Duminică, 18 iunie, la Lungeşti va avea loc „Ziua Olarului”

Pentru conservarea locală a meşteşugului olăritului, evocând înaintaşii şi cinstindu-i pe contemporani, Primăria comunei Lungeşti, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea organizează în fiecare an evenimentul cultural „Ziua Olarului”.

 

Duminică, 18 iunie, la Lungeşti va avea loc ziua ceramicii, sărbătoarea lutului, a măiestriei meşterilor care învârt cu picioarele roata de olar şi scot din mâinile lor obiecte de artă, vechi de milenii. Târgul de ceramică de la Lungeşti, ajuns la cea de-a 39-a ediţie ne aduce şi în acest an mai aproape de centrele de olărit din judeţ, dar şi din ţară. Ca de fiecare dată, pe izlazul comunal din Racoasa sunt găzduiţi meşterii olari, păstrători ai vechii tradiţii, adevăraţi artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug. În cadrul manifestării au loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice, de teatru, târguri tradiţionale şi competiţii sportive.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc la ora 12.00. După amiază, în timp ce olarii din Lungeşti şi cei invitaţi din alte zone ale judeţului îşi vor expune vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, pe scena amenajată în aer liber din Racoasa, alături de orchestra „Rapsodia vâlceană” vor susţine un spectacol de zile mari, interpreţii: Nina Predescu, Cornel Cojocaru, Adrian Ivan, Reli Gherghescu, Alin Pavelescu, Alexandra Dicu, Giliana Rădoi, Zorina Bălan.

 

Olăritul, „tradiţia vie” a comunei Lungeşti

Primarul localităţii, Tiberiu Costea afirmă că localitatea Lungeşti are o tradiţie bine definită, pe care va încerca să o păstreze vie de-a lungul anilor: „Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din tată-n fiu sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor, înzestrat de Dumnezeu. Specificul lor, de la o zonă la alta, îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor”, a precizat Tiberiu Costea. Un astfel de meşteşug, care s-a păstrat de-a lungul timpului şi la Lungeşti este olăritul.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *