Căminul de bătrâni de la Bălceşti ar putea să funcţioneze legal doar cu beneficiari din Bălceşti, sau în urma unor parteneriate cu alte localităţi
Raportul Curţii de Conturi a scos la iveală numeroase nereguli în modul de administrare al Căminului pentru persoane vârstnice din Bălceşti. În urma auditului efectuat, reprezentanţii Curţii au tranşat situaţia incertă a căminului şi au dat dispoziţie ca serviciul să funcţioneze doar cu beneficiari din Bălceşti sau cu bătrânii cărora administraţiile locale unde au domiciliu sunt de acord să le plătească diferenţa până la suma de 2.100 de lei, pentru întreţinerea lor în Centrul de la Bălceşti. Într-un fel, experţii au spus că respectivul cămin trebuie să se autofinanţeze, ajutat de administraţiile locale, dar fără a mai sta cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean sau Guvern, prin faptul că numărul angajaţilor depăşea, uneori, chiar numărul beneficiarilor. În caz contrar, conducerea căminului se face vinovată de încălcarea legii, prin angajarea de cheltuieli fără acoperire financiară.
Căminul ar putea funcţiona cu doar 10 beneficiari
Primarul Constantin Aleca spune că decizia Curţii de Conturi şi câştigarea procesului de către primărie (pe care angajaţii l-au înaintat administraţiei locale pentru neplata salarială) ar putea duce la funcţionarea la o capacitate cu mult subdimensionată a căminului, fapt care face nerentabil acest serviciu. În prezent, doar 8 beneficiari din totalul de 36 au domiciliul în oraşul Bălceşti, iar pentru ceilalţi, primăriile nu vor să aloce fonduri pentru întreţinerea lor la Bălceşti: „Am câştigat procesul pe care angajaţii l-au înaintat împotriva administraţiei locale, prin care ne-au solicitat plata salariilor restante. Instanţa a decis că nu administraţia locală se face vinovată de neplata salariilor, ci conducerea căminului, care a fost obligată de instanţă să plătească şi cheltuielile de judecată către salariaţi şi indicele de inflaţie al salariului. În urma raportului Curţii de Conturi, Consiliul Local Bălceşti nu are obligaţia legală să finanţeze serviciile către beneficiarii cu domiciliul în alte localităţi. Trebuie respectate numite parteneriate între Consiliul Local Bălceşti şi Consiliile Locale ale localităţilor de domiciliu al bătrânilor. S-a încercat un astfel de parteneriat, însă doar două localităţi au fost de acord cu un astfel de parteneriat: Ocnele Mari şi Guşoeni. Fiecare are câte un beneficiar. Celelalte localităţi care au bătrâni la noi în cămin nu au fost de acord pentru că unii aparţinători au familii, au case, terenuri etc. şi consiliile locale respective nu sunt de acord cu o astfel de soluţie. În prezent sunt 36 de beneficiari, dintre care doar 8 sunt de la noi din Bălceşti, restul sunt din alte localităţi. Curtea de Conturi ne-a pus în vedere că, în cazul în care nu există aceste parteneriate, să fie externalizaţi bătrânii în localităţile de unde fac parte sau către aparţinători”, a precizat primarul din Bălceşti.
Constantin Aleca: „Cu 10 beneficiari, serviciul nu ştiu dacă ar mai fi rentabil”
O altă măsură care va urma ar fi redimensionarea aparatului administrativ al căminului, în funcţie de bugetul pe care căminul se bazează. Acest lucru înseamnă contribuţia unui bătrân, plus contribuţia administraţiei locale până la suma de 2.100 de lei de persoană. Potrivit spuselor primarului Aleca, Consiliul Local Bălceşti alocă lunar 14.000 de lei pentru cele 8 persoane beneficiare pe care le are. Aceştia sunt bani siguri pentru funcţionare. Alte venituri ar mai putea proveni în urma parteneriatelor cu cele două localităţi, deci căminul ar putea să se autofinanţeze pentru a funcţiona cu 10 persoane. „La 10 beneficiari, ar trebui să fie cam 5 angajaţi şi nu ştiu dacă va fi rentabil serviciul. Cei 5 angajaţi nu ar putea acoperi turele de noapte şi tot ce presupune îngrijirea bătrânilor, dar asta este dispoziţia Curţii de Conturi, şi trebuie pusă în aplicare. Săptămâna viitoare vom avea o şedinţă de Consiliu Local, unde 9 consilieri au propus un proiect de hotărâre prin care se solicită redimensionarea serviciului, ca urmare a deciziei Curţii de Conturi. Dacă va fi aprobat acest proiect de hotărâre, directorul căminului va trebui să treacă la punerea în aplicare, adică la externalizarea bătrânilor în localităţile de domiciliu şi restructurarea posturilor. Dacă colegii consilieri nu vor fi de acord înseamnă că, indirect, îl forţează pe director să încalce legea, prin faptul că angajează cheltuieli fără acoperire financiară”, ne-a mai spus primarul din Bălceşti, Constantin Aleca. Căminul de bătrâni din Bălceşti a luat naştere în 2011, ca urmare a închiderii spitalului din Bălceşti de Guvernul Boc. Până în toamna anului 2015, funcţionarea căminului a fost asigurată de Ministerul Muncii. De doi ani, însă, Ministerul Muncii şi-a luat mâna de pe îngrijirea celor 65 de beneficiari, iar conducerea căminului a tot stat cu mâna întinsă la Consiliul Local Bălceşti şi la Consiliul Judeţean, pentru alocarea de fonduri pentru sustenabilitatea centrului.