Marele reformator al PSD, Liviu Dragnea va rămâne în istorie drept groparul partidului. Tocmai când ajunseseră la un grad de autosuficienţă mare cât Casa Poporului şi când baronizarea din PSD tindea să atingă praguri care nu mai fuseseră atinse tocmai din timpul guvernării Năstase, marele câştigător al alegerilor locale şi parlamentare reuşeşte performanţa de a se îneca în propriile dejecţii.

Cine putea oare să destabilizeze o asemenea forţă politică la care nici măcar căţeii din opoziţie nu mai aveau curajul să latre, fără să mai vorbim de preşedintele Iohannis, dacă nu PSD-ul însuşi? Cu o lejeritate demnă de atleţii de circ, colosul politic a reuşit să sară în gol, de la ultimul etaj al politicii şi, în plonjon, să îşi taie singur fluierele picioarelor, urmând să aterizeze acum direct pe osul tăiat. Artizanul acestui plan de-a dreptul idiot, Liviu Dragnea, demonstrează, pe de o parte, că dictatura în partide este o doamnă cu fustă mini, dar incapabilă să ajungă prea departe din cauza picioarelor scurte, iar, pe de altă parte, demonstrează că nu îi pasă nici cât negru sub unghie de ţara ale cărei chei tocmai le primise, printr-un cec în alb, de la alegători.

Scânteia care a declanşat dezastrul în PSD tocmai când nimeni nu se mai aştepta a fost simplul fapt că Sorin Grindeanu devenise mai popular decât păpuşarul său şi că, la un moment dat, probabil comenzile lui Dragnea au fost exagerate în aşa hal încât premierul nu a vrut să mai răspundă la ele. La început eram tentat să cred într-o înţelegere între cei doi, pentru a crea un scandal menit să acopere neputinţa de a pune în practică promisiunile electorale exagerate, dar refuzul lui Grindeanu de a se retrage în linişte, pe un post călduţ şi bine plătit m-a convins că, în realitate, omul chiar este sincer şi, spre surprinderea tuturor slugoilor care votează în unanimitate aberaţiile lui Dragnea, chiar a crezut că poate schimba ceva în bine prin funcţia pe care o deţine.

Chiar dacă îl va determina până la urmă pe Grindeanu să se retragă în umbra filialei de la Timişoara, Liviu Dragnea reuşeşte să arunce PSD din nou la mâna partidelor mici, şi mai ales a lui Klaus Iohannis, care abia aşteaptă să înceapă din nou jocul de-a premierii. Dacă tandemul Grindeanu-Ponta va câştiga acest război foarte greu de dus, lucru foarte greu de realizat, atunci ne putem aştepta la o guvernare profesionistă în următoarele luni, tocmai pentru că vorbim despre un Grindeanu care se dovedeşte a fi un politician onest şi de un Ponta care are deja experienţa manevrelor politice de-o potrivă curate şi murdare din PSD.  În cazul în care ar fi lăsaţi sau încurajaţi să îşi numească nişte miniştri de valoare şi care cunosc domeniile pe care le conduc, cei doi politicieni dezertaţi din PSD ar putea ridica România cel puţin câteva trepte, în privinţa economiei.

Indiferent dacă va câştiga sau va pierde această bătălie, Liviu Dragnea a căzut deja la groapa de gunoi a istoriei şi i-a anulat practic PSD-ului şansele de a mai obţine vreodată rezultate comparabile cu cele de la ultimele alegeri. Dacă va merge înainte în genunchi sau pe burtă, PSD va trebui să demonstreze în permanenţă, de acum înainte, faptul că nu este un partid de slugi conduse de câţiva şmecheri, ci un partid capabil să producă în continuare valori autentice.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *