Prefectul Radu Renga, pe făraş?
- Hemoragia schimbărilor nu se va opri şi se pare că pe lista neagră se află şi prefectul de Vâlcea, Radu Renga. Locul lui ar putea fi luat de fostul inspector-şef al IPJ, Florian Marin, susţinut puternic din spate de PSD.
Se pare că zilele prefectului de Vâlcea, Radu Renga, sunt numărate. Aproape jumătate dintre prefecţii din România au fost schimbaţi în ultimele săptămâni de Guvernul Grindeanu. Renga a venit la Vâlcea pe 13 aprilie 2016, ca urmare a demiterii de către Guvernul Cioloş a lui Dumitru Cornoiu. Deşi este recunoscut drept un simpatizat de-al lui Călin Popescu Tăriceanu, conducerea judeţeană a ALDE nu-l agreează pe Renga. Mai mult decât atât, reprezentanţii ALDE ar fi declarat că o susţin pentru preluarea funcţiei pe Aurora Gherghina, actual subprefect şi simpatizant al PSD. Negocierile în coaliţia PSD-ALDE se duc, însă, la Bucureşti. Deja se vehiculează şi un nume din rândul social-democraţilor. Surse demne de încredere spun că susţinut pentru funcţia de prefect ar fi Florian Marin, omul de bază al PSD Vâlcea şi coordonatorul campaniilor electorale de anul trecut. Cu un CV impresionant, fostul inspector-şef al IPJ Vâlcea ar fi oferta PSD Vâlcea pentru funcţia de prefect.
• Constantin Rădulescu: „Funcţia de prefect trebuie să fie politică”
Zilele trecute, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că trebuie ieşit „dintr-o anumită ipocrizie” în ceea ce priveşte numirea prefecţilor şi a subprefecţilor, arătând că „schimbările de guverne au dus, în general, la schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor”, reprezentanţi ai executivului în teritoriu. Pe plan local, preşedintele Constantin Rădulescu este de părere că funcţia de prefect trebuie politizată, atâta timp cât prefectul este reprezentantul unui guvern politic în teritoriu şi că această chestiune trebuie reglementată într-un timp foarte scurt: „Este o ipocrizie că funcţiile de prefect nu sunt politizate. Prefectul este politic. Că e funcţionar public, că nu e, foarte bine, să fie funcţionar public, dar ecuaţia este una simplă: Guvernul este rezultatul majorităţii politice din Parlament, iar prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Şi ce trebuie să facă el? Să pună în practică politica guvernului în teritoriu. Aşadar, în opinia mea, funcţia de prefect trebuie să fie politică”, a declarat pentru un post de televiziune local Constantin Rădulescu. În acest sens, prim-ministrul Sorin Grindeanu a făcut referire şi la proiectul aflat în dezbatere publică, prin care se doreşte eliminarea termenului „apolitic” în cazul reprezentanţilor Guvernului în teritoriu.