne dorim acest lucru. Sper să meargă lucrurile bine, sper ca, prin O.G. 28 să meargă aşa cum s-a mers şi până acum şi să putem obţine finanţările de care avem nevoie, în aşa fel încât să derulăm în continuare investiţii la nivelul localităţii, pentru că din acest motiv ne-au şi ales oamenii: să conducem localitatea.
Impact real: Aveţi o mulţime de proiecte, majoritatea de infrastructură rutieră. Să înţelegem că modernizarea drumurilor este prioritară în acest mandat, la Budeşti?
Ionel Vlădulescu: Modernizarea infrastructurii şi introducerea gazelor naturale sunt principalele priorităţi, în acest mandat. În plus, noi trebuie să avem în vedere şi faptul că unele dintre aceste proiecte necesită şi o parte de cofinanţare din partea administraţiei locale. O parte din modernizarea drumurilor se va face prin bugetul local, proiectele pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării necesită o parte de cofinanţare din partea noastră, adică proiectarea, dirigintele de şantier etc., adică şi noi, administraţia locală vom participa la derularea acestui proiect, astfel încât investiţia să se deruleze aşa cum trebuie şi să se realizeze cât mai repede şi cât mai bine. În cazul celor europene este un lucru extraordinar că nu sunt cu parte de cofinanţare. Ideea este să reuşim să le accesăm şi să putem ajunge până la semnarea contractului de începere a lucrărilor.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectul de introducere a gazelor naturale pe raza localităţii?
Ionel Vlădulescu: Am pregătit încă o adresă către Ministerul Energiei, în care solicit să mi se comunice care mai este stadiul procedurilor de achiziţie cu privire la reţeaua de gaze pentru comuna Budeşti şi sper să primesc o veste bună, în aşa fel încât să putem să derulăm şi această investiţie, foarte necesară pentru locuitorii comunei Budeşti, cât şi pentru zona industrială şi firmele care au venit la noi în localitate.
Impact real: În ultima perioadă aţi atras la Budeşti câţiva investitori importanţi. Care este secretul?
Ionel Vlădulescu: Investitorii au nevoie în primul rând de seriozitate din partea autorităţilor locale şi, după cum se cunoaşte, există un mare investitor care a ales să vină la Budeşti să se dezvolte şi să creeze peste 1 600 de locuri de muncă. Dacă nu eşti serios, investitorul nu vine cu 10 milioane de euro să investească la tine în localitate, în cazul în care îi întorci spatele. Seriozitatea este secretul. Pe lângă toate aceste proiecte pe care vi le-am prezentat, un lucru esenţial îl reprezintă atragerea de investitori. Dacă nu atragem investitori pe raza localităţii nu o să avem cu ce să dezvoltăm comuna, pentru că viitorul localităţilor va fi bugetul local, iar, dacă noi ne consolidăm bugetul local prin atragerea investitorilor la nivelul localităţii o să avem şi o dezvoltare pe măsură, lucru pe care l-am început şi-l vom face în continuare.
Impact real: Aţi făcut un calcul, câţi investitori aveţi în localitate?
Ionel Vlădulescu: Sunt foarte mulţi investitori, avem peste 100 în localitate, însă important este faptul că aproape 15 dintre ei sunt investitori mari şi mi-aş dori să mai vină încă atâţia, în următoarea perioadă. Sper ca, din multitudinea de proiecte pe care le avem depuse, să prindem şi noi câteva aprobate pentru comuna Budeşti. Nu sper că, dacă depunem 10 proiecte să ne fie aprobate toate, dar măcar 5 ar fi importante pentru noi şi pentru dezvoltarea localităţii. Ţinând cont că localitatea noastră se populează pe zi ce trece, ar fi păcat să nu primim ajutor, în acest moment. Ne dorim ajutor de la guvernanţi şi de la Consiliul Judeţean iar, peste câţiva ani, eu aşa consider, că nu o să îi mai deranjez cu nimic. Dacă avem norocul să prindem câteva proiecte şi să ne sprijine şi Consiliul Judeţean eu promit că nu mă voi mai duce la Consiliul Judeţean după finanţare, ci doar să salut preşedintele şi poate să discutăm despre alte lucruri, mai puţin despre fonduri.