Localnicii din Frânceşti, sufocaţi de praful de pe drumurile comunale

Pentru comunitatea din Frânceşti, proiectul depus de administraţia locală la Ministrul Dezvoltării în vederea asfaltării a şase kilometri de drumuri comunale este foarte important, pentru că unul dintre satele prinse în acest proiect, satul Viişoara are un drum comunal pe o lungime de 3,9 kilometri unde sunt probleme destul de grave din cauza prafului de calcar. Primarul afirmă că, în anii anteriori drumurile respective au fost pietruite cu calcar şi, indiferent cu ce viteză rulezi cu maşina pe porţiunile respective, în urmă rămâne un nor de praf alb şi gros: „Nu doar şoferii sunt nemulţumiţi de acest drum, dar şi localnicii, care nu mai pot suporta praful care se ridică de fiecare dată când trece vreun autoturism, iar când plouă este un adevărat dezastru. Sper ca acest proiect să prindă finanţare, pentru că am pus problema comunităţii din acest sat pe masa autorităţilor competente ale judeţului. Deja, o mare parte a cetăţenilor din zonă are probleme de sănătate, iar numărul copiilor afectaţi de astm este în creştere”, spune primarul. Mai sunt drumuri la Frânceşti pietruite cu calcar, dar problemele cele mai grave sunt în acest sat. Oamenii îi cer primarului să rezolve situaţia: „În acest sat sunt aproximativ 200 de gospodării, astfel că peste 600 de persoane aşteaptă cu sufletul la gură asfalt pe drum de peste 28 de ani. Este un drum de pământ pietruit cu calcar, care nu a fost niciodată asfaltat, praful intră în casele oamenilor, iar când plouă se face noroi. Cetăţenii din acest sat sunt singurii care au spus că ei nu au nevoie de apă curentă la robinet, vor asfalt pe drum cu orice preţ”, declară primarul.

 

Daniel Paraschiv: „Pietruirea drumurilor este o soluţie de moment”

Pietruirea unui drum, din punctul de vedere al primarului reprezintă bani cheltuiţi aproape fără folos. „Garanţia unui drum după pietruire este de aproximativ şase luni, după care încep să apară gropile, iar după un an în care a mai şi plouat nu se mai cunoaşte nimic, deoarece tot drumul a fost spălat de ape. Acestea sunt doar investiţii pe termen scurt, o soluţie de moment. Din această cauză, pentru bugetul anului 2017 am alocat foarte mulţi bani pentru modernizarea drumurilor constând în construirea rigolelor, chiar dacă drumul este pietruit. Pentru început vom face aceste lucrări măcar în zonele unde am băgat conducta de apă”, declară primarul.

 

Trai la nivelul anilor 1989

Daniel Paraschiv, primarul localităţii Frânceşti mai spune că, în cei 27 de ani de la Revoluţie, în comună s-au asfaltat abia 3,4 kilometri de drumuri săteşti, dintre cei aproximativ 100 de kilometri de drumuri. Primarul liberal aşteaptă cu sufletul la gură aprobarea proiectelor în vederea modernizării infrastructurii, depuse la Ministerul Dezvoltării: „Sper să mi se aprobe în vederea finanţării proiectului care vizează asfaltarea celor şase kilometri de drumuri comunale. La acest proiect vom mai aloca din bugetul local fonduri pentru continuarea drumului respectiv cu alţi doi kilometri. Ar fi bine să avem măcar opt kilometri de asfalt pe drumuri turnaţi, în ceastă perioadă”, este de părere Daniel Paraschiv. Primarul din Frânceşti spune că localitatea a rămas în urma comunelor vecine, din cauza ignoranţei şi nepăsării celor care au condus destinele acestei localităţi: „Frânceştiul nu s-a dezvoltat aşa cum mi-aş fi dorit, a venit momentul ca administraţia locală să se implice mai mult pentru nevoile comunităţii. Trăim în Frânceşti la nivelul anilor 1989, iar de vină au fost şi primarii dinaintea mea. De când ţara a intrat îi Uniunea Europeană se puteau accesa fonduri şi se puteau depune proiecte, fac această afirmaţie pentru că văd acum care este demersul unui proiect. Eu am intrat în politică în 2008 cu scopul de a mişca din loc lucrurile care ţin de mine, iar în administraţie am intrat aşteptând prea mulţi ani ca cineva să facă ceva în localitatea aceasta”, declară primarul din Frânceşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *