Ştefan Bogdan: „În acest mandat îmi doresc finalizarea infrastructurii în oraşul Băbeni”

Primarul oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze pentru dezvoltarea oraşului, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în acest mandat, cu fonduri europene. Cum vede rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, dar şi a pârâului Stăncălău, care face ravagii la fiecare ploaie mai serioasă, dar şi alte lucruri interesante despre oraşul Băbeni, aflam în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte prioritare aveţi pentru dezvoltarea oraşului Băbeni?

Stefan Bogdan: În primul rând ne ocupăm de infrastructură prin asfaltare, modernizarea rigolelor şi construirea de podeţe pe 16 străzi din oraşul Băbeni: Stăncălău, Rovinei, Bonciu, Dejului, Braia, Mărului, Morii, Primăverii, Sondelor, Târgului, Ţarinei, Opriţescu, Petrolului, Brâncuşi, Stăjerel. Vom încerca să acoperim tot ce nu a fost prins la finanţare până acum, astfel încât, în acest mandat, să avem tot Băbeniul asfaltat. Acest proiect înseamnă asfaltarea a peste 20 de kilometri de drumuri şi străzi. În acest mandat îmi doresc asfaltarea întregului oraş. Acesta este proiectul cel mai important pentru noi dintre toate cele zece depuse la Ministerul Dezvoltării, apoi amenajarea zonei blocurilor şi construirea pieţei centrale. Totodată, mi-am propus să amenajăm cinci terenuri de agrement pentru copii în Parcul Central, Romani, Tătărani, Slăviteşti, Centru şi Valea Mare.

 

Impact real: Pentru zona blocurilor din centrul oraşului, ce v-aţi propus?

Ştefan Bogdan: Dorim amenajarea spaţiilor verzi din zona blocurilor, unde se vor planta peste 500 de specii de arbori, având şi sistem de irigaţii subterane. Am achiziţionat terenul din spatele blocurilor şi vom face un bulevard, astfel încât să degrevăm strada dintre blocuri şi să facem parcările în spate. Atunci nu va mai exista o presiune din punct de vedere rutier asupra zonei dintre blocuri. Am dat drumul şi la cealaltă fântână, una de mare adâncime şi am amenajat un foişor, astfel încât să creăm o nouă imagine zonei dintre blocuri. Dacă vom reuşi să înfiinţăm şi asociaţie de proprietari, atunci le vom şi anvelopa. Există această posibilitate, prin accesarea de fonduri europene. Pentru amenajarea rigolelor, trotuarelor şi a podeţelor în întreaga localitate, adică în jur de 55 de kilometri, dar şi iluminatului stradal, vom asigura finanţare atât din bugetul local, cât şi din sursă externă, astfel încât să reuşim să-l ducem la final, iar cetăţenii oraşului Băbeni să aibă condiţii civilizate de trai.

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre Casa de Cultură, un proiect care tărăgănează de şapte ani? Când va fi gata lucrarea?

Stefan Bogdan: Zilele trecute am avut o vizită din minister pentru a vedea stadiul lucrărilor efectuate de firma constructoare. În prezent, o altă firmă execută lucrările şi s-a ajuns la  amenajările interioare. Proiectul este realizat prin Compania Naţională de Investiţii şi, din 30 de miliarde cât avea valoare iniţială, s-a licitat la 12 miliarde de lei vechi.

 

Impact real: Să înţelegem că anul acesta va avea loc, în sfârşit, inaugurarea Casei de Cultură?

Stefan Bogdan: Anul acesta vom inaugura Casa de Cultură, Centrul de Zi, Grădiniţa cu program prelungit şi mi-aş dori să începem şi recondiţionarea Căminelor de la Petrol, pe care am reuşit să le trecem în administrarea noastră. Aici oscilez între a construi un azil pentru bătrâni sau locuinţe pentru tineri. Informaţiile pe care le deţin privind amenajarea unui cămin de bătrâni nu sunt încurajatoare şi cred că vom merge pe varianta locuinţelor ANL. Am înţeles că există fonduri naţionale pentru astfel de proiecte şi vom accesa şi noi un astfel de proiect la Băbeni. Ne pliem pe necesităţile băbenarilor, vom merge foarte mult pe consultare publică. Totodată, vom muta piaţa publică, deoarece am pierdut terenul în instanţă, nu este al nostru şi va trebui să construim o piaţa centrală, pe care o vom amplasa cel mai probabil în spatele sediului Poliţiei, şi va avea inclusiv 40 de locuri de parcare subterane. Mai vreau să construiesc la liceu o sală de conferinţe şi atelier de mecanică. Vom construi şi o creşă nouă. Proiectul l-am depus la Ministerul Dezvoltării şi aşteptam răspunsul. Totodată dorim să dărâmăm clădirea APIA din centru şi să amenajăm în locul ei un spaţiu verde şi un panou mare publicitar.

 

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre regularizarea pârâului Stăncălău care, de fiecare dată când plouă, produce pagube semnificative la Băbeni?

Stefan Bogdan: Aşa este, şi în urma ploilor abundente de săptămâna trecută am avut probleme cu inundaţiile. Pârâul Stăncălău este coşmarul babenarilor. De fiecare dată când plouă abundent, pârâul Stăncălău inundă 600 de hectare de teren, pe lângă câteva zeci de gospodării. Acest lucru înseamnă deprecierea a cel puţin 40 de gospodării, distrugerea culturilor pe cele 600 de hectare, dar şi faptul că administraţia locală nu va putea da autorizaţie de construcţie în zona respectivă, deşi în PUG este prevăzută ca zonă construibilă. Ştim că este un proiect la Hidroelectrica, însă Apele Române o cam scaldă. Nu Stăncălăul în sine produce pagube, ci pârâul Bistriţa.

 

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noul prefect, din acest punct de vedere?

Stefan Bogdan: Am două teme importante pe care le voi aduce în discuţie noului prefect, Florian Marin. Este vorba despre problema pârâului Stăncălău, despre care şi dumnealui ştie, mai ales că am avut probleme şi la ultimele precipitaţii, iar cea de-a doua temă pe care urmează să o abordez va fi problema câinilor comunitari. Este lege ca toate primăriile să-şi facă adăposturi pentru câini. Dacă toate primăriile îşi vor face adăposturi se va rezolva problema. Eu m-am săturat ca în Băbeni să vină câini cu trenul de la Berbeşti, de la Olanu, de la Galicea. Vin câinii la Băbeni, iar eu îi car în adăposturi. Mai mult decât atât, zilele trecute chiar a fost muşcată o femeie de un câine în zona blocurilor. Îi voi propune domnului prefect să facă o întâlnire cu toţi primarii, pentru a prioritiza problemele judeţului.

 

Impact real: Ce soluţie vedeţi pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân?

Stefan Bogdan: Rezolvarea ar fi ca fiecare administraţie locală să-şi facă acest adăpost, pentru că legea le permite. Având adăpost, există o monitorizare şi pot fi făcute mult mai uşor sterilizările. Noi avem angajaţi şi tehnician veterinar, avem contract cu un medic veterinar, deci orice administraţie locală poate să angajeze şi să facă un astfel de padoc. Trebuie doar să vrea. Dacă fiecare localitate ar strânge câte 50 de câini, atunci s-ar împuţina. Îi sterilizezi şi s-ar rezolva problema. Noi suntem singurii care respectăm legea şi avem un astfel de adăpost care este la capacitate maximă. Mai mult decât atât, noi suntem monitorizaţi de un ONG din Germania cu camera de supraveghere pentru ca animalele să fie tratate cum trebuie. Mă supără faptul că tot noi suntem cei controlaţi, în loc să le aplice amenzi celor care nu au astfel de padocuri, tot noi suntem supervizaţi şi pasibili de amenzi. Nu se mai poate în felul acesta! În bugetul de anul acesta am mai prevăzut încă un miliard de lei vechi, ca să mărim efectivul acestui adăpost la 100 de câini. În prezent avem 50.

 

Impact real: V-aţi gândit şi la o promovare din punct de vedere turistic a oraşului Băbeni?

Ştefan Bogdan: Ne dorim o dezvoltare a oraşului atât din punct de vedere turistic, dar şi din punct de vedere al atragerii de noi investitori. În acest sens se fac studii pentru cumpărarea terenurilor din jurul parcului central, unde vom amenaja un ştrand cu apă caldă şi unul cu apă sărată. Deja am discutat cu primarul de la Ocnele Mari să facem un parteneriat prin care să aducem apa sărată de la Ocne la Băbeni. Tot în zona parcului vom amenaja şi terenuri sintetice pentru handbal, volei şi tenis, astfel încât localnicii să aibă într-un singur loc o întreaga bază de agrement. Ne dorim să cumpărăm 4 hectare de teren, în această perioadă evaluăm preţurile şi apoi vom introduce în Consiliul Local ofertele pentru a achiziţiona terenul pe care ni-l dorim.  De asemenea, vom avea un nou investitor la Băbeni, care şi-a exprimat dorinţa de a dezvolta o ciupercărie. Suntem deschişi oricărei colaborări, cu investitori care doresc să-şi deschidă o afacere la Băbeni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *