Gheorghe Staiu: „Am depus zece proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea comunei Şuşani”

Primarul comunei Şuşani, Gheorghe Staiu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care doreşte să le implementeze, începând cu acest an, în localitate. Săptămâna trecută, alesul liberal a depus zece proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea infrastructurii, investiţii care se ridică la aproape 10 milioane de euro. Despre ce proiecte este vorba, dar şi multe alte lucruri interesante despre comuna Şuşani, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: În această perioadă, administraţiile locale au avut posibilitatea să depună proiecte pentru modernizarea infrastructurii la Ministerul Dezvoltării. Dumneavoastră aţi reuşit să depuneţi proiecte pe O.G.28?

Gheorghe Staiu: În ultima lună s-a muncit cred că de trei ori mai mult pentru această finalizare a documentaţiei pentru această sesiune de depunere. Este vorba despre mai multe proiecte pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării. Am fost nevoiţi să facem mai multe şedinţe extraordinare pentru aprobarea acestor proiecte, chiar dacă doi dintre consilierii locali de la PRU şi-au arătat nemulţumirea faţă de aceste şedinţe, având în permanenţă impresia că cine ştie ce vreau eu să fac, de îi chem de atâtea ori. Cei doi consilieri nu se gândesc decât la cum să facă să înfrâneze acţiunea mea de a promova şi a dezvolta această localitate. Ei se opun la toate proiectele, nu vor să asfalteze, nu vor să reabilităm şcoli, nu voiau nici măcar să oferim şi noi flori femeilor de 8 martie. Eu le-am explicat că această sesiune de depunere durează o lună şi, dacă nu vom reuşi să depunem şi noi cât mai multe proiecte, există riscul să nu fim prinşi la finanţare şi să fim nevoiţi să aşteptăm încă un an până să mai accesăm şi noi ceva. Am reuşit să depunem 10 proiecte care necesită finanţare.

 

Impact real: Despre ce proiecte este vorba?

Gheorghe Staiu: Avem trei proiecte care vizează modernizarea infrastructurii educaţionale. Este vorba despre modernizarea Şcolii primare de la Râmeşti, care necesită o astfel de reabilitare. Ultimele reparaţii la acest obiectiv s-au făcut în 2004 când am ajuns eu primar şi am mai reabilitat o dată grădiniţa, însă în limitele la care să funcţioneze la parametri normali. Din păcate, grupurile sanitare sunt în exterior şi am depus acest proiect care are o valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, prin care vom anexa un corp în care se vor face aceste grupuri sanitare. Mai avem şi Şcoala de la Stoiculesti, un proiect care prevede demolarea şi construirea unei noi clădiri, valoarea proiectului fiind de aproape 6 miliarde de lei vechi. Această şcoală va avea două clase şi cancelarie. Cel de-al treilea proiect cuprinde modernizarea Şcolii de la Uşurei care este funcţională în momentul de faţă, un proiect de 27 de miliarde de lei vechi. Această şcoală este foarte mare, cu etaj, şi dorim să o modernizăm în totalitate. Ne dorim şi un teren sintetic la această şcoală. În total, avem proiecte de 50 de miliarde de lei vechi numai pe învăţământ.

 

Impact real: Aţi depus şi proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere, şi care ar fi acestea?

Gheorghe Staiu: Mai avem faza a doua de modernizare a drumurilor de interes local şi uliţelor săteşti, un proiect care cuprinde asfaltarea a 8 kilometri de uliţe, cu o valoare de 56 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre 1.6 kilometri în satul Râmeşti, 1.2 km în satul Şuşanii de Jos, 1.6 km în Şuşanii de Sus, 0.9 km în satul Stoiculesti şi 1.6 în satul Uşurei. Tot pentru asfaltare am mai depus modernizarea DC 54 Râmeşti-Lungeşti, care face legătura între comuna Şuşani şi comuna Lungeşti, pe o distanţă de 6.5 km şi DC 63 Uşurei-Sârbi care face legătura între comuna Şuşani şi Mădulari pe 3.4 km, un proiect care însumează 9.9 km, care a fost şi el depus la Ministerul Dezvoltării în vederea obţinerii finanţării. Un alt proiect cuprinde construirea a şase poduri peste râul Beica, Pod la Boţea, în satul Uşurei, pod La Sârbi, în satul Sârbi, Pod Linia Mică-Răuţ în Şuşanii de Sus, pod cătunul Anunţeşti, în Şuşanii de Jos, pod La Găgilă, în satul Şuşanii de Sus şi pod în punctul La Hotar, în satul Uşurei. Cu aceste trei proiecte vom închide infrastructura rutieră la Şuşani.

 

Impact real: Comuna Şuşani suferă la capitolul alimentare cu apă şi canalizare. Aţi depus proiecte şi în acest sens?

Gheorghe Staiu: Avem modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, care implică tragerea a încă unei conducte, adică se dublează pe drumul judeţean, care a fost modernizat prin fonduri europene şi, timp de 5 ani, nu avem voie să intervenim, dar este foarte importantă ideea de a merge cu două conducte de apă paralele, şi se evită spargerea asfaltului. Proiectul are o valoare de 1.8 milioane de euro şi se întinde pe o distanţă de 28 de kilometri, adică va acoperi întreaga localitate. Este foarte important să nu spargem asfaltul. Pe jumătate din această distanţă încă nu există asfalt, iar pe jumătatea cealaltă vor exista dublări de conducte, pe o parte şi pe cealaltă, pentru a proteja asfaltul. În rest vom face subtraversări, care nu vor afecta în nici un fel carosabilul. Am depus două proiecte care vizează înfiinţarea sistemului de canalizare şi epurarea apelor menajere în comuna Şuşani. Deşi suntem prinşi cu sistemul de canalizare prin masterplanul judeţului, eu încerc să merg şi pe fonduri guvernamentale, poate reuşim mai repede prin acest program. Proiectul are o valoare de 2.2 milioane de euro şi cuprinde sistemul de canalizare în satele Sârbi, Uşurei, Şuşani, Stoiculesti şi Râmeşti, în total 12 kilometri.

 

Impact real: Aceleaşi proiecte de alimentare cu apă le regăsim şi în masterplanul judeţului?

Gheorghe Staiu: Nu, în masterplanul judeţului prin ADI Apa suntem prinşi cu sistemul de canalizare şi punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă deja existent şi cu o extindere pe încă 2 kilometri. Pe mine m-ar avantaja mult mai bine dacă am intra pe masterplanul judeţului, pentru că este un proiect de 4.5 milioane de euro şi canalizare este pe o distanţă mai mare.

 

Impact real: Există o axă de finanţare şi pentru modernizarea iluminatului public. Cum stă la acest capitol comuna Şuşani?

Gheorghe Staiu: Un alt proiect pe care l-am depus cuprinde modernizarea iluminatului public, cu o valoare de 5 miliarde de lei vechi. Noi avem deja montate în comună corpuri cu led pe o suprafaţă de 30% şi se vede o scădere în factură, chiar dacă consumul va rămâne acelaşi, dar măcar vom dubla numărul de lămpi stradale şi vom avea în toată localitatea iluminat public modern. Până la urmă sunt lucruri de care noi trebuie să ţinem seama, un iluminat public într-o localitate înseamnă siguranţa cetăţeanului. Cel de-al zecelea proiect pe care l-am depus prevede modernizare şi dotarea dispensarului uman, mai puţin dotarea cabinetului stomatologic. Proiectul are o valoare de aproximativ 7 miliarde de lei vechi. Eu mi-aş fi dorit foarte mult şi o ambulanţă în localitate, ştiu că ar fi ideal să avem, dar ştiu că presupune angajarea de personal şi multe altele. Avem proiecte îndrăzneţe, şi sperăm să ne fie aprobate măcar jumătate dintre cele depuse, dacă nu chiar toate. Cu aceste proiecte finalizăm infrastructura în comuna Şuşani.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *