Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invitat la Cocoşul de Hurez
  • „Cocoşul de Hurez” cântă în perioada 2- 4 iunie 2017, pentru cea de-a 47-a oară

 

Patru zile de sărbătoare la Horezu, cu ocazia celei de-a 47 ediţii a Târgului Ceramicii Populare Romaneşti „Cocoşul de Hurez”. Primăria oraşului Horezu, în parteneriat cu Asociaţia GAL Horezu, Casa de Cultură „C. Brâncoveanu Horezu” şi Consiliul Judeţean Vâlcea vor pregăti un program cultural-artistic în care va predomina arta meşteşugului olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. Povestea Târgului de ceramică „COCOŞUL DE HUREZ” începe în vara anului 1971 pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului” au avut inspiraţia să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular şi sărbătoarea lutului. Începând cu cea de-a a IV-a ediţie, târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Acest fenomen atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meşteşug.

 

Peste 50 de ceramişti sunt aşteptaţi la Horezu

Şi anul acesta sunt aşteptaţi peste 50 de ceramişti din ţară şi de peste hotare să-şi prezinte obiectele de artizanat şi să intre în concursul de creaţie. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la ora 11.00, când organizatorii vor prezenta invitaţilor tradiţionalele obiecte din ceramică şi îi vor invita să deguste produsele specifice zonei Horezu. După-amiaza, juriul concursului de creaţie se va reuni pentru a stabili câştigătorul ediţiei din acest an. Nu va lipsi nici programul folcloric, iar cântecul şi dansul popular autentic care se vor întinde până târziu, în noapte. Vor urca pe scenă interpreţii de muzica populară Adina Roşca şi Cătălin Doinaş. Sărbătoarea va continua şi duminică printr-un concurs de olărit pentru amatori – „Strâmbă roata”, dar şi cu o conferinţă a Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică Populară.

 

Nicolae Sărdărescu: „Mizăm pe faptul că vor fi peste 25.000 de vizitatori la Cocoşul de Hurez”

Cea de-a 47-a ediţie a festivalului „Cocoşul de Hurez” şi prima organizată de Nicolae Sărdărescu în calitate de primar al oraşului va fi una cu totul specială, cu invitaţi de seamă, printre care şi ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu: „Mizăm pe faptul că vor fi peste 25.000 de vizitatori în cele două zile, sâmbătă şi duminică şi, ca noutate, vom lăsa funcţional târgul şi în ziua de luni. Avem mulţi invitaţi din străinătate, dar şi mulţi meşteri populari atât din ţară cât şi din ţări precum Franţa, Italia, Moldova, Ucraina şi din Grecia. Asigurăm nu numai expoziţia de ceramică, ci vom avea şi spectacole artistice, de teatru şi foarte multe evenimente create pentru a prezenta amploarea culturală de care se bucură acest eveniment. Am lansat invitaţii reprezentanţilor judeţului, primarilor, şefilor de instituţii, dar şi tuturor membrilor Asociaţiei Ceramiştilor din România. Mai mult, am transmis o invitaţie şi domnului ministru al Culturii şi sper să ne onoreze cu prezenţa la această sărbătoare tradiţională atât de importantă pentru oraşul Horezu”, ne-a declarat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *