Daniel Paraschiv: „Nu poţi face politica unei localităţi în discrepanţă cu politica de partid”
Daniel Paraschiv, primarul localităţii Frânceşti a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care doreşte să le implementeze pentru dezvoltarea localităţii. Liberalul spune că Frânceştiul nu s-a dezvoltat aşa cum şi-ar fi dorit şi că a venit momentul ca administraţia locală să se implice mai mult pentru nevoile comunităţii. Ce l-a determinat să candideze pentru funcţia de primar, cum a preluat primăria în 2016, dar şi ce proiecte are în vedere în următorii trei ani, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în administraţia publică locală?
Daniel Paraschiv: Am aşteptat câţiva ani ca cineva să facă ceva şi în comuna în care locuiesc. Am fost principalul motiv pentru care am intrat în politică, destul de târziu, prin 2008. Nu mă interesa politica, însă fac şi politică, de atunci. Eu am făcut întotdeauna politica localităţii, care mi se pare primordială, apoi urmează politica de partid. Trebuie să promovezi şi partidul din care faci parte, dar eu cred că primează localitatea. În orice administraţie localitatea trebuie să fie pe primul plan, şi apoi urmează partea politică, dar, într-un final, ele trebuie închegate. Nu poţi să faci politica unei localităţi în discrepanţă cu politica de partid, trebuie să le armonizezi într-un fel sau altul, să găseşti calea de mijloc, dar primordială rămâne problemă comunităţii, să faci ceva pentru oameni.
Impact real: Aţi mai candidat la primărie?
Daniel Paraschiv: Am candidat şi în 2008, şi în 2012. Înainte cu câteva luni de alegerile din 2008 m-am înscris în PD şi am reuşit să obţin 2 consilieri, iar în 2012, deşi partidul era pe un trend descendent, am reuşit să dublez numărul de consilieri, obţinând locul 2. Sunt un om responsabil, mi-am asumat întotdeauna alegerea politică şi nu am vrut să-mi schimb partidul, pentru că puteam să merg independent, dar nu sunt genul de om care să treacă dintr-o parte în alta. În 2012 am reuşit să scot 4 consilieri, iar USL-ul 6.
Impact real: Pe lângă administraţie faceţi o politică liberală. În acest context, care este relaţia cu preşedintele Consiliului Judeţean?
Daniel Paraschiv: Am o colaborare bună cu Consiliul Judeţean şi cu preşedintele Constantin Rădulescu. Eu cred că există o relaţie normală, pentru că i-am explicat şi dumnealui că, dincolo de politică trebuie să facem şi administraţie, să încercăm să facem ceva pentru oameni. Domnul Rădulescu a înţeles lucrul acesta, chiar a fost receptiv, pentru că, până la urmă, cei care pierd sunt oamenii. Ar fi păcat, că o parte dintre voturile care l-au propulsat în funcţia de preşedinte provin şi de la Frânceşti, şi nu au fost puţine. Până la proba contrarie eu iau oamenii pe cuvânt, dar până acum, la tot ce am întreprins în relaţia cu Consiliul Judeţean s-a ţinut de cuvânt, nu am ce să-i reproşez.
Impact real: Ce ne puteţi spune despre greaua moştenire, şi dacă a fost nevoie să faceţi un audit?
Daniel Paraschiv: Nu vreau să vorbesc despre greaua moştenire. S-a făcut un audit, dar nu la cererea mea. Pur şi simplu a fost o coincidenţă că a venit Curtea de Conturi chiar în perioada aceea. Nu am moştenit nici datorii şi, chiar dacă ar fi existat, poate este normal să te mai şi împrumuţi ca să poţi realiza ceva. Nu mă voi plânge de greaua moştenire. Când am ales să candidez la primărie mă aşteptam să existe şi lucruri mai puţin bune, dar trebuie să ţi le asumi şi să mergi mai departe. Nu au existat astfel de probleme la noi, Primăria Frânceşti nu are datorii. Referitor la proiecte, am preluat proiectul de alimentare cu apă care este în derulare şi am pus în practică noul sediu al primăriei, am terminat cu licitaţia şi aştept să apară bugetul, să dăm drumul la lucrări. Cele două proiecte au fost preluate de la fosta administraţie, iar toate celelalte proiecte pe care le-am depus pe O.G. 28 sunt proiecte care îmi aparţin.
Impact real: Ce proiecte aţi depus pe O.G. 28?
Daniel Paraschiv: Este vorba despre un proiect care cuprinde asfaltarea a 6 km de drumuri comunale din satele Viişoara şi în Mănăileşti. În afară de cei 6 km îmi doresc, din bugetul local, să mai asfaltez încă 2 kilometri, anul acesta. Am depus cerere de finanţare pentru reabilitare, modernizare şi extindere a şcolii Frânceşti, cu împrejmuire, parc de joacă şi tot ce trebuie, dar şi un proiect de reabilitare şi extindere a dispensarului uman. Tot pe O.G. 28, în colaborare cu Primăria Băile Govora dorim să facem celebrul Drum al Reginei, care se întinde pe 3.3 kilometri şi care face legătura între cele două localităţi. Tot pe fonduri guvernamentale am depus şi documentaţia pentru sediul primăriei, am finalizat licitaţia, am semnat contractul şi am depus cererea de finanţare. Mai avem două proiecte prin Compania Naţională de Investiţii, o reabilitare de cămin cultural, cel de la Mănăileşti şi construcţia unei săli de sport la Şcoala de la Frânceşti. Proiectele le-am depus încă de anul trecut, însă acum am refăcut documentaţia şi le-am redepus, pentru că aşa ni s-a cerut. La CNI în aprilie începe sesiunea de depunere, iar prin luna mai ar trebui să cam ştim dacă am fost prinşi la finanţare sau nu. Valoarea proiectului pentru căminul cultural, în urma licitaţiei, este de aproape 14 miliarde de lei vechi.
Impact real: Toate aceste proiecte necesită o parte de cofinanţare din partea administraţiei locale. Dispune primăria de aceste sume?
Daniel Paraschiv: Am dat o hotărâre de Consiliu Local în ceea ce priveşte cheltuielile neeligibile şi da, avem aceşti bani. Eu cred că ne putem permite să plătim partea de cofinanţare indiferent de numărul proiectelor depuse şi care au fost aprobate. În momentul în care se va aproba bugetul vom da drumul şi la refacerea drumurilor calamitate. Avem banii în cont, 672.000 de lei, bani care se vor folosi la reabilitarea drumurilor afectate şi a încă 2 podeţe. În luna aprilie cu siguranţă vor începe aceste lucrări, precum şi lucrările de construire a noului sediu al primăriei.
Impact real: Sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi în localitate, în aceste 8 luni de mandat?
Daniel Paraschiv: Din punctul meu de vedere, eu nu sunt mulţumit. Mi-aş fi dorit ca, în perioada asta să fac mult mai mult. Ca realizări pentru un singur an, cred că este bine. Cel puţin pe partea de documentaţie am reuşit să fac mult mai mult decât cei dinaintea mea.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre DJ 646? Când va intra la asfaltare?
Daniel Paraschiv: Am discutat şi despre cele două drumuri, DJ 646 B şi DJ 646 C, s-au depus solicitări de finanţare pe O.G. 28 de către Consiliul Judeţean, dar, din punctul meu de vedere, aceste lucrări cred că nu vor începe mai devreme de 2019. Din câte am înţeles, vor scoate la licitaţie lucrările pentru acest tronson de drum anul acesta şi sigur, la felul cum decurg lucrurile în general, cu siguranţă vor exista contestaţii şi se va prelungi termenul respectiv, astfel încât, dacă vor începe în 2019 este bine.