La Târgul popular “Cocoșul de Hurez”, Horezu s-a înfrăţit cu oraşele Cernăuţi şi Hotin
În acest an, târgul ceramicii populare Cocoşul de Hurez a fost deschis vineri, pe 3 iunie. Ajuns la cea de-a 47-a ediţie, târgul popular s-a desfăşurat, ca de obicei, în satul de vacanţă “Stejari” – Horezu. Deschiderea oficială a târgului a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în program fiind şi un tur al standurilor, dar şi degustarea produselor tradiţionale de Horezu. Şi anul acesta au fost prezenţi peste 50 de ceramişti din ţară şi de peste hotare, care şi-au expus obiectele de artizanat şi au intrat în concursul de creaţie. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, primari, dar şi noul prefect de Vâlcea, Florian Marin, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu, precum şi parlamentarii vâlceni, care au felicitat administrația locală pentru organizarea evenimentului: “Vreau să mulţumesc tuturor invitaţilor care astăzi ne-au onorat cu prezenţa, vreau să spun că mă simt excelent în mijlocul dumneavoastră şi mi-aş dori ca sentimentul să fie reciproc şi să rămâneţi impresionaţi de calitatea artizană care se prezintă în acest târg şi să plecaţi cu o impresie plăcută din oraşul Horezu, oraş care, cu ajutorul domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu, am garanţia că îl vom transforma într-un oraş de elită pe plan cultural” a spus, în deschiderea evenimentului, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Corina Mihăescu: “Ne străduim ca la acest târg al ceramicii să primeze valoarea”
Scopul principal al evenimentului a fost evaluarea producţiei de ceramică a meşterilor participanţi şi selecţia lucrărilor pentru concursul de creaţie “Cocoşul de Hurez” 2017: “Târgul a ajuns într-un moment de apogeu, consider că primăria şi toţi factorii de răspundere se achita foarte bine de responsabilitatea care le-a revenit din momentul în care ceramică de Horezu a fost desemnată în cadrul UNESCO drept element reprezentativ al umanităţii. Noi avem de promovat o mare valoare, o valoare a patrimoniului nostru cultural imaterial. Aş mai dori să ştiţi că noi, specialişti ai domeniului, ne străduim ca la acest târg al ceramicii valoarea să primeze şi vom încerca să fim mai atenţi în promovarea artei autentice, în baza criteriilor valorice pe care noi le-am stabilit”, a declarat Corina Mihaescu, reprezentat al juriului concursului de creaţie. Povestea Târgului „Cocoşul de Hurez” începe pe malul bătrânului Alutus, în vara anului 1971, când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului”, ajuns atunci la cea de-a treia ediţie, s-au gândit să întregească această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular, cu o sărbătoare- a lutului cântător, a lutului reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor. Aşa s-a închegat iniţiativa primului târg al olarilor, care de 47 de ani se desfăşoară la Horezu.
Nicolae Sărdărescu: “Ca o reparaţie istorică, astăzi ne înfrăţim cu oraşele Cernăuţi şi Hotin”
Pentru prima dată la Horezu s-au aflat preşedintele Centrului Cultural Român de la Cernăuţi şi primarul oraşului Hotin. Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu a semnat, la festivitatea de deschidere a evenimentului un protocol de înfrăţire cu cele două oraşe din Ucraina, Cernăuţi şi Hotin: “Administraţia locală din Hotin şi o mare parte din populaţia de acolo a fost relocată, în perioada celui de-al doilea război mondial, la Horezu, iar Cernăuţiul la Rm Vâlcea şi au funcţionat ca şi administraţii în cele două localităţi. Drept urmare, ca o reparaţie istorică, astăzi, cele două administraţii locale au semnat o înfrăţire”, a mai spus primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu. În continuarea evenimentului nu a lipsit nici programul folcloric, iar cântecul şi dansul popular autentic se vor desfăşura până târziu, în noapte. Au urcat pe scenă interpreţii de muzică populară Adina Roşca şi Cătălin Doinaş. Sărbătoarea va continua şi duminică printr-un concurs de olărit pentru amatori – „Strâmbă roata”, dar şi cu o conferinţă a Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică Populară.
Ramona BĂLTEANU