Nicolae Concioiu: „La Guşoeni, soarele este cel mai aproape de pământ”

Guşoeniul pare asemănător cu multe alte localităţi rurale, şi totuşi se deosebeşte de satele vecine prin oamenii care locuiesc aici. Aici, locuitorii şi-au păstrat cu sfinţenie credinţa şi obiceiurile, iar legătura ţăranului cu pământul este trainică. Pământul constituie pentru el totul: leagăn, vatră şi adăpost. În Guşoeni s-au născut personalităţi de seamă care au dus mai departe, în ţară şi în lume mesajul lor, au dăruit umanităţii ceva din frumuseţea lor spirituală, din trăinicia şi durabilitatea acestei vetre cu rezonanţe istorice. Covorul verde al pădurilor, rodul bogat al livezilor, apele care au sfredelit solul aşezării întregesc zestrea monumentală a localităţii: „Localitatea Guşoeni este un loc ascuns printre dealuri, binecuvântat de Dumnezeu, este locul unde spun de fiecare dată că este casa noastră. Vom aparţine acestui plai atâta timp cât ne vom bucura de fiecare obicei păstrat, pentru fiecare eveniment, pentru fiecare poveste, pentru că aici soarele este cel mai aproape de pământ”, este de părere primarul Nicolae Concioiu.

 

Nicolae Concioiu: „Va veni vremea când satele vor fi aşa cum au fost cândva”

Înainte de Revoluţie, la Guşoeni era o populaţie dublă faţă de cât este astăzi. Cu timpul, oamenii au plecat din satul lor din diverse cauze. Cu toate acestea, primarul este încrezător şi spune că va veni vremea reîntoarcerii: „Noi, românii, suntem oameni de la ţară, din acest spaţiu rural, suntem naţia cu un specific aparte în toată lumea şi trebuie să păstrăm asta. În situaţia în care mergem pe principiile străinilor, o să regretăm. Va veni vremea reîntoarcerii în satul natal. Eu reprezint oamenii din Guşoeni, iar comunitatea de aici este milenară”, mai spune primarul.

Construirea unei grădiniţe cu două grupe şi cu program prelungit, dar şi modernizarea şcolii sunt proiectele prioritare: „Ştiu că îmbătrânirea satelor şi migraţia tinerilor este drama satelor româneşti, dar vreau să lupt pentru ca satul meu să nu moară. Voi face tot ce îmi va sta în putinţă, voi crea condiţii ca la oraş, cu speranţa că va veni vremea când satele vor fi aşa cum au fost cândva, cu uliţele pline de copii”, a mai spus primarul. Tot în această perioadă s-a redepus în vederea finanţării şi proiectul de construire a unui pod: „Lucrarea este deja licitată, iar podul respectiv are rolul de a lega satul de centru Spărleni cu satul Spârleni Deal, şi mai are un rol strategic. În situaţia în care podul de pe drumul naţional are de suferit, acest pod poate fi folosit pentru ca cele peste 200 de gospodării din zonă să nu rămână izolate”, mai spune primarul.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *