Tăriceanu, despre privatizarea Oltchim: „Aş prefera ca această privatizare să se facă cu mai multă abilitate decât alte privatizări care s-au făcut în România în trecut”

Joi, 6 iulie 2017, chiar în ziua în care expira termenul limită pentru depunerea de oferte pentru privatizarea combinatului chimic, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, întâmplător, la Râmnicu Vâlcea, alături de fostul ministru al Economiei din perioada în care Oltchimul a intrat în insolvenţă, Daniel Chiţoiu. Vizita la Vâlcea a fost însă una de natură politică, preşedintele ALDE participând la Conferinţa judeţeană de alegeri a ALDE Vâlcea.

Cu ocazia vizitei la Râmnicu Vâlcea, Călin Popescu Tăriceanu a vizitat Mânăstirea Arnota, Casa Simian, unde a admirat o expoziţie de tablouri şi a mers într-o scurtă vizită şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, proaspăt reabilitat din fonduri europene. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Senatului a făcut şi câteva declaraţii referitoare la privatizarea Oltchim, chiar în ziua „decisivă” pentru privatizare: „În urmă cu 20 de ani, când eram ministru al Industriei şi Comerţului m-am confruntat prima dată cu problema Oltchim. Nu stau să fac istoria acestui combinat de atunci şi până acum, însă cert este faptul că de atunci s-au făcut investiţii la Oltchim, dar aceste investiţii nu adus rezultatele economice scontate. Din păcate, societatea a acumulat foarte mari pierderi şi acesta a fost şi motivul practic al colapsului pe care l-a înregistrat cu ceva timp în urmă. În momentul de faţă funcţionează la limita de avarie, să zicem aşa, adică este ţinută în viaţă şi, din fericire, acest lucru are un avantaj, faptul că nu vinzi o unitate economică moartă. Oltchimul trebuie să fie obiectul unei privatizări, aş prefera ca această privatizare să se facă cu mai multă abilitate decât alte privatizări care s-au făcut în România în trecut, pentru că societatea are nevoie evident de o infuzie de capital. Deci, fără o modernizare şi o continuare a investiţiilor ea nu va putea să supravieţuiască şi Ministerul Economiei are, printre alte misiuni, şi aceea de a găsi un partener investiţional care să-i dea posibilitatea Oltchimului să supravieţuiască. Eu cred că, bine manageriată, această societate poate fi o afacere rentabilă. Ştiu că sunt chiar şi oameni de afaceri români interesaţi, care vor veni să-şi prezinte ofertele”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Vâlcea.

 

Daniel Chiţoiu: „Este clar că Oltchimul a fost căpuşat … există patru-cinci dosare penale acolo”

Prezent alături de Tăriceanu la Vâlcea, fostul ministru al Economiei în perioada în care a fost declarată insolvenţa combinatului chimic, Daniel Chiţoiu, a comentat şi el situaţia Oltchimului, spunând că perioada de insolvenţă a fost una destul de lungă deoarece, până în prezent, nu s-a găsit un investitor serios pentru preluarea companiei: „Eu cred că Oltchimul, de când a intrat în insolvenţă, în perioada mandatului meu de ministru al Economiei eu cred că această căpuşare a dispărut de la Oltchim. Nu cred că Oltchimul mai este căpuşat, din câte ştiu eu, colegii care mi-au urmat la conducerea ministerului, Andrei Gerea sau Varujan Vosganian au făcut tot posibilul să menţină compania pe linia de plutire şi, după ultimul mandat de ministru al lui Andrei Gerea societatea a şi trecut puţin pe profit, mic, dar este important că a putut să-şi acopere cheltuielile din venituri. Ca după 15 ani, această companie a poată obţine profit este clar faptul că nu mai este căpuşată. Este clar că, până la intrarea în insolvenţă, Oltchimul a fost căpuşat. Ştiu că, la vremea respectivă, Corpul de Control al ministerului pe care îl conduceam a făcut vreo patru sau cinci dosare penale care sunt de cinci ani în aşteptare, privind scurgerile de bani de acolo. Ca urmare a ofertelor depuse eu sper să vină un investitor atât de bun, încât să poate fi adjudecată compania”, a transmis şi fostul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu.

 

Nouă ofertanţi pentru preluarea Oltchim

Opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, au declarat surse apropiate procesului de privatizare. Nici o ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului. Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti a anunţat joi dimineaţă că a depus, în ultima zi, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susţinând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică. Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA),  GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group. Se pare că unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au mai precizat sursele. Vineri, Oltchim a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da, însă, şi alte detalii. Se pare că cea de-a noua ofertă a venit din partea fondului de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, însă, după termenul limită care a fost joi, 6 iulie, ora 18.00. Deşi a fost depusă după termenul limită şi teoretic ar trebui descalificată, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă.

Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedura de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *