Gâlceavă la Consiliul Judeţean: liberalii nu au votat bugetul judeţului

Şedinţa Consiliului Judeţean de vineri, 31 martie 2017 se anunţa una extrem de interesantă, ţinând cont că pe ordinea de zi se afla atât aprobarea bugetului judeţului, cât şi repartizarea fondurilor către unităţile administrativ-teritoriale din Vâlcea. Încă de la începutul şedinţei liberalii s-au pus contra şi s-au abţinut, fără comentarii însă, de la aprobarea bugetului Consiliului Judeţean. Apoi au urmat două puncte care nu au rămas fără ecou din partea consilierilor PNL. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2017, precum şi a estimărilor acestor sume pentru anii 2018-2020, pe unităţi administrativ teritoriale, în judeţul Vâlcea, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Un alt proiect controversat a vizat repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, pe anul 2017, precum şi a estimărilor acestor sume pentru anii 2018-2020, pe unităţi administrativ – teritoriale, în judeţul Vâlcea.
Liberalii acuză împărţirea fondurilor pe criterii politice
Consilierii PNL au deschis dezbaterea pe alocarea de fonduri prin vocea lui Gheorghe Păsat, cel care în perioada mandatului său la conducerea Consiliului Judeţean a reuşit „performanţa” de a aloca „zero” lei pentru şase localităţi, ai căror primari au ales să părăsească PNL în favoarea PSD. Păsat l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu că a alocat banii pe criterii politice, interese de grup şi de partid, primarii liberali primind sume la jumătate fata de social-democraţi: „Repartizarea a fost făcută pe criterii politice, noi chiar nu suntem mulţumiţi de această repartizare, considerăm că oamenii se simt persecutaţi. Propunem să ne întâlnim într-o şedinţă ulterioară şi să revizuim sumele”, a spus consilierul Păsat, fost preşedinte al CJ Vâlcea.
Victor Popescu: „Solicit o analiză a repartizării fondurilor în ultimul deceniu”
Chiar dacă a avut o expunere de motive de toată jena, Păsat a fost ajutat imediat prin intervenţia colegului Victor Popescu: „Sunt localităţi care sunt în colaps financiar, dar văd aceeaşi proporţie şi la Bălceşti, adică o repartizare de toată jena. La următoarea rectificare am vrea să ţineţi cont de acest lucru. Sunt localităţi care vor pune lacătul pe uşă. Şi, ca să nu mai existe astfel de discuţii de fiecare dată, solicit o analiză a repartizării fondurilor în ultimul deceniu”, a argumentat şi liberalul Victor Popescu.
Constantin Rădulescu a explicat formula de calcul
Răspunsul a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care a explicat formula de calcul în repartizarea fondurilor către primarii: „Din centralizarea tuturor cererilor a rezultat un necesar de 381.281,18 mii lei, pentru care sunt asigurate resurse de la bugetul de stat în procent de numai 4,51. Având în vedere că fondurile de repartizat sunt foarte mici comparativ cu necesităţile unităţilor administrativ-teritoriale, la fundamentarea repartizării sumei de 17.185,0 mii lei s-a urmărit să se repartizeze sume tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, prin această propunere de repartizare urmărindu-se să se asigure premiza susţinerii dezvoltării tuturor comunităţilor din judeţul Vâlcea. În ceea ce priveşte repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi a sumelor din cota de 18,5%, din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anii 2018-2020, aceasta s-a făcut aplicând-se indicii de inflaţie de 3,6%, 3,3% şi 4,1%. Potrivit prevederilor art.18 din Legea nr. 273/2006, privind finanţele publice locale, primăriile au fost consultate asupra procesului de alocare a resurselor financiare pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Vâlcea, încheindu-se în acest sens si un proces verbal”, a spus preşedintele Constantin Rădulescu. Referitor la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, pe anul 2017, Constantin Rădulescu a precizat că suma de 6.966,54 mii lei şi respectiv cea de 4.091,46 mii lei s-a făcut proporţional cu numărul de kilometri de drum, comunicaţi de fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcţie de starea tehnică şi de lungimea drumului, cu excepţia drumurilor judeţene unde, datorită traficului intens şi a lăţimii părţii carosabile, mai mare decât la drumurile comunale, numărul de kilometri a fost corectat cu un coeficient 2 pentru starea tehnică şi 1,2 pentru lungimea drumului. Totodată, Constantin Rădulescu a ţinut să mulţumească şi aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean pentru modul în care au lucrat pentru redactarea bugetului.
Victor Stănculescu: „Primarii PSD au primit 56% din fondurile alocate, iar liberalii 44%”
Liberalul Victor Stănculescu a încercat să vină cu argumente solide la afirmaţia potrivit căreia fondurile s-au împărţit pe criterii politice: „În timp ce localităţile conduse de cei 34 de edili ai PSD primesc 9.752 mii lei, localităţile conduse de cei 50 de edili ai PNL primesc doar 6.936 mii lei din totalul de 17.185 mii lei alocaţi prin acest proiect de hotărâre. Tradus în procente, 38% dintre localităţile judeţului Vâlcea (care sunt conduse de edili PSD) primesc peste 56% din fondurile alocate, în timp ce 51 din localităţile judeţului Vâlcea (ce sunt conduse de edili PNL) primesc doar 40% din fonduri. Dacă se calculează media alocărilor per localitate, în funcţie de coloratura politică a edilului, lucrurile ne arată o diferenţă majoră, care demonstrează caracterul politic al alocărilor sumelor din acest proiect de hotărâre. Se vede foarte clar că, în timp ce suma primită de o localitate condusă de un edil PSD este, în medie, 286,82 mii lei, localităţile conduse de edili PNL primesc, în medie, doar 138,72 mii lei. În procente, o localitate condusă de un edil PNL primeşte, în medie, doar 48% din suma primită de un edil PSD. Sub jumătate!!!”, a explicat Victor Stănculescu. După lungi dezbateri şi intervenţii din partea consilierilor, s-a trecut la votarea celor două proiecte de hotărâre. Liberalii au ales să voteze împotrivă, astfel că din cei 32 de consilieri prezenţi, 20 au votat pentru cele două proiecte de hotărâre, iar 12 împotrivă.