Misiune grea pentru Florian Marin la început de mandat: alegeri anticipate la Bujoreni şi Vlădeşti

Noul prefect de Vâlcea, social-democratul Florian Marin va fi cel care va da ordinul de încetare a mandatului primarului Sorin Ghiţă de la Vlădeşti, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate şi va stabili data organizării de alegeri anticipate în cele două localităţi rămase fără primari, Vlădeşti şi Bujoreni. Potrivit legii, data organizării alegerilor se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului, în maximum 90 de zile de la încetarea mandatului.

 

La Vlădeşti, primarul Ghiţă a pierdut procesul cu ANI

Pe 16 martie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în procesul intentat de ANI primarului localităţii Vlădeşti, Sorin Ghiţă. Social-democratul pierde astfel şi mandatul de primar, câştigat la alegerile locale din iunie 2016. Potrivit legii, primarul nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă pentru 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Reamintim că Sorin Ghiţă a fost declarat incompatibil de ANI în aprilie 2014, inspectorii de integritate susţinând că alesul PSD s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 9 septembrie 2009 – 24 aprilie 2012, el ocupând simultan funcţia de primar al comunei Vlădeşti şi funcţia de administrator şi membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii gimnaziale din Vlădeşti. ANI consideră astfel că primarul Sorin Ghiţă a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 

Ghiţă îşi caută dreptatea la CEDO

Primarul Sorin Ghiţă se consideră nedreptăţit de decizia instanţei de judecată şi spune că va face sesizare la CEDO: „Singura cale este o sesizare la CEDO, pe care sunt decis să o fac. Când o să primesc oficial această înştiinţare şi motivele invocate, voi face sesizare la CEDO. Mă consider nedreptăţit de faptul că instanţa nu a ţinut cont de motivele temeinice pe care le-am invocat, adică un consiliu de administraţie ilegal făcut de consiliul profesoral şi nu de director şi n-a ţinut cont de faptul că nu mi-am dat acordul. De asemenea, nu a ţinut cont de faptul că funcţia în consiliul respectiv era cea legală, de reprezentant al primarului şi nu de reprezentat al primăriei. În plus, nu a contat nici faptul că, în anul 2014, legea s-a modificat şi primarul poate să facă parte din consiliu. Deci, într-un fel este o discriminare, pentru că primarii de astăzi pot participa la luarea deciziilor la şcoli, dar primarii din anul 2009 nu aveau voie să participe. Din momentul în care se va primi oficial un document în acest sens, prefectul are la dispoziţie un termen pentru a lua decizia conform legii, deocamdată îmi exercit în continuare funcţia de primar”, spunea Ghiţă, imediat după aflarea deciziei ANI. Potrivit Legii 215/2011, art. 72. Dacă se vacantează funcţia de primar, data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la vacantarea funcţiei de primar.

 

La Bujoreni, PSD pleacă cu prima şansă în câştigarea alegerilor

Şi locuitorii comunei Bujoreni aşteaptă alegerile, după ce primarul pe care l-au ales anul trecut, Gheorghe Udubae, aflat la primul mandat, şi-a dat demisia din funcţia de primar. Liberalul susţine că a decis să renunţe la primărie întrucât s-a încercat de mai multe ori compromiterea să. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2017, viceprimarul PSD, Gheorghe Gângu a preluat oficial funcţia de primar interimar. Şi în acest caz, potrivit Legii 215, data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, tot la propunerea prefectului, în maximum 90 de zile de la vacantarea postului. A mai rămas doar o lună din termenul stabilit de lege, semn că misiunea noului prefect, Florian Marin va fi una dificilă, însă favorabilă PSD, ţinând cont că social-democratul Gheorghe Gângu pleacă cu prima şansă în câştigarea alegerilor şi PSD ar putea să-şi atribuie cel de-al 33-lea primar în judeţul Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *