Ion Buşagă: „Vom avea potenţial turistic atunci când vom finaliza infrastructura până la Cozia”

Primarul comunei Berislăveşti, social-democratul Ion Buşagă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în localitate, în acest mandat. Cu ce vine în sprijinul tinerilor administraţia locală, dar şi cum se gândeşte primarul Buşagă să dezvolte turismul la Berislăveşti, aflam în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce proiecte aţi depus pe O.G. 28, în vederea modernizării infrastructurii din localitate?
Ion Buşagă: Am depus un proiect care cuprinde 20 de drumuri de interes local, adică tot ce mai aveam de asfaltat. Este vorba de 28 de kilometri de drumuri care se regăsesc în toate cele şapte sate ale comunei. Am mai creat 3 drumuri pe care trebuie să le prindem în Monitorul Oficial, datorită faptului că au mai venit cetăţeni în localitate care şi-au cumpărat terenuri să-şi construiască locuinţe şi trebuie să facem toate demersurile pentru ca şi aceşti locuitori să beneficieze de o infrastructură bine pusă la punct. Avem un proiect care cuprinde 10 drumuri care deja este declarat eligibil şi suntem în faza de licitaţie pentru proiectare. La fel şi cu grădiniţa cu program prelungit: suntem în faza de licitaţie pentru proiectare. Sperăm să avem parte de un constructor serios, care să facă lucrarea cât mai repede. Din păcate, de cele mai multe ori, preţul cel mai mic în urma licitaţiei este un dezastru, firma constructoare îşi asumă nişte lucrări şi apoi nu are posibilitatea să le ducă la final, în felul acesta fiind întârziată şi finalizarea investiţiei. Să faci proiectarea şi execuţia separat, asta înseamnă un an pierdut doar cu demersurile pentru finalizarea licitaţiei. Însă aşa se procedează pe O.G. 28, şi noi nu avem ce face.
Impact real: Când vor începe lucrările la grădiniţă cu program prelungit?
Ion Buşagă: Suntem în faza de licitaţie pentru proiectare, iar după ce terminăm cu licitaţia firma are 30 de zile termen să realizeze proiectul, apoi vom merge la AFIR Craiova să semnăm contractul de finanţare şi apoi trebuie să scoatem execuţia la licitaţie. Din păcate, cred că anul acesta nu vom reuşi să ne apucăm de lucrarea propriu-zisă.
Impact real: Atât administraţia locală, cât şi Consiliul Judeţean îşi doreşte asfaltarea drumului care duce până la releul Cozia. Când preconizaţi că se va întâmpla acest lucru?
Ion Buşagă: Pentru diferenţa de 1,2 kilometri banii sunt deja în cont, fiind primiţi de la Fondul Suveranităţii din noiembrie 2016. Pentru partea cealaltă domnul preşedinte a avut grijă şi chiar doreşte foarte mult să fie asfalt până la releul Cozia. Pe mine cel mai mult mă interesează să fac legătura aceasta de 1,2 kilometri, prin care se uneşte drumul comunal cu cel judeţean şi să facem legătura între satele Berislăveşti, Dângeşti, Brădişor şi localitatea Perişani. Este important acest drum, deoarece pe aici trec mulţi turişti care doresc să evite aglomeraţia de pe Valea Oltului. În curând această lucrare va începe şi, pe această cale doresc să-i mulţumesc domnului preşedinte pentru că ne-a ales pe noi, alături de Vaideeni, atunci când a fost întrebat ce proiecte prioritare are Consiliul Judeţean în vederea primirii unei finanţări din Fondul Suveranitatea.
Impact real: Comuna Berislăveşti are potenţial turistic. Cum vă gândiţi să dezvoltaţi turismul în zonă?
Ion Buşagă: Vom avea potenţial turistic atunci când vom finaliza infrastructura până la Cozia, atunci o să vedem turişti care vor merge pe Cozia ca atunci când aveam eu 10 ani, mergeam la cabană şi nu aveam loc pe platou, de câtă lume era. Deja este în procedura de licitaţie şi modernizarea DJ 703G, care face legătura cu Curtea de Argeş şi, în momentul în care se vor finaliza lucrările de asfaltare pe cele două drumuri judeţene va fi foarte bine pentru comuna Berislăveşti, indiferent pe unde va trece autostrada.
Impact real: Exista un proiect de modernizare a mânăstirii de la Berislăveşti. În ce stadiu este proiectul?
Ion Buşagă: După cum aţi văzut şi noi, primarii nu vrem să mai semnăm nimic de frica DNA-ului, care te cheamă mai mult să îşi bată joc. În ceea ce priveşte modernizarea mânăstirii, ordonatorul principal de credit era Episcopia, adică IPS Varsanufie care, după toate problemele acestea nu a vrut să semneze contractul de finanţare, argumentând că îi este frică de tot ce se întâmplă în ţara asta. Problema este că vă daţi seama unde am ajuns noi în această ţară, încât să nu mai ai curaj să semnezi nimic. Nici pe la ministere nu mai vrea să semneze nimeni, le este frică de ce s-ar putea întâmpla. Trebuie dată legea răspunderii magistraţilor, să răspundă şi procurorul dacă face o greşeală, să răspundă şi judecătorul, adică noi să putem da în judecată, în cazul în care considerăm că s-a luat o decizie greşită. Încă nu am pierdut proiectul de modernizare a mânăstirii, deoarece stareţul de aici a mers la Bucureşti şi a obţinut o aprobare ca să semneze el contractul de finanţare.
Impact real: Comuna Berislăveşti se populează. Cu ce vine administraţia locală în sprijinul celor care doresc să-şi construiască o casă şi să rămână la Berislăveşti?
Ion Buşagă: Este adevărat că populaţia este în creştere, la noi. În centrul comunei am dat vreo 75 de loturi unde pot fi construite case, dintre care pe 50 deja s-au construit locuinţele. Administraţia locală a venit în sprijinul tinerilor care au dorit să rămână la Berislăveşti concesionându-le loturi de câte 300-400 de metri pătraţi, unde să-şi construiască locuinţe. Cred că 20% dintre cei care au primit prin concesiune terenul l-au şi cumpărat, având această posibilitate, la un preţ foarte bun. Una dintre condiţiile pentru a primi teren pe care să-şi construiască o casă este ca soţul sau soţia să fie din comuna Berislăveşti, iar părinţii lor să nu aibă alte terenuri la stradă, pe care îşi pot construi casă. Pe noi ne-a interesat să se populeze zona centrală, iar tinerii să rămână în localitate.
Impact real: La ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, liberalii au acuzat repartiţia fondurilor pe criterii politice. Ce părere aveţi?
Ion Buşagă: Am fost prezent la şedinţa de vineri şi chiar am luat cuvântul. Am ţinut să fiu prezent pentru că s-au împărţit nişte sume către administraţiile locale şi am vrut să aduc aminte că administraţia locală din Berislăveşti timp de trei ani nu a primit nici un leu. L-am văzut pe domnul Stănculescu ducând mare grijă câtorva primarii de la PNL, că nu au primit bani şi că nu vor putea să-şi ducă la îndeplinire proiectele pe care le au în derulare. Oare cei de la PNL s-au gândit în anii trecuţi că administraţia locală din Berislăveşti şi cele 5 administraţii care au primit zero lei nici ele nu aveau cu ce să ducă la îndeplinire programul de investiţii anul trecut? Că nu aveau cu ce să-şi reabiliteze drumurile? Să ştiţi că nu m-am plâns, le-am rezolvat singur, şi chiar arată foarte bine. Consilierii PNL trebuiau să ştie că funcţiile sunt vremelnice şi vor veni şi alţii la putere. Sunt şi puţin supărat, pentru că aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, împreună cu preşedintele şi vicepreşedinţii ar fi trebuit în primul rând celor şase localităţi care au primit zero lei în trecut să le repartizeze mai mulţi bani, ţinând cont că este prima dată când primim fonduri, după trei ani. Eu nu am venit şi nici nu voi veni să cer bani de la Consiliul Judeţean, dar ar fi trebuit să primim o sumă mult mai mare, în compensaţie cu anii trecuţi, când am fost tăiaţi de pe listă. Iar în ceea ce priveşte arieratele, nu mi se pare normal să facă primarii datorii şi apoi să le plătească Consiliul Judeţean. Nici aşa nu este normal.