Din evidenţele Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România – INBI „Matei Balş” rezultă că la data de 31 decembrie 2016, in România, erau in viaţă 14 224 persoane infectate cu HIV. Spre comparaţie, la sfârşitul anului 2011 erau înregistraţi la nivel naţional un număr de 10 903 pacienţi.  În anul 2016, la nivel naţional, au fost diagnosticate un număr de 474 cazuri de infecţie HIV/SIDA, din care 28% femei şi 72% bărbaţi. Căile de transmitere a virusului la noii infectaţi la nivel naţional au fost  în 2016: calea heterosexuală 64%, bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi 17,7%, consum de droguri injectabile 16%, materno-fetala 3%.

78 de seropozitivi, la Vâlcea

La nivelul judeţului Vâlcea, în prezent se înregistrează un număr de 78 de persoane cu HIV în evidenţă activă, din care 77 sunt în tratament ARV şi 4 cazuri nou diagnosticate in 2016. Spre comparaţie, în urmă cu 4 ani, în anul 2011 era înregistrat pe judeţul Vâlcea un număr de 69 de persoane seropozitive în evidenţă activă.

„Se vede clar în ultimii ani că tendinţa la nivel naţional este una de creştere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare şi de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susţinerea unor astfel de programe. La nivelul judeţului Vâlcea, numărul persoanelor seropozitive se menţine relativ scăzut, cu o uşoară creştere in ultimii ani. Educaţia pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare şi tratament prietenoase şi adaptate nevoilor pacienţilor sunt căi pentru a stopa tendinţa de creştere atât la nivel naţional cât si la nivel judeţean” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *