Proiectul european de la Scundu şi Orleşti, la un pas de finalizare
Primăria comunei Scundu a atras, în anul 2010, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, cea mai mare sumă din fondurile europene din judeţul Vâlcea la vremea respectivă: 6 milioane de euro. În urmă cu şapte ani, primarul localităţii Scundu era mândru că a reuşit să obţină un proiect european atât de amplu, care reuşea să acopere o mare parte dintre nevoile comunităţii. Investiţia a cuprins, pentru localitatea sa, introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, construirea unui cămin de bătrâni, refacerea unor drumuri şi stabilizarea unei alunecări de teren.
Acum mai este doar un pas până la finalizarea celor mai importante proiecte pentru cele două comunităţi: reţeaua de apă, sistemul de canalizare, asfaltări de drumuri, dar şi construirea unui cămin de bătrâni cu o capacitate de 40 de locuri. Finalizarea lucrărilor a fost întârziată din cauza firmei constructoare, Vicexpert, care nu a reuşit să se încadreze în termenul de execuţie. Însă, cu acordul APDRP Craiova, termenul a fost prelungit până în vara acestui an, când, în sfârşit, lucrările vor fi finalizate.
După şapte ani, Casa bunicilor va fi terminată
În cadrul proiectului, autorităţile locale din Scundu au demarat lucrările de construcţie a unui cămin modern pentru bătrâni, care urmează să asigure servicii de asistenţă socială şi medicală pentru vârstnicii din localitate. În opinia primarului, proiectul este unul benefic pentru zonă: „Este un proiect important pentru comunitate, în condiţiile în care, la Scundu, sunt foarte multe persoane care au peste 65 de ani şi de care nu are cine să aibă grijă. Îmi doresc să funcţioneze acest cămin, conform proiectului. Beneficiarii vor fi cetăţenii noştri, iar peste capacitatea lui vom aduce şi oameni din alte localităţi. În acest moment avem foarte mulţi cetăţeni în vârstă internaţi la căminul de bătrâni din Bistriţa”, ne-a declarat primarul Dumitru Blejan. Un alt aspect important pentru comunitatea din Scundu este faptul că se vor crea, conform normelor impuse, peste 42 de locuri de muncă. Pentru funcţionarea acestui cămin de bătrâni medical va fi nevoie de asistenţă şi îngrijire permanentă cu personal calificat, respectiv de asistente medicale, infirmiere, medici de specialitate, dar şi de psiholog. În momentul în care se va finaliza construcţia, primarul Dumitru Blejan spune că locaţia va fi preluată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea sau se va încerca administrarea lui printr-un parteneriat cu un ONG, în vederea preluării activităţii şi a administrării: „Căminul va putea oferi cazare, masă, îngrijire, asistenţă, dar şi supraveghere medicală în condiţii optime, într-o clădire spaţioasă pentru persoanele în vârstă şi pentru cei care necesită atenţie sporită, din cauza dificultăţilor de sănătate. Va fi ca un suflet cald pentru oameni “, a mai declarat primarul.