Constantin Aleca: „Vom construi un spital cu fonduri europene, la Bălceşti”

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le are în derulare la Bălceşti, precum şi investiţiile pe care intenţionează să le realizeze cu fonduri externe. Dacă este mulţumit de realizările în fruntea administraţiei locale după un an de mandat, cum vede viitorul Căminului de bătrâni din Bălceşti, dar şi ce strategie are pentru înfiinţarea unui serviciu medical multifuncţional în zonă, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Curtea de Conturi a pus în vedere conducerii Căminului de bătrâni de la Bălceşti să funcţioneze doar cu beneficiari din Bălceşti sau în urma unor parteneriate cu alte localităţi. În acest caz, va fi rentabil serviciul?

Constantin Aleca: Sunt sceptic să fie rentabil serviciul cu doar 10 beneficiari şi 5 angajaţi. Din păcate, în acest caz, nu văd nici un viitor pentru acest cămin, îmi pară rău să spun acest lucru, dar nu avem ce face, pentru că nu ne ajută nimeni cu nici un bănuţ. Dacă vor exista solicitări din exterior să fie alocată suma până la 2.100 de lei/beneficiar, noi suntem dispuşi să păstrăm căminul. Consiliului Local Bălceşti va aloca în continuare suma de 14.000 de lei lunar, pentru întreţinerea celor 8 bolnavi care sunt din oraşul Bălceşti. Legal, noi nu putem să alocăm alte fonduri. În cazul în care serviciul va funcţiona cu cei 10 beneficiari, probabil îi vom muta în corpul B, vă daţi seama că nu putem ţine funcţională clădirea cu două etaje pentru atât de puţini beneficiari, deoarece costurile de întreţinere sunt foarte mari. Îi putem muta în pediatrie, în cazul în care rentează serviciul. În cazul în care vor exista persoane interesate din judeţ sau chiar din ţară şi care să vină cu contribuţia până la 2.100 de lei de beneficiar, putem păstra serviciul şi să-l extindem chiar până la capacitatea maximă de 65 de locuri.

 

Impact real: Zilele trecute, Consiliul Judeţean Vâlcea a înaintat către Consiliul Local Bălceşti un ultim apel pentru preluarea clădirii şi a serviciului pentru a fi transformat în Serviciu de Îngrijire şi Asistentă în cadrul DGASPC Vâlcea. Care a fost răspunsul Consiliului Local?

Constantin Aleca: În urma discuţiilor avute cu consilierii locali din Bălceşti am stabilit să fim de acord cu solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, de a prelua clădirea în care funcţionează Căminul de bătrâni şi să treacă în subordinea DGASPC Vâlcea, dar să nu fie schimbat serviciul, adică să rămână tot cămin de bătrâni. Aşa cum Consiliul Judeţean îl susţine pe cel de la Bistriţa şi încă două sau câte mai are prin judeţ, aşa să fie preluat şi cel din Bălceşti. Cedăm patrimoniul clădirii, dar să fie păstrat serviciul. Le-am propus consilierilor şi redimensionarea serviciului, aşa cum Curtea de Conturi ne-a pus în vedere, însă, în acest caz serviciul nu este rentabil şi în scurt timp s-ar ajunge la închiderea căminului.

 

Impact real: Ce se va întâmpla în cazul în care Consiliul Judeţean nu va accepta păstrarea serviciului existent?

Constantin Aleca: Noi suntem dispuşi să predăm patrimoniul clădirii definitiv Consiliului Judeţean numai cu condiţia să funcţioneze ca şi cămin de bătrâni. În felul acesta se înţelege clar că noi nu dorim desfiinţarea lui. Noi nu vrem să-l închidem, dar nu avem posibilitatea financiară să-l susţinem. Consiliul Judeţean are această posibilitate, fiind de interes judeţean acest serviciu, aici sunt beneficiari din tot judeţul. Deocamdată aşteptam răspuns de la Consiliul Judeţean, iar în cazul în care Consiliul Judeţean nu va fi de acord nici cu această variantă, atunci se va desfiinţa căminul de bătrâni.

 

Impact real: Comunitatea din Bălceşti are nevoie de un serviciu medical multifuncţional. Când se va realiza acest lucru?

Constantin Aleca:  Mai mult decât orice, comunitatea are nevoie de un serviciu medical multifuncţional cu internare de zi, cu cel puţin 6 cabinete medicale. Am purtat discuţii cu şase medici care au fost de acord să vină să facă gardă în continuarea medicinii primare. Am mai avea nevoie de încă unul, pentru ca fiecare să facă gardă de noapte câte o zi pe săptămână. Căutăm soluţii pentru a avea un astfel de serviciu medical la Bălceşti.

 

Impact real: Aţi renunţat la ideea reînfiinţării Spitalului Bălceşti?

Constantin Aleca: Zilele trecute am fost la Bucureşti şi am discutat cu o firmă de consultanţă, pentru că, în curând se vor deschide liniile de finanţare care permit accesarea de fonduri pentru construcţia de spitale şi ne-am dori să construim un spital nou la Bălceşti. Avem teren pentru o astfel de construcţie, chiar în spatele policlinicii, cu două intrări. Eu am discutat cu primarii celor 14 localităţi care erau arondate Spitalului Bălceşti şi toţi îşi doresc reînfiinţarea spitalului şi mă sprijină în acest demers. În următoarea perioadă se va face un studiu de oportunitate pe zona, să se vadă dacă este pretabilă investiţia. Sunt convins că vom reuşi, pentru că fostul spital deservea peste 50.000 de locuitori. La spital vom avea şi o secţie de chirurgie, întâmplător avem tineri din Bălceşti care studiază medicina şi sunt dispuşi să vină să lucreze la Bălceşti. Ne-am gândit să construim un spital cu 100 de paturi, deci cu o capacitate chiar mai mare decât fostul spital, care avea 70 de locuri.

 

Impact real: Ce proiecte are în derulare administraţia locală din Bălceşti pentru modernizarea infrastructurii?

Constantin Aleca: De curând s-a finalizat licitaţia pentru proiectul de modernizare a drumurilor de exploataţie agricolă, avem două contestaţii şi va trebui să aşteptăm cel puţin 30 de zile pentru rezolvarea acestora. Cu fonduri locale am reuşit să realizăm împrejmuirea cu gard de beton la terenul de sport şi amplasarea a două porţi de fier pentru accesul salvărilor. Acolo avem amenajat un heliport, unde să poată ateriza elicopterul în caz de necesitate. Avem în plan şi extinderea iluminatului public pe strada Petrache Poenaru şi la cimitirul de la Cârlogani, dar şi multe alte investiţii mai mici, pe care să le putem realiza din bugetul local.

 

Impact real: S-a împlinit un an de la preluarea mandatului. Trăgând linie, sunteţi mulţumit de ce aţi reuşit să realizaţi?

Constantin Aleca: Am pornit cu nişte promisiuni în faţa cetăţenilor şi trebuie să le duc la bun sfârşit. Nu pot să mă plâng sau să spun că este mai greu decât mă aşteptam, pentru că am ştiut de la început la ce mă înham. Totuşi, este foarte greu să realizezi într-un timp scurt ce ţi-ai propus, pentru că sunt diferite probleme care nu pot fi descurcate uşor. Sunt probleme de fond funciar vechi de 25 de ani, pe care este aproape imposibil să reuşeşti să le rezolvi într-un an sau în câteva luni. Proiecte nu am găsit, în prezent întocmim documentaţii pentru a accesa fonduri europene, iar toate aceste demersuri durează poate chiar ani de zile.

 

Impact real: Că tot aţi amintit de fondurile europene, se pliază oraşul Bălceşti condiţiilor de accesare a fondurilor europene?

Constantin Aleca: Primul nostru gând a fost înfiinţarea parcului fotovoltaic, pentru a reduce costurile la iluminatul public şi la instituţiile publice, dar nu sunt axe de finanţare pentru astfel de proiecte. Ar trebui să ne împrumutăm la Agenţia Fondului de Mediu, dar investiţia costă 17 miliarde de lei vechi şi nu rentează. Am ales varianta prin fonduri europene, să reabilităm termic instituţiile publice. Avem liceul tehnologic pe care trebuie să-l reabilităm, fostul cămin de băieţi şi sediul primăriei. Avem pregătit proiectul şi, imediat după ce se vor deschide liniile de finanţare vom depune şi noi acest proiect. Ne-am mai gândit şi la un proiect de modernizare a iluminatului public, cu lămpi LED, dar nici pentru acest proiect încă nu s-au deschis liniile de finanţare.

 

Impact real: Pe fonduri guvernamentale, prin PNDL-2, ce proiecte aţi depus la Ministerul Dezvoltării?

Constantin Aleca: Am depus şi noi trei cereri de finanţare. Este vorba despre asfaltarea a 8 kilometri de drumuri de interes local, reabilitarea pieţei agroalimentare şi construcţia unui pod şi a unei punţi pietonale peste pârâul Pesceana. Toate proiectele sunt absolut necesare pentru comunitate, însă cel mai important ar fi cel privind asfaltarea drumurilor de interes local.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *